Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/06/2008: "Oproer kraait in Griekenland"

Onrust in Griekenland, een staat die aan de rand van het bankroet zweeft en waar de overheid zeker sinds de staatsgreep van 21 april 1967 diep gewantrouwd en vaak gewelddadig weerstaan wordt.

athenspolice (10k image)

Laatste nieuws
Wij vernemen dat omstreeks 21 uur vandaag 6 december een zestienjarige anarchist is doodgeschoten door de politie in de Mesolongia-straat in de wijk Exarchia. Nadere gegevens ontbreken nog.
Klik op meer

De spanning loopt op in Athene waar verpleegkundigen het Ministerie van Volksgezondheid hebben bezet en studenten botsen met de oproerpolitie in verband met ongewenste onderwijshervormingen.

Toen de minister kwam vragen wat hij kon doe nom te helpen antwoordden de verpleegkundigen: "Kom dan maar met ons mee om het Ministerie van Economische zaken te bezetten."
Intussen liep de wekelijkse demonstratie van studenten tegen de invoering van de onderwijswet die tot een opstand leidde in 2006-2007 uit op gevechten met de oproeprolitie toen deze een man arresteerde.
Toen de demonstranten probeerden de arrestant uit de handen van de politie te krijgen werd er traangas op hen afgevuurd en verspreidde het oproer zich over het centrum van Athene en speciaal in de omgeving van de Polytechnische School (centrum van de studentenopstand die tenslotte aan de val van het Griekse kolonelsregime heeft meegewerkt, 1973 - Pl).

Tijdens het treffen werd een motoragent gewond en werd zijn motorfiets vernield en een winkelier werd getroffen toen er zogenaamd waarschuwingsschoten werden afgevuurd waardoor het oproer alleen maar feller werd.

Polytechnio is evenals vele andere universiteiten in het gehele land bezet door de studenten.

(Tot zover dit bericht ontleend aan libcom.org. Aangetekend kan worden dat de opstandigheid in Griekenland geheel parallel loopt aan die in Italië en in zekere mate ook Frankrijk, nieuws dat buiten die landen zelf "onder de radar" van de staatsmedia blijft).


Powered by Greymatter