Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/31/2008: "ARBEIT MACHT FREI 14: ‘wie zoet is, krijgt lekkers’"

gevangenisarbeidx (32k image)

Papier tellen: 64 cent per uur. 4 uur per dag. 5 dagen per week = 12,80 per week.
Callcenter: 6,40 per dag. 32,00 per week

Ziehier de zinvolle arbeid aangeboden in Staatshotel Nieuwersluis.

Klik op meer


Wie niet werkt, zit ‘achter de deur’. Het ‘dagprogramma’ is dermate minimaal dat de meesten gaan werken, alleen maar om niet ‘binnen’ te zitten. In deze context betekent ‘binnen’ niet alleen ‘in de bajes’, maar: ‘in-de-cel-in-de-bajes’; voor de meesten uren van trage verveling en ledigheid.

Het is hierom dat mensen het zich laten aanleunen te worden uitgebuit. Justitie redeneert allicht dat wij hierbinnen zoveel geld kosten, Nog altijd teveel, ondanks alle bezuinigingen, versoberingen, twee-op-één-cel maatregelen, dus er moet érgens winst mee worden behaald.

Wie om te beginnen al niet bereid is om geestdodende arbeid in de vorm van het tellen van papiertjes te verrichten, komt niet ver in de bajescarrière. Laat staan dat je in aanmerking komt voor allerhande ‘resocialiserende’ en ‘re-integratie’-programma’s op afdelingen met een regime dat meer bewegingsvrijheid beidt en waaraan privileges verbonden kunnen zijn.

Ik weigerde een werkstraf te doen omdat ik dat dwangarbeid vind, en dientengevolge zit ik hier.
Toen ik op deze afdeling (QA) kwam, lag het ‘sprekersbriefje’ voor de ‘arbeid’ al ingevuld voor me klaar. Ik heb de bewaker gezegd dat hij het kon weggooien . “Dan zit je wel veel op cel”, zei hij. Arbeidsdwang, vermomd in de dreiging van een bijna-kluizenaarsbestaan.
Ik heb mijn schouders opgehaald. “Ik heb mijn eigen werk”.

Carrière. Jaja! Ook hier kun je carrière maken, want als je het al tot callcentermedewerkster hebt geschopt en het gele poloshirt met opschrift ‘P.I.V. Nieuwersluis – callcenter’ mag dragen, is dat een stap in de ‘goede’ richting.

Naast de afdeling QA bevindt zich de afdeling QB, een zogenaamde ‘standaard-plus’ afdeling. Vanuit QA kun je de vrouwen in QB vrijelijk over ‘hun’ afdeling zien lopen, ze hebben zelfs de sleutel tot hun cel, en hebben een ‘eigen’ luchtplaats war ze onbelemmerd op kunnen, aan de zuidwest kant van het gebouw. Een kooi, aan het gebouw, met moestuintjes.

Wie wil dat nu niet? Dus …… wérken zul je, want wie niet werkt, komt nooit in QB. Maar dit op het aloude Sinterklaasdeuntje ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’ leunende systeem, heeft nog veel meer moois voor haar modelgevangene in petto! Laten we er modelburgers van maken!

Vanuit de inkomstenafdeling had ik het al meermalen gadegeslagen. Wat deden die vrouwen in blauwe poloshirts? Wat doen die vrouwen in de groene poloshirts?
Nu weet ik het: ‘huisdienst’ (blauw), ‘groenvoorziening’ (groen). De blauwen en de groenen dragen er zorg voor dat het hele terrein van Nieuwersluis, dat groter is dan alleen de hoogomhekte cellengebouwen, er spic en span bijligt. De groenen zie ik zelfs grasmaaien vlak voor de hoofdpoort – de poort gaat zelfs voor hun ogen open! En buiten de hoge hekken. Als ik goed geteld heb, zijn het er zes die het zover hebben geschopt. Ongetwijfeld nog nooit een rapport gehad en bereid tot deelname en medewerking aan alles,. De hele dag ‘buiten’, d.w.z. in de open lucht.

‘Wie zoet is, krijgt lekkers’ dus.

Voor de ‘stouten’ onder ons: onbereikbaar. Wat nóg meer onbereikbaar is: de vervroegde invrijheidstelling (v.i.). Dat hangt sinds kort daadwerkelijk af van je ‘goede’ gedrag. Een kortgestrafte als ik heeft met deze wet niets te maken, die kon toch al geen v.i. krijgen.

Maar mijn ‘buurvrouw’ heeft nog heel wat jaartjes te gaan. Zo zitten er hier wel meer. Dus waarom opstanden in de Nederlandse bajessen zo weinig voorkomen? Waarom – bijna - iedereen zich al deze shit: de tweepersoonsceldwang, geestdodende arbeid, het rondcommanderen, de ‘versobering’, laat aanleunen?

Om er zo snel mogelijk weer uit te komen. Om niet zoveel ‘achter de deur’ te hoeven zitten. Om iets fatsoenlijks te kunnen kopen uit de dure ‘winkel’, want maanden- of jarenlang de magnetrontroep van de Koelversgroep, het slappe brood, karig beleg, en om de dag een stukje fruit; dáár word je ongezond van.

De Nederlandse justitie heeft het al met al best goed bekeken met haar schijnbare humaniteit, maar wie een kijkje te nemen krijgt aan de binnenkant, weet hoe subtiel mensen eronder worden gehouden met een uitgebalanceerd menu van gunsten en straffen.

Laten we niet vergeten dat dit systeem om te kunnen functioneren allereerst straffen nodig heeft.
Doe je een werkstraf niet? Zitten!
Doe je hier niet (snel genoeg) wat je gezegd wordt? Rapport. Afzondering. Isolatie.
En het kan vanaf daar ook nóg erger worden: een mens eenmaal tot wanhoop gedreven, raakt in een vicieuze cirkel verstrikt. Wie zich verzet, krijgt pas écht goed de tanden en kiezen van het bajesmonster te zien, en vooral: te voelen. En weinig subtiel ook nog.

De landelijke afzonderingsafdeling (L.A.A.) in Vught is daar hét voorbeeld van, en de EBI aldaar, en de ‘terroristen’afdeling. In Vught, het ware Guantanamo Bay van Nederland, terechtkomen, kan iedereen gebeuren: een eerste incident kan genoeg zijn om een kettingreactie van repressie teweeg te brengen. Een eerste incident, als gevolg van het overreden van één van de vele kinderachtige regeltjes in een ‘gewone’ bajes…. ‘Wie stout is, de roe!’:

Verboden in Nieuwersluis: rennen. Mag nergens, ook niet op de luchtplaats.
Verboden in Nieuwersluis: roepen naar elkaar door de luchtroosters boven het raam. Daar kregen we vanavond – tussendoor dat ik dit schrijf – voor de tweede maal een waarschuwing voor.
“De volgende keer krijg je rapport!” snauwt de bewaker aan de andere kant van het raam me toe.
“Mag ik wel zingen?” daag ik hem uit.
“Nee. Dat mag óók niet”.
“Waaróm niet?”
Maar de bewaker wil geen discussie en loopt weg.
“Ook al zo’n zeikerd”, roep ik nog.

Strijdbare groet vanuit Nieuwersluis,
JK 25-07-08
1 Reactie


In de VS, waar het gevangeniswerk ook echt officieel de slavernij heeft opgevolgd, is zingen van oudsher toegestaan, en hoe!

zei: Prul op 31/07/2008 om: 23:34u


Powered by Greymatter