Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/08/2008: "Opgepakt om meningsuiting"

Lockdown-Dissent (80k image)

Het ene moment stond ik nog flyers uit te delen, het volgende moment stond ik met boeien om tegen een muur gedrukt. Dat was realiteit op vrijdag 5 september 2008 op het Rokin in Amsterdam. De flyers mochten niet uitgedeeld worden, zo meende de politie. Ook toen we ze uitlegden dat het om flyers met een politieke inhoud, een mening, ging, hielden ze voet bij stuk: “Mag niet. Stoppen.” werd bevolen, onder verwijzing naar de Amsterdamse APV.


Ik ben niet gestopt. Maar voorbijgangers aarzelen om de flyer aan te nemen op het moment dat ze politie zien staan, want er zal wel iets ergs aan de hand zijn daar voor de deur van uitzendbureau Randstad! Van de picketline, enkele mensen met spandoek en pamfletten, lijkt ineens een dreiging uit te gaan. De aanwezigheid van uniformen blijkt dan al genoeg om een demonstratie zo klein als deze haar effectiviteit af te nemen.

Maar ik blijf mijn best doen. Vriendelijk lach ik voorbijgangers, die er niet met een grote boog omheen lopen, toe, en steek mijn hand met flyer uit. Dit terwijl een agente telkens tussenbeide tracht te komen, roepend “Als je nú niet stopt,…”

Iemand anders legt de politie uit dat we een korte picket actie houden om mensen te informeren over de rol van het uitzendbureau bij het werven van ‘detentietoezichthouders’; private bewakers in detentiecentra voor mensen zonder papieren, gevist uit de vijver van laaggeschoolde werkzoekenden. Mensen die, bewust of onbewust, hun medewerking bereid zijn te verlenen aan de schending van mensenrechten in Nederland.

Die mensenrechten, daar bleef op de stoep van het Rokin ook niet veel van over. Wèg recht op vrijheid van demonstratie, op vrijheid van meningsuiting! En terwijl ik door bleef gaan met uitdelen, drong zich in mijn achterhoofd die gedachte op: “Dit gaat fout,”

En daar kwam het. Er moest proces verbaal worden opgemaakt, en dús moest mijn identiteitsbewijs te voorschijn komen. De ID plicht werd voor de zoveelste keer als vehikel gebruikt om protest de kop in te drukken. Dát heb ik eerder meegemaakt! De rechtszaak over een preventieve arrestatie in Leiden loopt nog steeds.

Wéér wordt er iets verzonnen dat strafbaar zou zijn, weer wordt ID gevorderd en weer volgde op mijn terechte weigering: “Je bent aangehouden!”

Niet dat nu direct daad bij woord werd gevoegd… Maar het was tenslotte reden genoeg voor ons om de picket af te breken, in de hoop het te voorkomen. Maar ook dit was de dienders niet genoeg en op dat moment werd ik beetgegrepen. Intussen riepen zij over de portofoon dat zij belemmerd werden en assistentie nodig hadden. Maar wie werd er hier nu belemmerd?!

Ik worstelde, want het is wederrechtelijke vrijheidsberoving, een politiestaat methode, en ik worstelde, want ik wil me niet laten opsluiten om het uitdelen van flyer. Laat me dan in elk geval eerst een dak hebben beklommen, een hek doorgeknipt, een poort geblokkeerd, een gebouw bezet, of wat ook, maar voor het uitdelen van een flyer?! Kan dát al niet eens meer?

Weer die armen verdraaid, een pols geforceerd, boeien strak omgedaan, omstanders door politie ook met arrestatie bedreigd, versterking erbij, en wéér al die rituelen van fouilleren, opsluiten, voorgeleiden, foto’s en vingerafdrukken nemen, uren van eindeloos lijkend wachten op zes vierkante meter, het moest alles weer een hele dag duren en als bonus kreeg ik er nog een aanklacht bij: ik had me verzet bij aanhouding!

Wat zou jij doen, lezer? Je wil en woorden laten afnemen? Je vrijheid laten afnemen?

Per saldo kwam het daar op neer: voor 24 uur. Ik had natuurlijk ook mij de mond kunnen laten snoeren, maar dan had ik nu geen rechtszaak gehad om het opsluiten en uitsluiten van mensen zonder papieren aan te klagen, en om de schending van vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid aan de kaak te stellen.

Niet ik, maar de Nederlandse staat zal verantwoording moeten afleggen. Het veelgehoorde ‘je moet verantwoording afleggen voor je daden’ dat de laatste tijd zo vaak rond de discussies over actiemethoden wordt gehoord, gold nog nooit voor politie, justitie, en politiek.

Ik kan naar waarheid en zonder enige schaamte - integendeel! - zeggen; ik heb vaak voor rechters gestaan. En telkens weer word ik veroordeeld. De mensenrechtenschenders nooit.

Joke Kaviaar 6/9/08
Voor verslagen van picketlines bij uitzendbureaus in Utrecht en Amsterdam, zie:
"picketline amsterdam"
"picketline utrecht"


5 Reacties


obedience.bmp (614k file)

Regels regels regels….

Meer en meer en meer regels,
meer en meer mensen die ze willen uitvoeren:
milieupolitie, stadswachten, beveiligers, ns-personeel, ……
met meer en meer bevoegdheden.

Angst voor arrestatie
houdt meer en meer mensen in bedwang
meer en meer mensen haken af
voor minder en minder acties….

Waar blijft het massale protest?

Janneke

zei: Jannke op 08/09/2008 om: 13:38u

Daags na dit gebeuren ben ik nog steeds nijdig.

Ik vind dat Cohen verantwoording moet afleggen over de schending van mijn recht op vrijheid van meningsuiting en de arrestatie.

Daarom heeft hij een open brief van me ontvangen vandaag, cc naar pers en raadsfracties.

Meer hierover,
plus de brief, op:
http://www.indymedia.nl/nl/2008/09/54454.shtml

zei: Joke Kaviaar op 08/09/2008 om: 21:02u

Gewoon netjes een vergunning aanvragen zoals iedereen dat dient te doen in Amsterdam, is er niets aan het handje.
Deze vergunning methode heeft o.a. te maken met het kunnen verhalen van de kosten voor opruimen van weggeworpen flyers, deze worden namelijk verhaalt op de uitdeler (en terecht)

zei: DOMELA op 08/09/2008 om: 22:34u

van 'nieuws uit amsterdam':

"Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of een arrestatie is verricht.

Ze bevestigde wel dat er

geen vergunning nodig is

voor het uitdelen van flyers zolang die geen commercieel doel hebben of claimen dat geld wordt ingezameld voor een goed doel."

Sorry, DOMELA, zelfs de politiewoordvoerder is het niet met je eens.

zei: Joke Kaviaar op 08/09/2008 om: 23:51u

Of het reclame is hangt af van de interpretatie van de inhoud van de flyer. Bovendien kan aan APV van toepassing zijn op een zeer specifieke plek (bijvoorbeeld voor een bepaald gebouw, een bepaalde straat etc.)

"Indien u reclame wilt maken op of aan de weg of het water, moet u daarvoor een ontheffing hebben van het reclameverbod. Het is namelijk verboden om reclame te maken met:

een bord of een doek (of een ander middel of voorwerp);
een voer- of vaartuig dat uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt wordt of bestemd is voor het maken van reclame.
Voor bepaalde andere reclame-activiteiten gelden andere regels, zoals voor reclame aan onroerende zaken, het parkeren van een reclamevoertuig, het folderen en uitdelen van reclamemateriaal onder het publiek en in het geval er met de bevoegde gemeentelijke instantie een overeenkomst is aangegaan"

http://www.loket.amsterdam.nl/loket/centralestad/product/59497

zei: DOMELA op 10/09/2008 om: 10:29u


Powered by Greymatter