Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/22/2008: "Kotsen van de voedselbank"

kots (24k image)

Sinds een week ben ik lid gemaakt van de voedselbank. Ik kwam in aanmerking, en daar was ik in eerste instantie blij en dankbaar voor, maar dat is inmiddels over.


Vrijdag 15 augustus was het zover: ik kon mijn eerste voedselpakket af komen halen.

Van tevoren had ik me afgevraagd wat er in zou zitten. Zou koffie een luxe zijn? Of fruit? Of koekjes? Ik stelde me voor dat ik kilo’s aardappelen zou krijgen, en rijst en pasta en pindakaas…..

Maar nee!

Het volk is geďndoctrineerd te geloven in het sprookje dat mensen zich bij de voedselbank kunnen vervoegen om te voorkomen dat ze doodgaan van de honger. Dat er uiteindelijk tóch nog, ondanks alle bezuinigingen, voor arme mensen wordt gezorgd. Zal de overheid het niet doen, dan hebben we de grote bedrijven nog, die zich het lot aantrekken van mensen die zo onfatsoenlijk zijn om zonder werk in schulden te raken. In het grote spel van de vrije markteconomie blijven immers altijd wel wat kruimeltjes aan de strijkstok hangen, waar de armen nog van gevoed kunnen worden…..

Vergun mij dit sprookje om te toveren tot ‘de waarheid’.

In eerste instantie was ik best blij met het krat vol voedsel, dat voor me klaar was gezet. Thuis gekomen verging me al snel de pret..

Want zat er in mijn pakket, op 15-08-2008?
• 2 pakjes fruitsalade, tht 13-8 (oneetbaar, heel erg niet-vers)
• 1 pakje sla, tht 14-8 (slap en zuur)
• ongeveer 8 broodjes en 2 saucijzenbroodjes, reeds voorzien met een 33% kortingssticker met als tht 7-8 (goed voor diarree en uitbraak van bacteriën)
• een halfje bruin brood
• 3 flessen ‘sweet indian’ Calve saus, tht augustus 2008 (wat moet ik met 3 flessen?)
• 3 pakjes Heinz rundvleessoep voor 6 borden (zelf toe te voegen: balletjes en groenten) tht 8-8 (jawel)
• 2 pakken rijstwafels, waar de tht had moeten staan, stond niets
• 2 flessen ‘opgroeimix’, siroop voor het opgroeiende kind. tht aug. 2008
• 1 klein blikje ananas stukjes van Del Monte, tht 28-8
• 2 kleine Mona toetjes kwark met peer, uit de verpakking gehaald, dus geen tht
• 3 grote kuipen Blue Band tafelmargarine
• selderij voor een weeshuis
• 8 paprika’s
• 10 tomaten
• 2 venkels
• 2 kropsla
• 1 ons roompaté, tht 15-8
• bak aardappelsalade, tht 22-8
• 5 Optimel Smoothie’s, tht 22-8
• 10 pakjes sultana’s, versie: caloriearm.

Als een nederige bedelaar had ik misschien daar of thuis op mijn knieën moeten vallen en uitroepen: “Heil het bedrijfsleven! Heil Unilever! Heil C1000! Dat u mij al uw oude voedsel cadeau doet, dat u het weggeeft aan mij, een mens, en niet aan de varkens!”
Maar ja, zo ben ik niet…

Als je gewicht kwijt wil raken, moet je ervoor zorgen geheel afhankelijk te worden van het voedselpakket van de voedselbank. Op de inhoud kun je beslist geen week leven, en het afvallen wordt nog eens bevorderd doordat er een aantal caloriearme producten in het pakket zitten.
De vrijwilliger die me dit pakket gaf, zei me dat ik me niets moest aantrekken van de tht, want “Je kunt gerust dingen eten die een paar dagen over de datum zijn”…..

Het voedselpakket bevatte geen basisdingen die nodig zijn voor een gezonde voeding, zoals
• aardappelen, rijst of pasta
• fruit
• goed brood (voor een week)
• broodbeleg

De voedselbank meldt zelf op zijn site:
“De levensmiddelen worden om diverse redenen afgedankt. Omdat de kleur van het deksel niet klopt, een etiket ondersteboven zit of vanwege een foute spelling op de wikkel. Deze levensmiddelen overleven de eindkeuring niet, terwijl de inhoud dik in orde is.

De samenstelling van de voedselbankpakketten varieert dankzij het wisselende aanbod. Standaard bevat een pakket tenminste tien artikelen, waaronder de top 4 van de voedselbanken: brood; verse groente of blikgroente; fruit en pasta; aardappelen of rijst. Soms is het extra genieten. „Ooit konden we in januari gerookte zalm, paling en carpaccio aanbieden. En we hebben veel lol wanneer onze klanten als eersten verse asperges op hun bord krijgen.”

Jaja!

Clara en Sjaak Sies zijn de initiatiefnemers van het fenomeen ‘voedselbank’. Alom wordt er over hen gejuicht - voor kritische kanttekeningen is geen plaats.
Ik heb die wel.

Een veel aangehaalde uitspraak van hen is:
“Wat me het meest ergert, is niet dat er rijken en armen bestaan, het is de verspilling”.
Verspilling is erger dan arme mensen zonder eten?

Volgens de familie Sies moeten we ons kennelijk bewust worden van het feit dat we veel voedsel verspillen. Blijkbaar denken ze dat, als wij minder verspillen, de voedselschaarste in de wereld wordt opgelost. Maar er IS helemaal geen voedselschaarste! Er is voldoende voedsel, alleen een groot deel van de wereldbevolking heeft niet de middelen om dat voedsel te bemachtigen.

Voedselbankklanten hebben niets om te verspillen – zij vormen dus het ideale rolmodel voor de familie Sies.

Een ander soort van verspilling: overproductie van fabrieken. Het voedsel dat nu bij de voedselbank terechtkomt, zou anders maar worden weggegooid. Dat het nu toch geconsumeerd wordt, scheelt het bedrijfsleven enorm veel geld. Producenten dumpen jaarlijks voor circa 0,9 miljard euro aan levensmiddelen. Een ton levensmiddelen laten vernietigen kost, afhankelijk van het product en de verpakking, tussen de 60 en 100 euro. Door consumptie van het overschot hoeven de verbrandingsovens minder gebruikt te worden. Dat is beter voor het milieu en scheelt het bedrijfsleven nog geld ook!

Steeds meer bedrijven kloppen met hun producten aan bij de voedselbank. „Dat versterkt hun sociaal-maatschappelijke gezicht en bespaart hun de nodige euro’s”, weet Clara Sies.

De arme bewijst dus de producenten een dienst, want hij vergroot de winst van het bedrijfsleven. Bovendien kan het bedrijfsleven de weldoener uithangen, omdat het zich zogenaamd zo sociaal opstelt.

Comité van aanbeveling
In het comité van aanbeveling zitten:
Peter Bakker, voorzitter RvB TNT (sponsor voedselbank)
Antony Burgmans, voorzitter Rvb Unilever (sponsor voedselbank)
Hans ten Cate, voorzitter RvB Rabobank NL (sponsor voedselbank)
Cees Helder, voormalig eigenaar restaurant Parkheuvel
Herman den Blijker, oprichter en eigenaar van o.a. de Rotterdamse restaurants De Engel,
De Jachtclub Hillegersberg, Zeezout, Rosso en Las Palmas
Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam
Don Diego Poeder, oud-wereldkampioen boksen

Een interessante lijst, in de eerste plaats al vanwege de samenstelling: wat doet die uitgerangeerde oud-wereldkampioen boksen tussen de rijken en machtigen?

Peter Bakker werd tijdens zijn militaire dienstplicht opgeleid voor de inlichtingendienst.
Hij leidde in 2008 een naar hem vernoemde commissie om voorstellen te ontwikkelen voor een verhoging van de arbeidsparticipatie en een versoepeling van het ontslagrecht. Deelname aan de voedselbank gaat samen met een ‘hulp’traject richting betaald werk, dus Bakker zorgt via de klantjes van de voedselbank aan meer ‘arbeidsparticipanten’. En zorgt er tegelijkertijd voor, dat het aanbod aan potentiële voedselbankklanten constant blijft, door de versoepeling van het ontslagrecht.

Burgmans zit in het comité, omdat Unilever de grootste ‘sponsor’ is van de voedselbank, oftewel: het bedrijf dat het meest verdient aan de armen.

Opstelten is de burgemeester van Rotterdam en geilt op het doorknippen van linten, openen van tentoonstellingen en waarmee hij maar in de publiciteit kan komen.

Echter, van alle mensen (mannen!) in het comité heb ik de meeste moeite met de beide sterkoks annex grootverdieners. Ik begrijp niet hoe ze het in hun hoofd halen, met hun dure restaurants, hun kookboeken en hun televisieprogramma’s, om zich te verbinden aan dat wat de voedselbank de mensen durft te leveren.

restaurant (36k image)

Chefkok Herman den Blijker heeft een televisieshow. Hij gaat elke week in een voor hem onbekende keuken aan de slag om met de aanwezige middelen en mogelijkheden de mensen ter plaatse genoeg inspiratie, tips en handvatten geven om elke dag een gevarieerde, gezonde en goedbereide maaltijd op tafel te krijgen. Haha! Dat zou ik willen meemaken! Eens kijken hoe hij van dat wat ik heb gekregen, geraffineerde recepten in elkaar flanst, en dan ook nog zodanig dat ik er een hele week van kan eten. Herman, je bent hierbij bij mij in de keuken uitgenodigd – en dan wil ik wel hetzelfde voedselpakket als de andere mensen in Rotterdam. Het wordt dan geen kalfssucade met knoflook, met gemarineerde vijgen en wentelteefjes van briochebrood met tonkabonen-ijs toe, helaas. O ja, neem je die wijn die je bij je recepten adviseert, zoals ‘een volle, niet te oude Barolo’, dan zelf mee?

Zonder topkok werd het niet veel deze week. De dingen die ik snel moest eten vanwege de tht raakten op. De 3 flessen Calve sauzen bleven dicht, evenals 2 kuipen Blue Band. Na de warme maaltijd van dinsdag voelde ik me misselijk. Ik boerde die avond eerst een poos bedorven eten op, waarna onvermijdelijk de inhoud van mijn maag en darmen verdween in de wc-pot. Toch nog verspilling! De misselijkheid heeft nog 2 dagen geduurd – ergens een voordeel, want honger had ik niet, en eten ook niet meer.

Unilever (Blue Band, Calve) heeft in 2006 een winst geboekt van 4,7 miljard euro. Dat is een stijging van 25% ten opzichte van 2005. Het voedingsmiddelenconcern behaalde verder een omzet van 39,6 miljard euro, een stijging van 3% ten opzichte van 2005.

Campina (Optimel, Mona) heeft vorig jaar ondanks een krimpende thuismarkt zijn omzet met 10 miljoen euro zien stijgen tot 3,57 miljard euro. Het netto-omzetresultaat steeg van 8 naar 9 miljoen euro.
De coöperatie hanteert geen winstbegrip. Als dat wel het geval zou zijn, dan zou de winst vorig jaar met 50 procent tot circa 71 miljoen euro zijn gestegen.

Wat fijn dat de voedselbankklantjes aan deze winsten hun steentje hebben kunnen bijdragen!

Tot slot: wat pas echt om te kotsen is:
Rene ‘Een eigen huis, een plek onder de zon’ Froger en zijn gezin gaan een (1) maand lang op bijstandsniveau leven. Hun ervaringen kun je deze herfst bekijken op RTL4 in de docusoap ‘Effe Geen Cent Te Makken'. Het gezin gaat eten van de voedselbank.

Schaamteloos, die rijke omhooggevallen ‘artiesten’!

Ik vraag me af hoeveel geld de Frogers hiermee zullen verdienen. En wat de winst van RTL4 zal zijn. Zou de voedselbank hiervan ook een graantje meepikken? Het laatste lijkt me wel, zodat ik hoop dat ze dat dan gaan besteden aan meer en betere voeding voor in de pakketten. Zo niet, dan kan heel Nederland binnenkort meekijken naar een kotsende Rene Froger. Of zouden ze dat er uit knippen?

Wordt vervolgd.

11 Reacties


Beste Janneke; ik deel je kritiek. Vorig jaar was ik klant van de Voedselbank Haarlem e.o.
Daar werd duidelijk gesteld dat het pakket voor drie dagen is " maar er zijn er die er een week van leven ".
Dat een grote kerel meer calorien nodig heeft dan een klein vrouwtje. Tsja.
Maar mogelijk heeft dat kleine vrouwtje weer andere dieet behoeftes.
Aan de onderkant blijft je weing anders over dan stelen of " nemen ". Ik heb me daar nog niet aan gewaagd maar als je geen
brood of werk hebt dat genog opleverd om in je leevensbehoeften te voorzien mag je " brood "
nemen zoals bekend.
Ik zie zelf niks in individuele winkel " diefstal " maar mogelijk wel in proletaries winkelen nieuwe stijl dwz.
nadenken over nieuwe aktie vormen in dat kader. Hoe ging dat ook al weer ? Met tientallen
tegelijk een supermarkt bestormen ?

zei: Wordt ook vervolgd al jaren lang op 23/08/2008 om: 12:24u

hmmm klagen over het feit dat er te weinig word weggegooid?
en dat de staat in jouw levens onderhoud moet verzien en dat op een anarchistische site?
misschien moet eens wat lezen van john seymour!!!http://www.devrije.nl/emoticons/wink.gif

zei: hendrik jan op 24/08/2008 om: 02:21u

@Hendrik Jan,

Misschien wil jij dan je brood delen met Janneke als je het zo goed weet.
Bovendien iemand die van de voedselbank afhankelijk is kun je moeilijk vragen een boek aan te schaffen, laat staan een abbo te nemen op de biep... wink

zei: Bolus op 24/08/2008 om: 14:55u

@bolus
ik wil mijn brood best delen
mijn skip ook!!!
en boeken kun je ook gewoon lenen of op internet "lenen"
deze hele column geeft goed weer wat er mis is met oud links!!!
alleen maar klaaggen
en nooit eens DIY aan de slag gaan
zonder de staat

zei: hj op 25/08/2008 om: 13:41u

en hier een link van de torrent van het boek
http://thepiratebay.org/torrent/4143601/The_Complete_Book_of_Self_Sufficiency_-_John_Seymour
smile

zei: hj op 25/08/2008 om: 13:44u

Het is een heldere en een boeiende beschrijving van het funktioneren van de voedselbanken. het laat zien dat er weinig is veranderd. Vroeger werd het eten verdeeld aan de armen door de kerken.Het eten werd gesponserd door de edelen en de toenmalige rijken.De voedselbanken zijn daarop een variatie. Al was het in de jaren 60 de armoede duidelijk aan het verminderen in Nederland.Door de onrechtvaardige verdeling van de welvaart, het blijven graaien van de rijke elite,politiek,kunst,welzijn,media,bedrijfsleven,overheid is de armoede terug gekeerd en aan het toenemen.De voedselbanken zijn het bewijs daarvan.
En dat er mooie sier ermee gemaakt wordt met wat zijn we sociaal door de organisatoren en bestuurders,betekent gewoon dat ze de armoede instand willen houden.
Dus waar kan men dan steun verwachten om dat te veranderen? Niet bij het huidige links, dat geen antwoord heeft op de problemen van deze tijd(ook doordat ook veel van de linkse mensen zelf wel in een gunstige situatie leven
Er zal dus moeten komen van verzet van onge-organiseerden, die wel commitees van verzet en hulp zullen moet gaan opbouwen.
De strijd moet weer worden opgepakt en wel met ongebruikelijke middelen en methodes
Dus succes met het verzet en laat de deelnemers van de voedselbanken mede het verzet ontwikkelen.

zei: Harry op 26/08/2008 om: 12:47u

Welnu Janneke,ik heb alles even met aandacht gelezen.Da's niet zo fraai met al die over de THT-producten van Clara en Sies! Die ken ik persoonlijk want ikzelf ben nml. de voorloper van de landelijke voedselbanken en niet zijzelf.Was er nml. in 1998 al mee begonnen in Fryslân!
Fryslân zit reeds ook onder de voedselbanken nu,vanuit arme kant werkgroepen(kerk)Omdat ikzelf niet echt " bijbelvast ben", van de linkse kerk dus( a typisch???)zien ze samenwerking met mij niet zo zitten heb ik het idee!(al jaren)
Het valt niet mee om alles alleen te doen en mijn stichtingswerk voor De Barmhartige Samaritaan staat dan ook op een laag(petroliumstel)pitje.
Ik zou zeggen bezoek mijn homepage eens en plaats een reactie.
Groeten uit het friese,
KOR WIJMENGA

zei: Kor op 26/08/2008 om: 10:20u

Ik heb als vrijwilliger bij de voedselbank gewerkt. Ik zag tot mijn grote vrbazing dat ongeveer 25% van de inhoud van de pakketten die werden uitgedeeld zinvol, gezond en/of bruikbaar was. De rest was onnodige rommel.
Voor een groot deel worden de artikelen opgehaald in supermarkten: de voedselbank staat op zaterdag bij de ingang en vraag de klanten iets extra's te kopen voor de voedselbank. Dat geeft een zeer gevarieerd aanbod, zoals frisdrank, snoep en allerlei rommel waar je niets aan hebt, maar dat bijvoorbeeld net in de aanbieding is. Ik stelde voor de gevers te vragen zich vooral te beperken tot primaire levensmiddelen, die nodig zijn voor een goede maaltijd. Vaak is gewoon groente, rijst, pasta en dat soort spullen goedkoper dan kant en klaar rommel of snoep en frisdrank. Ook heb ik voorgesteld de bedrijven te vragen eens wat meer te letten op een goed voedselpakket ipv het dumpen van rommel over datum. Dat werd niet gewaardeerd door de medewerkers van de voedselbank. Ik kreeg de indruk dat ze het vooral leuk/ interessant vonden om daar te werken. Ze wilden niet erg nadenken over waarmee een huishouden nu echt geholpen is en hoe je kan zorgen dat dat in het pakket komt. Ik vond het een wereldvreemde situatie, eigenlijke en beetje een farce waar ik behoorlijk van schrok.
Als ik dan dat lijstje zie in janneke's verhaal: je kan er kritiek op hebben, maar die lui uit het bedrijfsleven weten hoe je een bedrijf goed opzet en klantgericht laat draaien. en een goede kok weet van de meest simpele ingrediënten iets heerlijks te maken: waarom zetten zulke mensen hun kennis en kunde niet daadwerkelijk in?
(Je zou je bijna gaan afvragen of het eigenlijk wel gaat om de klanten van de voedselbank.)

zei: maarten op 29/08/2008 om: 17:11u

jammer dat zo veel mensen zo weinig willen delen en zo simpel roepen: "ga es werken".

en ja, ik werk (en veel), heb een eigen succesvol bedrijf en ja, ik deel. ik geloof niet in voedselbanken en zo (bureaucratie werkt niet), dat is hetzelfde als een goed doel steunen, je schuldgevoel afkopen. maar wat wel werkt is simpel betrokken zijn. wat ik doe is voor mensen in mijn directe omgeving die het moeilijk hebben af en toe een doosje boodschappen halen, of zorgen dat ze iets leuks met hun kids kunnen doen. een kwestie van betrokken zijn met mensen, kunnen en durven delen. "ga es ff werken" is wel erg kort door de bocht en veel te makkelijk om er verder niet over na te denken... ga eens ff lekker delen!

zei: yepyep op 03/09/2008 om: 15:04u

Hmm een punt heeft ze toch wel, als ik iets weggeef zorg ik er wel voor dat het tenminste nog goed is. Ik geef mijn gasten thuis ook geen drinken dat "over datum" is.

zei: pietje puk op 03/09/2008 om: 15:20u

Dankzij de loopjongens van De Telegraaf, de reactionaire stemmingmakers van Geen Stijl, is deze bijdrage op De Vrije bestookt met een kleine 200 reacties. Dit gebeurde in 99% van de gevallen op dezelfde platte wijze als waarop deze internetvervuiler meende aandacht aan de bijdrage van Janneke te moeten besteden.
Vandaar dat er op deze bijdrage niet meer gereageerd kan worden. De Vrije biedt nu eenmaal geen ruimte aan de internetterreur van dergelijke helden van het vrije woord. Velen van hen hebben de mond vol van dat je maar moet gaan werken om uit de klauwen van de voedselbank te blijven. Dat doen zij vrijwel allemaal in de baas zijn tijd!
Tegen dergelijke lieden zeg ik: Gaan jullie dus allemaal maar weer eens snel aan het werk stelletje lambakken voordat thuis de knoet van moeder de vrouw weer op je wacht!

zei: De redactie van DeVrije op 04/09/2008 om: 22:50u


Powered by Greymatter