Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/24/2008: "Protesten op IJsland en een vlag"

Wekelijks wordt op zaterdag in de IJslandse hoofdstad Reykjavík gedemonstreerd tegen de regering die de financiële bellenblazerij van de banken heeft toegelaten, waardoor het land feitelijk failliet is. Inmiddels waren er gisteren, zaterdag 22 november zoŽn achtduizend mensen, dat is meer dan twee procent van de gehele bevolking, op de been. Het centrale politiebureau werd bestormd. Let op de kleur van de vlag waarmee de deur van het bureau wordt ingebeukt in deze Engelstalige nieuwsvideo.Meer kunnen wij er vooralsnog ook (nog) niet over zeggen. Het eisen van nieuwe verkiezingen klinkt niet anarchistisch, maar men kan ook niet verwachten dat er uitsluitend anarchisten demonstreren bij zoŽn gelegenheid, die voor IJslandse begrippen massaal mag heten.

3 Reacties


Over vlaggen in IJsland:

Vorige week verscheen een piratenvlag voor de deur van de Landsbankinn in Akureyri. Geen verdere uitleg, maar wel foto's: http://newsfrettir.com/?p=299

Een paar weken geleden plantte Haukur Hilmarsson een Bonus vlag op het dak van het parlementsgebouw (Bonus is een supermarktketen en heeft als logo een spaarvarken). Voor deze actie werd hij vlak voor de demonstratie van afgelopen weekend opgepakt:
http://newsfrettir.com/?p=583

Haukur bleek nog wat daagjes cel tegoed te hebben, vanwege een akkefietje tijdens een actie van Saving Iceland (misschien even verwarrend, maar dit is een campagne tegen de vernietiging van de natuur op IJsland)

De "bestorming" van het politieburo na de demonstratie was bedoeld om deze jongen te bevrijden. En dat lukte uiteindelijk ook:
http://newsfrettir.com/?p=597

Die IJslanders moet je niet onderschatten dus...

zei: jasper op 24/11/2008 om: 11:42u

Nee hoor, het zij verre van mij de IJslanders te onderschatten, en protesten tegen het kapitaal nemen altijd de vorm aan van politieke eisen, als zij op straat geuit worden.

Bedankt voor de belangrijke aanvullingen!

zei: Prul op 24/11/2008 om: 19:07u

Het is natuurlijk wel logisch dat anarchisten bij zo'n demonstraties de radicaalste fractie zijn en daardoor als eerste op deuren beginnen te beuken.
Bij Spaanse manifestaties zag in onlangs ook de rood-zwarte vlag voorop op tv, maar 1 vlag zegt natuurlijk nooit veel over de aanhang, enkel over de vastberadenheid.

zei: Pieter op 26/11/2008 om: 12:09u


Powered by Greymatter