Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/29/2008: "En de winnende actie is..."

De onthekking van de AMA-campus in Deelen is gisteravond 28 september in de Balie in Amsterdam gekozen tot beste actie door het publiek. Er vond die avond onder het motto "Trots op acties" een discussie plaats over noodzakelijkheid van acties om maatschappelijke veranderingen te krijgen.

onthekkingama (60k image)

Klik op meer

Vervolg van het persbericht van Trots op acties:

De prijs werd uitgereikt door Marjolein van de Water namens XminY solidariteitsfonds. Overige prijzen zijn uitgereikt door de jury aan de bezetting van abortuskliniek Bloemenhove uit 1976 voor beste actie, de rampenplanoefening in Borssele uit 1988 voor de leukste actie en de aanslag op het huis van Aad Kosto uit 1991 als domste actie. Beste toekomstige actie vond de jury het burgerverzet tegen de asfaltering van een groene kanaaldijk in Dongen, dat op 29 september plaatsvindt.

De bijeenkomst is een bijdrage van activistisch Nederland over nut, noodzaak en rechtvaardiging van buitenparlementaire actie. Er zijn in totaal 179 acties genomineerd en meer dan 250 mensen hebben het debat bijgewoond via verschillende zalen in de Balie.

De jury bestond uit: Liesbeth van Tongeren (directeur Greenpeace Nederland), Carrie (columniste), Ruud Welten (filosoof) Mac van Dinther (journalist), Rutger van den Dool (Groenfront! Activist), Ties Prakken (advocaat en hoogleraar strafrecht), Eveline Lubbers (onderzoeksjournalist), Leon Willems (journalist, Press Now), Nico Trommelen (Vereniging Stop Awacs Overlast, Schinveld) en Marjolein van de Water (woordvoerder XminY Solidariteitsfonds).

Daarnaast was er ook een comite van aanbeveling, bestaande uit: Vincent Bijlo (columnist), John Jansen van Galen (journalist), Lucas Reijnders (wetenschapper) en Geert Mak (publicist).

De prijs voor beste juryactie werd toegelicht door Ties Prakken. Zij meldde dat de jury had gekeken naar originaliteit, effect, en het succes van de actie. De bezetting van de abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede in 1976 was daar een goed voorbeeld van. De jury gaf nog een eervolle vermelding aan Theaterstraat en Rampenplan omdat beide organisaties al decennialang onontbeerlijke steun verlenen aan ontzettend veel acties via technische, logistieke en praktische hulp.

De publieksprijs ging naar de 'onthekking' van de campus voor AMA's (alleenstaande minderjarige asielzoekers) uit 2003. Met inbussleutels werd een groot deel van het hek gedemonteerd, onder groot gejuich van de aanwezige minderjarige asielzoekers. Een actievoerder die de actie in de balie toelichtte: "We hadden de hekken niet doorgeknipt, maar gedemonteerd. Daardoor zijn we niet gearresteerd en zijn er ook geen problemen voor de AMAs gekomen." De AMA-campus is niet lang daarna gesloten.

De avond is georganiseerd door een samenwerking van vrienden en bekenden die zelf acties hebben gevoerd en actievoeren noodzakelijk vinden om maatschappijveranderingen te bereiken. Peer de Rijk, woordvoerder: "De avond heeft laten zien dat acties heel effectief en zinvol zijn. Vooral de discussie over de vorm van toekomstige acties maakte duidelijk dat er nog een groot draagvlak is voor diverse acties in allerlei vormen."


- Er valt op het goede en geslaagde van de publieksprijswinnende actie in het geheel niets af te dingen, ook niet op die van de juryprijs trouwens. Toch was de Piersonstraat waarschijnlijk de grootste actie met het grootste draagvlak, met Schinveld wellicht op een gedeelde eerste plaats. (Fort Pannerden, niet genomineerd, komt ook in de buurt, evenals de Nieuwmarktacties).
Maar dat krijg je als je er een wedtrijdelement omheen bouwt: dat is nooit de bedoeling van acties geweest.
Komaan kameraden en kameradinnen, aan het werk - juist nu!

2 Reacties


smile idioot somber big grin razz wink boos, grr blozen confused cool eh? jaja huilen nadenken nadenken oke LOL liefde help!! slecht groot gelijk!

zei: ANton op 09/10/2008 om: 11:43u

ja, anton , goed gezegd!
jij bent heel slim wink

zei: lotte op 09/10/2008 om: 11:44u


Powered by Greymatter