Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/27/2008: "Een beetje aan het vertrutten"

"'De samenleving is wel een beetje aan het vertrutten’, zegt Vincent, woordvoerder van de Amsterdamse kraakbeweging. Want de kraakbeweging is volgens hem de afgelopen jaren niet crimineler geworden."

steenbreek (7k image)
Een gezellige samenscholing voor een kraakpand in de Amsterdamse Eerste Jan Steenstraat - een gezamenlijke onderneming van GroenLinks en SP. Toen wij daar kraakten "destijds" kregen we meteen een knokploeg langs - maar eigenlijk is dat ook hetzelfde.

Klik op meer

De Amsterdamse kraakbeweging. Woordvoerder. Vertrutten. Vincent. Niet crimineler. Enzovoort. 2008, zegt de kalender.
Ik krijg steeds meer het gevoel in een heel rare film terecht te zijn gekomen. En wie is de trut, Vincent - "uw rechtsorde is de onze niet", huh? Ken je die uitdrukking?

Het is het nieuws van de staatsgoedgekeurde media, waarin Rusland de bloeddorstige beer wordt genoemd die zich niets aantrekt van de internationale rechtsorde. Balkt men een regime na dat dagelijks mensen afslacht in Afghanistan en Irak, en eigenlijk zijn die twee het topje van de ijsberg. Het is de rechtsorde van Shell, die Bolkestein en Bos heeft uitgeleend aan de politiek, in ruil voor Kok. Of van de Unilever, van Vogelaar. En weet ik verder hoe al dat volk heet.

"Het is zo langzamerhand een gewetensvraag voor iedereen boven de 45: wat deed jij eigenlijk in de jaren tachtig? Voor je maatschappelijke carrière is het nu even beter toen niets linksigs te hebben gedaan. Want twee decennia later is de jacht geopend op hen die wetsovertredingen goedkeurden in hun ijver de wereld te redden." - blaat De Volkskrant, al jaren een ultrarechts stuk vuil, maar nooit te beroerd om dit zelf te ontkennen, want daarmee creëer je extra ruimte voor de fascisten.

"We" hebben de afrekening met de "jaren zestig" (en zeventig?) gehad, blijkbaar, "we" zijn nu aan de "jaren tachtig" toe.
Ik heb nieuws voor u: "we" zijn daar helemaal niet aan toe, want we zijn geen "we". Waar ik mij eventueel voor te schamen heb uit die periode geldt mijn allernaasten - dus het gaat niemand verder aan, het komt niet hier te staan en het komt niet in een bekentenissenboek waarin ik mij op de borst klop. Want daarom is en blijft Duyvendak een sukkelaar: trots doen over je actieverleden en tegelijkertijd uitdragen wat voor geweldige democratie Nederland is. Maar hij komt wel terecht, hij is van goede familie.

De rechtsorde in Nederland is er om de wereld niet te redden, dat is waarschijnlijk nooit anders geweest. Als men sommige echte klimaatactivisten hoort (dus geen Duyvendaken) wordt de kans steeds kleiner dat er nog wat te redden valt, terwijl de regimes er juist zitten om dit tegen te houden, liefst door middel van een kernoorlog tegen - maakt niet meer uit wie. Om deze eenvoudige reden alleen al is hun rechtsorde de mijne niet. O ja, dat wil ik nog wel even kwijt: in de jaren tachtig had ik geen grote scheur over die rechtsorde. Nu dus wel. Maar dit betekent ook dat "we" nog steeds tegenover elkaar staan: want als het aan de Duyvendakachtigen ligt komen wij (!) achter de tralies, zoals Joke Kaviaar kan getuigen. Of aan de Voedselbank.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat Jacqueline Cramer niet precies meer weet hoe het zat in 1985 of 1986. Ik weet ook niet meer hoe het precies kwam dat wij jarenlang op vriendelijke-groetbasis waren. Het zal wel met Milieudefensie te maken hebben gehad. Van begin af aan is dit een nogal gouvernementeel genootschap geweest, overigens (alleen al dat woord "defensie" - dat gebruik je als je tegen abortus bent en voor het bombarderen van moslims...).

4 Reacties


Ken uw regime - dit wist ik dan weer niet eens: Jacqueline Cramer is ook al commissaris geweest bij de Shell. Het is daar een ultralinkse bende bij die olietent!

zei: Prul op 27/08/2008 om: 16:35u

Wat goed om dit te lezen, scherp en waarachtig verwoord, in één woord: dito!

Want een maatschappij danwel rechtsorde danwel democratie of hoe het zich noemt die mensenlevens vernietigt in deportatiecentra, met chartervluchten, in kansloos rondzwerven op straat, kan zich toch moeilijk beroepen op een onaantastbare en onschendbare status, alleen maar omdat de regering van diezelfde samenleving dat in één of andere wet heeft gezet?

Hoe was het ook alweer?

"Wie NIET in de gevangenis zit, doet iets verkeerd?"

Ik ben het al die tijd niet vergeten!

zei: Joke Kaviaar op 27/08/2008 om: 17:18u

De genoemde spreuk is van Thoreau...

zei: Prul op 27/08/2008 om: 18:31u

het gaat er niet zozeer om wat je in de tachtiger jaren gedaan hebt, maar meer, dat als je je kandidaat stelt voor de Tweede Kamer of een Ministerspositie ambieert, dat de kiezers er dan recht op hebben alles te weten. Aangezien Wijnand jarenlang informatie heeft achtergehouden, ook na nadrukkelijk navragen, is het terecht dat hij gaat.
Om de jaren 60, met Provo en 1968, hangt een zweem van authenticiteit en mooie idealen. Daarom wordt er in de pers zo positief over geschreven. Maar Mulish moet ook nog steeds verantwoording afleggen over zijn steun aan Cuba en Frits Bolkestein mag nog een keer verantwoording afleggen over het feit dat hij toen niets tegen de apartheid heeft gedaan.

Zo kunnen we elkaar allemaal lekker de maat nemen en de mensen die nooit iets gedaan hebben en lekker thuis op de bank zitten, die smullen.

zei: keesjemaduraatje op 01/09/2008 om: 17:36u


Powered by Greymatter