Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/05/2008: "Het recht tot beledigen, of zoiets"

Vreemd nietwaar, hoe het loopt in de wereld - een type als hieronder afgebeeld herken je meteen als een rechtse corpsbal, door zijn haar. We zijn ver verwijderd van lang haar als "cultureel links". Het afgebeelde ventje is de zoon van Sarkozy, dus eveneens Sarkozy geheten, en al erg hoog in diens partij. Hij komt er wel - o nee, dat mag je juist niet zeggen.

jsarkozy (14k image)

Klik op meer

Zoiets schreef namelijk de bekende cartoonist Siné, naar aanleiding van de verloving van deze Sarkozy met een rijk joods meisje. En dat Sarkozy zich daarom wel zou bekeren. Siné haalde er nog het verhaal bij van het doorrijden van onze jonge held na een aanrijding, maar de officier van justitie vond het eigenlijk een zaak voor vrijspraak. De aangeredene was immers een Arabier.

Het duurde even voordat de Franse neocons, de ooit-linksen als Badinter, Cixous en de al helemaal onvermijdelijke B.-H. L. openlijk schande! brulden en om het ontslag van de tekenaar vroegen. En dat kregen zij, want hij weigerde zijn excuses aan te bieden. Bijna tachtig en plotseling op de keien gesmeten.

En dat door Charlie-Hebdo, dat zo heldhaftig de Deense cartoons overnam in 2006 die zo enigjes de profeet van de Islam beledigden. Je hebt vrijheid van meningsuiting en vrijheid van meningsuiting, nietwaar.

De affaire zou hier evenwel toch onvermeld hebben kunnen blijven als niet Charlie-Hebdo voor pseudo-anarchistisch werd uitgemaakt in deze affaire, en Siné voor echte anarchist.
De eerste kwalificatie lijkt mij volkomen gepast, de tweede geloof ik niet zo. Siné provoceert graag. Klaarblijkelijk valt met de dynastie die inmiddels is aangetreden in Frankrijk niet te spotten, hoe je het ook wendt of keert.

Maar provoceren betekent nog niet anarchist zijn, lijkt mij. Ik heb zo mijn twijfels over de poltieke gezindheid van Siné maar goed: als de oorverdovende hypocrisie van de meute die steeds loopt te roepen om het recht tot beledigen hiermee niet is aangetoond, waarmee dan wel?

Album met ironische titel: Waarom zoveel haat?

pourquoitantdhaine (106k image)

Naar het blogspot Soutiensine mogen wij niet verwijzen van het opmaakprogramma.


Powered by Greymatter