Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/15/2008: "AAGU houdt onaangekondigde burgerinspectie Kamp Zeist"

Vandaag op zondag 15 juni hebben ruim twintig activisten van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) het terrein van detentiecentrum 'Kamp van Zeist' betreden om te protesteren tegen de
opsluiting van vluchtelingen en om zichzelf van de huidige omstandigheden op de hoogte te stellen.
kampzeist003 (26k image)
Eerdere actie bij Kamp Zeist
Daarnaast is er buiten het hek een lawaai- en zwaaidemonstratie om solidariteit met de gedetineerde vluchtelingen te tonen.
klik op meer.

De burgerinspectie is de afsluiting van het anti-G8-weekend 'Days of Rage' in Utrecht vanwege de komende G8-top in Japan.

Rond 13.00 uur hebben enkele groepen activisten zich toegang verschaft tot het terrein van het detentiecentrum. Zij bekijken verschillende plekken op dit terrein en proberen met de vastzittende vluchtelingen in contact te komen. Tien leden kwamen kort daarna weer naar buiten met foto's van het kamp. Een aantal leden wist op het dak te komen. Zo'n twintig activisten stonden voor de hekken en gooiden tennisballen met daarop telefoonnummers van vrijwillige hulpverleners over de muren. Tijdens het protest worden leuzen gescandeerd als: ‘Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal’ en ‘No borders, no nations, no deportation.’

De politie grijpt rond 14.00 uur in door zeven of acht activisten die op het dak van het detentiecentrum stonden aan te houden.

Recentelijk bleek dat Kamp Zeist door gedetineerde vluchtelingen als zeer negatief beoordeeld wordt waar het gaat om zaken als behandeling door de bewaking en de medische zorg. Volgens de woordvoerder van AAGU worden de gedetineerden erg slecht behandeld. "Ze zitten zestien uur per dag met z'n zessen in de cel en ze worden te pas en te onpas in de isoleercel gestopt. Bovendien mogen ze maar één uur per week bezoek ontvangen." De actiegroep zegt dat er momenteel rond de achthonderd vluchtelingen in het centrum zitten. Na de huidige verbouwing zouden dat er elfhonderd worden.

De actie van vandaag is een vervolg op de openlijk aangekondige burgerinspectie van 15 september vorig jaar. Toen stuitten activisten, die het hek van Kamp Zeist probeerden over te gaan, op gewelddadig optreden van politie en bewaking.

AAGU is een verzameling activisten uit Utrecht en omgeving die zich inzet tegen het huidige Nederlandse vluchtelingenbeleid. Speerpunt van de gevoerde acties is de sluiting van Kamp Zeist en het tegengaan van de geplande nieuwbouw van dit detentiecentrum.

AAGU werkt vanuit de overtuiging dat iedereen het recht heeft op vrijheid van beweging en op verblijf in het land waar zij of hij wil wonen. De aktiegroep gelooft in open grenzen en een solidaire wereld
waarin er genoeg is voor iedereen.

Zie ook: http://www.aagu.nl


Powered by Greymatter