Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/27/2008: "Wat ging er door u heen?"

Het beeld van het brandende hotel domineert. Dan rennen er mensen in beeld. In khakipakken gestoken antiterreurmanschappen. En het hotel weer. Da capo, da capo, da capo, een eind komt er pas aan als de correspondente ter plaatse aan het woord komt.

mumbai1 (11k image)

Klik op meer

De correspondente is een Indiase schoonheid die je anders nooit te zien krijgt - is er zo weinig nieuws uit Bombay/Mumbai? Of doet zij eigenlijk film, of economie? Waar zij is is het vier uur, misschien klinkt zij daardoor ontspannener dan de man in de studio?

Dat is nog maar de vraag. Op de wekkerradio is het ook weer het onderwerp van de dag. Een Indiase veiligheidsagent, dus niet direct een liberal antiglobalistisch ondermijnend tiep, zegt dat er de afgelopen jaren wel ergere aanslagen zijn geweest in India, hij somt er wat op die verzonken zijn in het "westerse" mediabewustzijn: daar meer dan tweehonderd doden, daar ook, en dan hadden we nog de aanslag op het parlement...

Maar dat wil de man in de studio niet horen. Dit is toch anders? Dit is heel anders! De veiligheidsagent buigt niet mee - wat kunnen Indiase mensen flegmatiek zijn, die correspondente was het ook al, zou de Britse upper class het van hen geleerd hebben?

Voort naar een diplomate die vlak bij het getroffen hotel woont. Komt u er vaak? Ja hoor. Het is duidelijk dat zij niet veel te vertellen heeft. Bent u geschokt? Geschokt? Ja, dat ben ik wel.
Moeizaam. Het moest er nog bijkomen dat zij niet geschokt was, en dan, zij is diplomate...

mumbaikhak (16k image)

Mumbai heeft zo'n veertien miljoen inwoners. Evenals in Londen, 7 juli 2005, of in New York, zelfs in Manhattan 11 september 2001, hoef je niets te merken in zo'n metropool van wat er aangericht wordt - tenzij je het nieuws, de vierentwintiguurs nieuwsdiarree volgt, met weer het hotel...

Meer beelden komen later. En cijfers en verdere bijzonderheden. Maar het grote woord was er al uit: in India gebeuren ergere dingen, vaker.

Wat ging er door u heen? Ik zou willen dat iemand zei: "Nou, we hadden gisteravond heerlijk kebab gegeten bij Ali op de hoek, dus..." Geen kans op. Kan niemand dit quasi-nieuws eens vervangen door een jazzverzoekprogramma, een quizje, een gesproken column, noem maar op - het assortiment dat de BBC-Worldservice ooit zo'n goed beluisterbaar station maakte in plaats van een hijgerige concurrent voor het vettige gewauwel van CNN.

India, ooit het grootste en voornaamste land van het blok van ongebonden landen wordt door aankomend president Obama alvast als "onze bondgenoot" aangemerkt.
Ja, de ongebonden landen, wat is er van geworden? Egypte is een soort strafkolonie van de VS. Joegoslavië bestaat helemaal niet meer. Indonesië was al sinds 1965 in feite niet meer van de partij. Irak is in 2003 onder de voet gelopen. Mijn gedachten dwalen af van de hijgerigheid van het nieuws naar iets wat op een structuur in dit alles begint te lijken - en dat terwijl de Koude Oorlog toch al twintig jaar voorbij is.
260px-Victoria_Terminus_1 (15k image)

Wat is er zo anders aan de aanslagen in Mumbai? Misschien de regie van de gecoördineerd overkomende overvallen en aanslagen (zijn er eigenlijk bommen afgegaan? ach, dat vertelt men dan niet eens duidelijk). Het totaal andere is dat de terroristen expliciet Britten en VS-burgers tot doelwit hebben uitgeroepen. Het is naar, het is terreur, onschuldigen komen om of raken gewond. Maar als India inderdaad "onze bondgenoot" is en die menselijke doelwitten inderdaad expliciet zo genoemd worden door de overvallers, dan kan ik nog wel een verklaring, wat uiteraard geen rechtvaardiging is, bedenken. En vandaar de huilerigheid over het "andere" van deze terreur.
Bij CNN en de BBC weten ze het wel, maar ze zullen het nooit mogen zeggen.

3 Reacties


2001 New York
2005 London
2008 Mumbai

het zijn steeds de financiŽle metropolen die doelwit worden. Duidelijk een poging tot destabilisering.
Het NOS journaal laat een paar verdwaasde vakantiegangers zien, maar heeft blijkbaar nog niet begrepen dat Mumbai een belangrijke open stad is, waar ook door Nederlandse bedrijven heel veel zaken wordt gedaan.

zei: keesjemaduraatje op 28/11/2008 om: 11:52u

http://www.liberation.fr/depeches/0101269528-un-activiste-avec-des-otages-dans-l-hotel-taj-mahal-de-bombay

Leuk, dus vanaf nu zijn dat activisten. Maar de jongens van Tarnac zijn terroristen... Lang leve de repressie!

zei: Pieter op 28/11/2008 om: 12:08u

Geweld maakt geweld.
In onzer gezelschap zal het alltijd aanslagen geven.

zei: Dead Kennedy op 29/11/2008 om: 10:06u


Powered by Greymatter