Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/28/2008: "SINE SLAAT TERUG"

Sine (50k image)
Onder het houten kruis, het ijzeren kruis.

Een van de prenten uit SINE HEBDO, het sinds kort bestaande weekblad van Maurice Sinet, de bij Charly Hebdo ontslagen Franse karikaturist (met bloedspetter boven Siné).

Klik op meer.Siné (Maurice Sinet) legt uit. Hij wil als karikaturist zich kunnen voelen als een eend die niets respecteert en die rustig struint tussen de begonia’s en het zo bont wil maken als het hem uitkomt.

De drie nummers, die nu van Siné Hebdo zijn verschenen, leveren er een staaltje van. Korte, bondige bijdragen van allerlei medewerkers en heel veel bizarre, confronterende tekeningen en karikaturen van even zovele andere medewerkers, inclusief elke week een politieke tekening, geweigerd door een gerenommeerd blad, “waarvan we de naam niet vermelden ... om het geen publiciteit te bezorgen”.

Hoe krijgt iemand het voor elkaar een nieuw weekblad te beginnen met een verkochte oplage van 150.000 exemplaren? Siné verklaart zich nader. Je hebt € 2400 nodig, die we met zijn drieën bijeen brachten. Mijn vrouw en ik klopte aan bij een bevriend iemand, die voor ons een ‘maatschappij’ op papier zette. We namen contact op met wat oude andere vrienden en ook met Michel Onfray (de in Frankrijk en daarbuiten bekende libertaire filosoof), die wij niet goed kenden, maar die we wel zeer bewonderden ...

Zo hadden we een echte vereniging, van ‘slecht opgevoeden’, om legaal allerlei giften te ontvangen en om zo de uitgeverij ‘Les Editions de l’Enragé’ te helpen overleven. De voorzitter van de vereniging is mijn schoonzoon, mijn dochter is correctrice, mijn zoon houdt zich met de abonnementen bezig, mijn vrouw is hoofdredacteur ...

We hebben alle vrienden en vriendinnen bij ons thuis uitgenodigd en zijn van start gegaan. Het is heel eenvoudig allemaal en je moet woede in je lijf voelen. Iedereen heeft aanvaard dat er geen geld te verdienen is; de drukker heeft ons krediet verleend ... Niets bezorgt me meer plezier dan me de smoelwerken van mijn oude baas en zijn vazallen voor te stellen, schrijft Siné in het tweede nummer.

Wat valt er over de inhoud van het weekblad te melden? Je moet het zelf ZIEN (tekeningen) en je moet de TITELS boven de korte stukje tot je door laten dringen. ‘Legale maffia: het kapitalisme gek geworden’. ‘Gedood in Afghanistan en gelukkig...’ (‘... ik tenminste, want nu is het niet nodig me rot te werken om mijn schooldiploma’s te halen om een medaille te verdienen’, laat een gedode Franse soldaat vanuit zijn doodskist weten).

Op de voorplaat van het betreffende nummer prijkt een gescande kop van Sarkozy met daaronder de tekst: UITERST GEVAARLIJK; haalt kinderen op en stuurt ze naar Afghanistan!


Powered by Greymatter