Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/01/2008: "

Mededeling

Tiende anarchistische boekenmarkt in Utrecht"

Scroll naar beneden voor lopende inhoud van De Vrije


Op 20 december vindt alweer de tiende Anarchistische Boekenmarkt in Utrecht plaats. Je kan dan weer de nodige maatschappijkritische waar aanschaffen zoals kleding, muziek, brochures en natuurlijk boeken.
AnarchitischeBoekenmarkt2008 (29k image)
De markt zal vanaf 11.00 uur plaatsvinden op een nieuwe locatie en wel in de Moira.
Klik op meer.
Update 14 december

Overdag zal de A-markt in de Moira vol staan met boekenstands e.d van allerlei groepen en organisaties, die het Anarchisme mede als hun levensovertuiging zien. Zij kunnen je op allerlei manieren van informatie voorzien, waardoor je als bezoeker een kijkje in de keuken van het Anarchisme krijgt.

Kort gezegd is Anarchisme een ideaal waar geen overheidsbemoeienis wordt geduld. Geen bazen,
autoriteiten die beslissen over hoe jij je leven wil vormgeven. Dit wordt vaak als een utopie gezien. Toch zijn er in de wereld voldoende initiatieven die op deze basis werken, waar groepen mensen
op hun manier leven en werken. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Christiania (1) te Kopenhagen, Denemarken.

Ook in Nederland zijn er vrijplaatsen die vanuit dit principe bestaanrecht hebben gekregen. Gebouwen zijn eerst gekraakt en daarna gelegaliseerd zoals de welbekende poptempels Tivoli(2) Utrecht, Paradiso(3) A'dam en Hotel Bosch(4) Arnhem, maar ook een woonwerkpand als de Plantagedoklaan(5) A'dam en het kampeerterrein 'tot Vrijheidbezinning'(6) in Appelscha om maar enkele voorbeelden te noemen.

Tijdens de A-markt kan je ook naar het ACU gaan om verschillende workshops, lezingen of docu's bij te wonen. Het ACU is een voorbeeld hoe je in zelfbeheer een gebouw kan runnen. Het is gekraakt, daarna gekocht en met vrijwilligsters verbouwd tot een nu bruisend centrum wat niet meer weg te denken
valt uit de stad Utrecht.

Het programma zal er als volgt uitzien:
A-Markt: Tussen 11u. en 18u. zullen de volgende stands in de Moira aanwezig zijn:
AFA, ATALANTA, SILLYSCREENS, KELDER UITGEVERIJ, NOG PAS GISTEREN, IDNEE, DE AS, JAN BÖRGER BIBLIOTHEEK, DE VRIJDENKER, AGA, ABC, ZEEPKIST, VIA NL, GROENFRONT, VRIJE BOND, OLIJFBOMENCAMPAGNE PALESTINA, ROOIE RAT, XminY, ZWART/ROOD, ASEED en ZWART ZAAD.

Workshops/docu's/lezingen kun je bijwonen van 12u. tot 18u. in het ACU.
Hier is het programma als volgt:
12.00u. PALESTINA: Drie Palestijnen komen over het leven in Nablus, hun werk en wat Nederlanders kunnen doen om hen te steunen vertellen. Met ondersteuning van reizende tentoonstelling. theater,
video en een presentatie.

13.30u. UDEP: Is een nationale zelforganisatie van mensen zonder papieren in België. Mensen van verschillende achtergronden en verdeeld over steden in gans België hebben zich sinds 2003
gemobiliseerd voor hun rechten.
Naast massabetogingen (17.000 mensen!), kerkbezettingen, kraanbezettingen waren er ook petities, hongerstakingen en discretere onderhandelingen met overheden als actiemiddel. Toch is een regularisatie van mensen zonder papieren nog lang niet verwezenlijkt in België en ondertussen lijkt UDEP veel van zijn kracht verloren te zijn.
Het is belangrijk om van deze strijd te leren, voor de sans papiers uit andere landen en voor de sans papiers die willen wegen op het politieke debat. Leden van de ondersteuningsgroep van UDEP kijken
terug naar de opkomst, het succes van UDEP, maar ook naar dingen die fout gegaan zijn.

14.30u. AAGU: De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) heeft na de laatste raadszaalbezetting, in Soest, te maken gehad met veel repressie vanuit de overheid. Tijdens de boekenmarkt geven we de laatste details hierover. De AAGU zal ook tijdens de presentatie uit de doeken doen hoe haar campagne tegen het vreemdelingenbeleid in de nabije toekomst eruit zal gaan zien, dit alles onder de noemer "geen mens vlucht vrijwillig en geen mens is illegaal".


15.30u. GROENFRONT: Titel: Krimpen of verzuipen.
Het klimaat slaat steeds verder op hol, de kredietcrisis doet het economische systeem op zijn grondvesten schudden en er dreigt een energiecrisis. De komende tien jaar gaan veel bestaande zekerheden op de schop en gaat ons leven drastisch veranderen. Wat is er aan de hand, hoe gaat dat jou leven veranderen en vooral: wat doe je er mee als anarchist en activist. Een lezing van Peter Polder.

17.00u. AFA-UTRECHT: Film.
Presenteert de documentaire Under the skin of the BNP uit 2001 over de British National Party, een 26 jaar oude fascistische partij uit Groot-Brittannië. Onlangs lekte haar ledenlijst uit en dat leidde
tot de nodige onthullingen. Ook bleken er BNP-leden in Nederland te wonen. AFA-Utrecht zal de documentaire inleiden door kort de geschiedenis van de BNP te belichten, de worsteling van de partij
tussen het parlementarisme en hoe ze neonazi´s aan zich binden, de huidige situatie qua aanhang en zetels en de gevolgen van het uitlekken van de ledenlijst. Ook is er, in de inleiding en documentaire, aandacht voor de gewelddadige neonazi´s van Combat 18 (ook onlangs present op een demonstratie in Nederland) en het meest actieve BNP-lid in Nederland, Stewart Mordaunt. Engels gesproken, 40 minuten.

Al deze activiteiten zullen in de zaal plaatsvinden. Het cafégedeelte zal ook geopend zijn waar je kan luisteren naar de muziek van requestival soundsystem london/uk of nog wat na te praten en een consumptie te nuttigen.

Vanaf 18 uur wordt er na afloop van het programma in het ACU een veganistische maaltijd verzorgt door de kitchenpunx samen met Food not Bombs.

Ben je aan de hand van het bovenstaande geďnteresseerd geraakt dan ben je van harte welkom.


1) http://www.christiania.org/
2) www.tivoli.nl/
3) www.paradiso.nl/
4) www.kultuurhuisbosch.nl/
5) http://www.hethalvewerk.nl/index.php?hhwid=16&t=1&c=47&s=84
6) http://www.pinksterlanddagen.nl/

Vanaf 18.00 uur is er een veganistische maaltijd in het ACU. Etensbonnen zijn tijdens de A-markt in de Moira en het ACU te koop voor 4 (pl)euro.

Moira
Wolvenstraat 10
3512 CH Utrecht
www.moira-utrecht.nl
030-2368583

ACU politiek cultureel centrum
Voorstraat 71
3512 AK Utrecht
www.acu.nl
030-2314590

Contact opnemen met ons via a-markt@hushmail.com.

Voor cultureel vertier na afloop van de A-markt zie: http://worldwithoutborders.info/lineup_nl.html

1 Reactie


Er is een oproep van de Grieken om die dag een internationale solidariteitsdag tegen staatsgeweld te houden. Gewoon even melden, misschien is het de ideale gelegenheid om iets te organiseren.

zei: Pieter op 14/12/2008 om: 14:06u


Powered by Greymatter