Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/24/2008: "Verkiezing beste actie van de jaren '80 (en daarna)"

Een prijs voor de Beste Actie van de jaren tachtig of in de toekomst?
Ik moet er zelf nog over nadenken - schiet mij nu alleen een kraakactie waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk te binnen. Die gemengde gevoelens hebben niets met Duyvendakerij te maken; er kwamen veel verslaafden op dat pand af en binnen de kortste keren waren er wat overdosisdoden te betreuren - dus de gevoelens zijn al van toen.

Enfin, denk zelf na en nomineer. Of niet.

piersonafbraak (22k image)
Piersonstraat Nijmegen, 1981, koploper tot nu toe - en misschien terecht
Het blijkt dat je eerder dan '80 mag beginnen en later dan '89 ophouden. Dat maakt nomineren wel zo plezierig...
Klik op meer

Veel activisten zijn nog steeds trots op hun acties en dat willen ze laten horen en zien. Op zondag 28 september is in De Balie in Amsterdam de verkiezing van de beste acties van de jaren 1968 tot 2008 en daarna. Behalve een verkiezing is er ook een debat, met als centrale vraag 'Wat is anno 2008 een slimme en effectieve manier van actievoeren'? Hiervoor schuiven aan: Peter Polder, activist van Groenfront!, Eveline Lubbers, onderzoeksjournaliste en Wijnand Duijvendak, voormalig kamerlid van GroenLinks.

Activisten van vroeger en nu namen het initiatief voor Trots Op Acties! Zij organiseren op 28 september in De Balie de verkiezing van de beste acties van de afgelopen tientallen jaren. Er wordt tevens een prijs uitgereikt voor de beste toekomstige actie. De actievoerders hebben zich verenigd om te pleiten voor nut en noodzaak van buitenparlementaire en illegale acties. Zonder dergelijke acties waren veel zaken zoals abortus, vrouwenkiesrecht en woningnood nooit op de politieke agenda gekomen.

De verkiezing wordt nu georganiseerd vanwege de commotie over acties in de jaren tachtig in de media, nadat Wijnand Duyvendak afstand nam van zijn eigen verleden, omdat hij aftrad, omdat tien dagen van felle campagne van sommige media voldoende zijn om radicaal links in de beklaagdenbank te zetten.

Peer de Rijk: ,,Wij zijn trots op wat wij en anderen in de jaren '80, daarvoor en daarna met acties bereikt hebben. Sommigen van ons waren toen al actief, anderen zijn later aangehaakt. Allemaal zijn we nu nog actief, in verschillende maatschappelijke bewegingen en organisaties. Over al die honderden acties waarbij we betrokken zijn geweest en nog zijn denken we na. Of ze nu illegaal zijn of niet, we denken na over de effectiviteit in relatie tot de vorm en het middel en we denken na over de moraliteit in relatie tot de vorm en het middel."

Tijdens een bijeenkomst in De Balie, die om 20:00 uur begint, worden de beste, de leukste en de domste actie gekozen, en omdat het niet alleen over het verleden moet gaan is er ook de categorie 'de beste toekomstige actie'.

Voor de winnaars van de verkiezing zijn mooie prijzen beschikbaar, zoals drie originele documenten van de buit van 'De wraak van Jhr. Mr. De Braauw'; een droogboeket bloemen die in 1985 bij de muzikale omsingeling van Woensdrecht in het hek werd gestoken maar bewaard is gebleven; de koperen haak waarmee 'Willie Wortel en zijn Lampjes' in 1982 probeerde kortsluiting te veroorzaken in de hoogspanningsmasten bij Dodewaard, en een 'gouden' beugel-slot. De mooiste prijs wordt beschikbaar gesteld door Solidariteitsfonds XminY; de 'beste toekomstige actie' zal door haar gefinancierd worden.

De jury bestaat uit Liesbeth van Tongeren (directeur Greenpeace Nederland, Carrie (columniste), Ruud Welten ( hoogleraar, filosoof), Mac van Dinther (journalist), Rutger van den Dool (Groenfront! activist), Ties Prakken (advocaat en hoogleraar strafrecht), Eveline Lubbers (onderzoeksjournalist), Leon Willems (redacteur IKON, Press Now), Kadir van Lohuizen (fotograaf), Nico Trommelen (Vereniging Stop Awacs Overlast, Schinveld activist) en Marjolein van de Water (woordvoerder XminY Solidariteitsfonds).

Tot uiterlijk 25 september kunnen er nog acties worden genomineerd. Op de website van Trotsopacties is al een bonte verzameling van nominaties te bekijken.

amann1 (2k image)

6 Reacties


Ik geloof dat toen ook het
'wilde westen'weer meer ruimte kreeg.
Er werdt toen al voorgesteld door ene meneer
Arie Slob van het voormalige CDA nu CU om op
demonstranten met scherp te
schieten als ze niet weg zouden gaan uit de Pierson-straat heb ik
gehoord.
Wilders is blijkbaar dus niet de enige met zo'n
voorstel.
De plaats weer de Pierson-actie nu staat lijkt me goed.

zei: Wormpje met lege maag op 24/09/2008 om: 15:53u

Hans Wiegel heeft toen gezegd dat wat hem betreft de Politie had mogen schieten (achteraf).
Hij was toen minister binnenlandse zaken onder v. Agt.

zei: Bolus op 24/09/2008 om: 20:10u

Absurde vertoning is dit, lees bijvoorbeeld dit commentaar:
http://www.ravagedigitaal.org/2008/toestand23sep/toestand.php slecht

zei: frederik op 24/09/2008 om: 20:17u

Ik vind het juist wel grappig dat Duyvendak in deze opzet geprogrammeerd is. Laat hem maar zeggen in De Balie of de Linkse Kerk dat het allemaal fout is/was. Niet zijn spijt, maar zijn partijlidmaatschap en Kamerzetel zijn een schuldbekentenis tegenover Eigen Soort. (Zie ook hoe zijn toenmalige straatgenoot zich inmiddels muisstil houdt).

Tja.. de kinderen van de bourgeoisie, ze spelen, ze spelen, om met Joop Visser te zingen.

zei: Prul op 25/09/2008 om: 11:26u

BESTE AKTIE VAN 2008 !
MINISTER MIDDELKOOP VAN DEFENSIE DIE ZICH UITSPREEKT TEGEN ZIJN EIGEN KRIJGSMACHT. Zie oa. NOVA dd. 24 09 08.
Opheffen die ellende.

zei: MINISTER MIDDELKOOP op 25/09/2008 om: 19:05u

Mijn favoriete actie:

AMSTERDAM, 24 APR 04 - Enkele honderden homo's en sympathisanten hebben zaterdag geprotesteerd bij het Homomonument in Amsterdam tegen het boek 'De weg van de moslim'. Federatie COC Nederland organiseerde de demonstratie samen met de Gay Krant en de Stichting Enschede Roze 2004.

In dit boek, dat onder meer verkrijgbaar is bij de El Tawheed-moskee in de Amsterdamse Bellamystraat, wordt opgeroepen homoseksuelen met hun gezicht voorover van een hoog gebouw te duwen en ze vervolgens te stenigen. Enkele dagen voorafgaande het protest werd de moskee bekogeld met roze verfbommen.

zei: uh op 28/09/2008 om: 18:09u


Powered by Greymatter