Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/01/2008: "Arbeit macht frei 16: “Wie stout is de roe”"

Scannen0002350 (57k image)

Vervolg Hollands Glorie: rapport

Maandagmorgen werd ik door twee bewakers opgehaald om alleen te luchten. Dat noemen ze hier ‘box-luchten’, en wel hierom:

De luchtruimte is in wezen niets meer dan een wat grotere cel! Een ruimte met 4 muren en een plafond, in gebouw ‘papa’ bij de isoafdeling, aan de andere kant van de luchtplaats (tegenover het gebouw waar ik zit).


Bovenin een van de muren bevindt zich vanaf ongeveer 2 meter 50 een spleet met een hoogte van zo’n 50 centimeter. Deze muur is de breedte van de ruimte; 4 stappen. De spleet telt 25 tralies met gaas ervoor, zodat insecten, vlinders, vogels je geen gezelschap kunnen komen houden.

Je kúnt dus wel naar buiten kijken maar dan loop je de hele tijd met je hoofd omhoog gericht naar die spleet te turen. Het ‘uitzicht’ bestaat uit het prikkeldraad van het hoge hek, en de bomen erachter.

Deze ‘luchtbox’ telt 4 bij 5 stappen, diagonaal 7 stappen, is erg donker! Drie wanden zijn van donker baksteen, voor licht moet je het niet hebben van de spleet, maar van de tl verlichting in die ruimte!

Toen ik naar en van de luchtbox werd geleid, 1 bewaker vóór, 1 bewaker achter mij, werd opgelet dat er op de grote luchtplaats niemand was. Ik zou eens iemand spreken kunnen!

Aan het eind van maandagmiddag is de directeur geweest. Een hypocriete zak! Hij gaf me drie dagen “straf op cel”zoals hij het uitdrukte. Dit houdt in: 3 dagen afzondering, alleen luchten, en niet mogen bellen behalve naar mijn advocaat – de laatste twee: “wanneer er tijd voor is in het programma”. De tv wordt dan afgenomen.
Nu kijk ik amper tv, ik heb het ding alleen gehouden om af en toe nieuws te kijken, dus daar heb je me niet mee.
Deze directeur is een ander dan degene waarmee ik de vorige keer een confrontatie had; die is op vakantie. Ook deze kerel probeerde me bij binnenkomst de hand te schudden en hij leek beledigd toen ik dit niet deed. Goed zo!

Hij was snel klaar, luisterde nauwelijks (ze moeten je ‘horen’), lulde nog wat dat hij ook lid is van Amnesty (“nou, gefeliciteerd”, spotte ik) en dat als iedereen maar een beetje bevelen ging weigeren op te volgen, het een zootje zou worden; dit voorzien van de overbodige opmerking: “Het is hier namelijk een penitentiaire inrichting!”

Intussen is het in de p.i. van vies, warm, en plakkerig, en dan zit ik nog niet eens aan de middagzonkant.
De andere vrouwen hier laten me op verschillende manieren solidariteit blijken: briefje onder de deur, snel het luikje open doen en even zwaaien, roepen door het luchtrooster aan de buitenkant. Mijn ‘buurvrouw’, die ik maandagmiddag even sprak na bezoek (dat ging gewoon door) zei “nu je rapport zit, zal ik lekker hard muziek voor je draaien”. Ze heeft hele lekkere Arabische muziek. In de aanloop naar de Hollands Glorie affaire had ik gezegd dat ze beter háár een middagje voor DJ konden laten spelen. Een andere vrouw heeft over Hollands Glorie gezegd dat we eigenlijk allemaal hadden moeten weigeren om te gaan, maar dat was dan het lullige: het was wel HET enige uur luchten.

Ik zal tijdens de ‘straf’ van drie dagen – die me amper raakt – de tijd benutten voor nog meer tekeningen, en om te schrijven. Tot nu toe mag ik wel post versturen.
Verder zal ik in beklag gaan, om principiële redenen. De opgedrongen nationalistische shit, en de schending van het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie zal hierin een belangrijke plaats innemen.

JK 29-7-08

PS en NB Een eerste spotprent op Hollands Glorie heeft reeds het daglicht gezien!


Powered by Greymatter