Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/13/2008: "Hoe intelligent dit ontwerp is"

Zomaar op een zaterdagochtend leggen twee Guardian-journalisten en een anarchistische kameraad uit hoe ingenieus het kapitaal in elkaar steekt. En u krijgt het dagelijks op uw bordje. Ik geef de verhalen zo kort en eenvoudig als zij eigenlijk zijn weer.

pecheurs (29k image)

Klik op meer

Senegal

In 1994 heeft de Europese Unie bedongen dat Senegal zijn importheffingen afschafte. Vrijhandel heet dit, en het wordt voortdurend als medicijn aangeprezen tegen de armoede in de Derde Wereld.
Als gevolg van de afschaffing van de invoerheffng wordt Senegal, zoals geheel Afrika, overspoeld met goedkope tomaten en kip van de gesubsidieerde EU-landbouw. Bedenk wel, dat Senegal zijn landbouw niet mag subsidiëren in het kader van de vrijhandel (gesteld dat zo'n arm land het kon). Dit zou immers concurrentievervalsing zijn.
De landbouwsector stort volledig in in Senegal. Massaal stapt men over op visserij.
O, maar in het kader van de vrije handel mogen enorme vissersschepen van de EU ook in Senegalese wateren vissen, dat waren we even vergeten te vermelden.
Binnen tien jaar is de vis voor de kust van Senegal op. De werkloosheid zwelt aan. Er zijn echter inmiddels nogal wat Senegalezen met een boot.
U voelt hem al aankomen. En waar gaan degenen die de Europese kust weten te bereiken zonder te verdrinken of opgepakt te worden werken?
In de kassen. Om gesubsidieerde tomaten te kweken.

Haïti

Het zal door wit Europa en Noord-Amerika nooit vergeven worden dat Haïti als eerste (en eigenlijk enige) slavenstaat zijn onafhankelijkheid heeft bevochten. De Franse slaveneigenaren hebben herstelbetalingen bedongen waarvoor en waardoor het land nog steeds bloedt. Eigendom is heilig, dat weet u.
Bij de opstand is het land letterlijk in vlammen opgegaan, in wat Martin Ros pakkend beschreven heeft als de Vuurnacht. Het resultaat is wel dat het daardoor een schraal en moeizaam te bebouwen land is. Je kunt er wel rijst verbouwen, bijvoorbeeld.
Maar als in het kader van de vrije handel de eigen landbouw onbeschermd is blijkt ingevoerde rijst uit de VS goedkoper dan de ter plaatse geteelde.
Het platteland loopt leeg. Voorzover men niet op allerhande bootjes naar de Verenigde Staten vlucht komt men in de stad terecht om het leger der overtolligen daar aan te vullen. Als men geluk heeft kan men gaan werken in de textielateliers.

Daar liggen ze in Wal-Mart, de t-shirts met de woeste arend en onder zijn klauwen de tekst: Proud to be an American.
Kijk op het merkje aan de binnenkant van de rugzijde. Made in Haiti staat er.

Ziek zijn, beter worden

De Britse nationale gezondheidsdienst maakt bekend dat twee derden van de gangbare dodelijke ziekten te wijten zijn aan verkeerde eetgewoonten. Er worden veel te veel dierlijke eiwitten en vetten genuttigd.
De farmaceutische industrie die de middelen levert om kanker en hart- en vaatziekten te "genezen" bloeit ook op de bio-industrie. De varkens en kippen en andere dieren uit deze industrie zijn als het ware farmaceutische producten.
Engelse kameraad zegt bitter: "De tabaksindustrie heeft het verkeerd bekeken. Ze hadden moeten regelen dat zij het geneesmiddel bij uitstek tegen longkanker ook konden leveren. Dan hadden we vast nog mogen roken in de pub."

En dan zouden er geen twintig pubs per maand sluiten waarmee ook de kleine brouwerijen ten onder gaan - ten gunste van - u mag nooit meer raden.

Verder lezen, bijvoorbeeld:
- Felicity Lawrence Eat your heart out: why the food business is bad for the planet and your health
- Stefan Broeckx Joachim - over leven op het land
- Column van George Monbiot.


Powered by Greymatter