Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/02/2008: "Protesten in Japan tegen G8 van start gegaan"

In Japan zijn afgelopen week de protesten tegen de komende G8 top in het land van start gegaan.
roppongisummitpolice001 (23k image)
Omstreden affiche politie
Afgelopen donderdag vond er in Kyoto een demonstratie plaats tegen de bijeenkomst van de ministersvan Buitenlandse Zaken van de G8. Drie actiekampen zijn verrezen in Sapporo, de stad die het dichtst bij het Toya-meer ligt waar de G8 bijeenkomen.
Klik op meer.

Zowel in Tokio als in Sapporo zijn alternatieve mediacentra ingericht. Diverse advocaten hebben toegezegd demonstranten zonodig te zullen ondersteunen. Een programma met bijeenkomsten, conferenties en demonstraties voor deze week is gereed. Vele activsten uit de gehel wereld waaronder anarchisten zijn naar Japan afgereisd om aan de protesten deel te nemen.

Afgelopen zondag hield het ‘G8 Actie netwerk’, die de legitimiteit van de G8 ter discussie stelt in Tokio een ‘Anti G8 Tokio Sound Demonstratie’. De belangrijkste internationale anti-kapitalistische conferentie, het ‘Internationale Counter G8 Forum’ start deze week in Tokio en Hokkaido. Daarbij zijn net als in het verleden diverse groepen en organisaties betrokken.

Ondertussen voert de politie de druk op. Twee weken geleden werden meer dan 40 mensen gearresteerd. Diverse kraakpanden werden doorzocht. In Osaka leidde een inval van de politie in een vakbondskantoor die in de arbeiderswijk Kamagasaki ligt tot confrontaties die verschillende dagen aanhielden.

Sinds vorige week dinsdag zijn de controles op de internationale luchthaven Narita in Tokio verscherpt. Buitenlanders worden ondervraagd en onderzocht wat 12 uur kon duren. Sommigen werd gevraagd wat ze van dag tot dag van plan waren te gaan doen zolang ze in Japan zouden verblijven. In het voorjaar werd de regelgeving voor toelating tot het land veranderd.

De Duitse federale politie BKA heeft de Japanse autoriteiten al in augustus 2007 geďnformeerd over de netwerken en coalities van groepen die betrokken waren zijn bij de protesten tegen de G8 in Duitsland dat jaar. Het hoofd van de BKA, Ziercke, beloofde ‘alle relevante data’ te verstrekken aan Japan. De Japanse politie reisde naar Berlijn om zich te laten informeren over de maatregelen die getroffen waren tegen de acties tegen de top.

Tijdens de G8 top in Duitsland legde de politie een uitgebreid databestand aan met foto’s en vingerafdrukken waarin waarschijnlijk de gegevens zijn opgenomen van de 1800 mensen die tijdens de top warden gearresteerd. Hoewel slechts een klein deel van deze activisten is veroordeeld, werden deze gegevens niet vernietigd. Vermelding in het bestand betekent normaal gesproken dat de toegang tot Japan je wordt ontzegd.

Vakbondsactivisten van de Koreaanse "Confederation of Trade Unions" kregen allen een toegangsverbod. Ook de Italiaanse filosoof en activist Toni Negri werd de toegang geweigerd. Twee media-activisten van het collectief "In-Media" uit Hong Kong werden op het vliegveld gearresteerd.

De Japanse politie heeft een serie affiches uitgegeven om het Japanse publiek te waarschuwen voor de protesten. Er wordt daarbij een vergelijking gemaakt met de bomaanslagen in de Londense metro in 2005. Op een van de posters gaat een foto van de opgeblazen bus in Londen gepaard met een foto van een uitgebrande auto in Rostock. Het publiek wordt opgeroepen verdachte personen meteen bij de politie aan te melden. Hotels in geheel Japan hebben de instructie gekregen kopieën van de paspoorten van buitenlandse gasten naar de politie op te sturen.

6 Reacties


Zaterdag is ook in nederland een aktiedag. Om 12 uur wordt verzameld achter het station in Dordrecht voor een inventieve, soms ludieke, soms serieuze wedstrijd. Met als centrale thema Fort Europa.
Meer informatie vind je op www.enterforteuropa.nl
Komt allen!

zei: Carla op 02/07/2008 om: 22:43u

Besteed eens wat aandacht aan Anarchisme
anno 2008 in Japan;
een individualistische
ideologie is denk ik
" wezensvreemd " aan
de eeuwenlange collectivistische
traditie's van Japan.
Is de aanwezigheid van
Anarchisme een toch wel
westers fenomeen voort gekomen uit westerse
denkers een kwestie van Japanse copieer drift
en / of aansluitend op
een ontwikkelings fase
in het verleden industrialisatie van Japan en de daar uit voorkomende ontwikkelingen ??
Ik zou daar graag meer
van weten. Bijv. Autonomen
bestaan die in Japan of is het meer " traditioneel " anarcho-communisme " met een sterke invloed van Das
Kapital en dergelijke ?!
Wat doen Japanse Anarchisten voor de vele
daklozen in de grote steden al daar ? Blijkbaar wordt er gekraakt maar aangezien
volgens mij Japaners niet
graag tegen de stroom ingaan zich snel conformeren om te overleven is dat een klein verschijnsel ?
Is kraken illegaal in Japan ?? Graag suggesties
van sites met info hoewel ik inmiddels weet dat er op zo'n oproep nooit een reactie komt.
Tot slot : graag alle energie gericht op het
maken van een alternatief binnen de bestaande orde. De bestaande orde laat zich niet " wegschreeuwen ".

zei: Ray op 03/07/2008 om: 09:24u

@Ray: Wat je noemt 'wegschreeuwen' is natuurlijk essentieel voor elke politieke strijd. Als je je alleen op positieve alternatieven wilt concentreren, kun je beter bij de new age winkel om de hoek gaan werken. Wat betreft anarchisme in Japan: die heeft een zeer lange (en deels ook erg militante) geschiedenis. Zie hier een chronologisch overzicht: http://www.ne.jp/asahi/anarchy/anarchy/english/history1.html

zei: kees op 03/07/2008 om: 10:38u

Kees; ik heb me suf gezocht naar die New age
winkel om de hoek niks gevonden. Serieus :Je hebt gelijk als je zegt dat iedereen zijn stem in verzet letterlijk luid en duidelijk moet laten horen. Maar dat is de lange lange weg naar verandering. In de tussentijd zie ik toch graag al concreet alternatief binnen of " buiten " net hoe je dat uitlegd de bestaande orde. Wel leuk dat je
me inschat als " positief " (" positieve
alternatieven " )Bedankt overigens voor de vewijzing naar de link ik ga meteen kijken !

zei: Ray op 03/07/2008 om: 13:53u

Ik heb op de link geklikt
(en meteen een virus geinstaleerd ? ha, ha ).
Wat een droge opsomming
die me bekend voor kwam.
Toch moeten de mensen
die bij de genoemde
namen horen zeker voor Japanse begrippen zeer
flamboyante types zijn
(geweest). Zo'n droge opsomming doet ze geen recht. Neem nou zo'n
bekende rechtse Japaner
als de kunstenaar Mishima
(PRACHT FILM NAAR ZIJN LEVEN; ZIEN !!) die heeft de aandacht van de massa media weten te vangen. (Zie YOUTUBE.) Maar de gemoemden
(verdoemden ?!) uit de
opsomming zijn zeker hier in het westen niet bekend, anoniem. Zijn er speelfilms naar hun leven
gemaakt ? Graag titels en waar fragmenten te vinden. Maar het kan net zo goed dat het om kaders gaat met van die
stijve hoge boordjes die benauwd de wereld in kijken....Maar toch;
hello to the Japanese
Anarchists. I hope you
send in the Clownsarmy
during the G8.

zei: Ray op 03/07/2008 om: 17:20u

Kleine correctie de film MISHIMA gaat met name
over de dood van Mishima
en niet zo zeer zijn leven.

zei: Ray op 03/07/2008 om: 18:00u


Powered by Greymatter