Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/18/2008: "Gunst mensen, er schijnt iets mis te zijn met het kapitalisme"

Het gebouw van de grootste particuliere hypotheekbank van de VS, inmiddels (de vorige grootste zijn er niet meer of zijn inmiddels genationaliseerd [!]), Washington Mutual. De bank zoekt redding door overname, door Goldman Sachs onder andere. Inmiddels wordt ook het einde van laatstgenoemde bank mogelijk of zelfs waarschijnlijk geacht.

250px-Wamu_center3 (21k image)

Klik op meer

Het is niet bij te benen, al moet gezegd worden dat het provincialisme van de staatsgoedgekeurde Nederlandse nieuwsmedia ervoor zorgt dat het nog enigszins buiten beeld blijft. In Nederland is de wekelijkse scheet van Wilders of de dagelijkse drol van Verdonk het allerbelangrijkste. De vaste dosis vreemdelingenhaat gaat voor. En tenslotte is de ABN AMRO vorig jaar al verkocht - de bank die deze gezichtsbepalende Nederlandse bank heeft opgekocht is overigens nu al minder waard dan zij heeft neergeteld voor ABN AMRO, maar Bos en Balkenende hebben Beatrix zelf laten zeggen dat Nederland er goed voor staat al moet natuurlijk wel weer de broekriem aangehaald worden door degenen die dat altijd al moeten doen. In Nederland is niks aan de hand, tot er iets aan de hand zal blijken te zijn.

Maar goed, de laatste landelijke courant die ooit nog iets met de vakbeweging te maken heeft gehad, heeft zowel het k- als het s-woord herontdekt, en gaat verder nog wat dwaallichten af die voor topeconomen doorgaan. Die zijn allemaal stomverbaasd.

Kijk, dat verbaast mij toch een beetje. Het was maar een enkel zinnetje in mijn economiescriptie, voor het doctoraalexamen dus niet direct voor een professoraat. Kapitalisme bestaat bij de gratie van kredietverstrekking. Dat is tenslotte geen moelijke snaartheorie of quantummechanische overweging: voor investeringen in zogeheten vast kapitaal (gebouwen, machines) of in vlottend kapitaal (lonen, eenvoudig gezegd) moet in het algemeen een bank instaan.

De afgelopen jaren werd kredietverstrekking evenwel niet met productie in verband gebracht, maar met consumptie. Laten we ook wel wezen, veel productie is er niet meer gaande in de zogenaamde industriële wereld.

Het belangrijkste consumptief krediet wordt gevormd door hypotheken. In de VS - en ook in Groot-Brittannië - hebben ook de allerarmsten de afgelopen jaren krediet gekregen voor de aankoop van een huis. Dat klinkt heel aardig, maar was het van begin af aan al niet. Want de maandbedragen van de aflossingen waren ook voor de armsten altijd hoger dan de maandhuur, toen ze nog een huurwoning hadden. De vraag was niet of, maar wanneer het mis zou gaan. De instorting is al een tijdje aan de gang, en het gaat steeds sneller. En het is ideologisch voorbereid door de steeds opgedreunde mantra's over deregulering, privatisering, de tucht van de markt en alle andere misselijkmakende praatjes van topeconomen en politici. Het viel te voorzien waartoe het leidde, maar blijkbaar niet voor deze diepdenkers. De ratten verlaten het schip van de Heilige Markt massaal. Maar ten gunste van wat? Staatssocialisme, doorgevoerd door het regime-Bush? Het moddert voort van dag tot dag - straks vergeten ze nog een nieuwe frisse vrolijke oorlog te beginnen omdat ze daar even geen tijd voor hebben.

Ieder nadeel heb zijn voordelen. Het instorten van het kapitaal kan met zich meebrengen dat op deze krachtdadige wijze het voortwerken aan het broeikaseffect ten einde komt. Het had anders gekund, maar blijkbaar moet het zo. Nee, plezierig zal het voor de overgrote meerderheid van de wereldbevolking niet zijn. Al wordt het gelag zoals meestal vooral buiten Europa en Noord-Amerika betaald.


Powered by Greymatter