Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/06/2008: "CLANDESTIENE WOORDEN"

Voorheen werden verzetsbewegingen in de clandestiniteit gedreven. Tegenwoordig is de clandestiniteit vooraleerst verzet tegen de algemeen geaccepteerde opvatting, die wil dat alleen legitiem zijn het woord en de handeling die in het volle licht worden getoond.
HARPO (77k image)
Klik op meer.

Voorheen was de clandestiene handeling een fase; men vocht in de hoop om op een dag uit de schaduw te kunnen treden. Tegenwoordig is het van belang om zo te bewegen, dat men de ruimte van de clandestiniteit weet in te stellen, veilig te stellen en te vergroten. Want de schaduw is voor ons nog kostbaarder geworden dan goud.

Deze uiting van clandestiniteit vindt men in het boek van de Franse graficus Roland Cros, die daarvoor een samenwerkingsverband is aangegaan met de god van de stilte, Harpokrates genaamd. Iemand die iets stil wil houden, wil ver-‘zwijgen’, maakt daar een ‘geheim’ van. Vandaar dat Harpokrates ook iets met geheimen van doen heeft ...

In het nawoord van het boek worden elementen van een theorie van het geheim aangedragen. Maar ‘theorie’ is hier een te groot woord. Evenwel, wat overeind blijft, is dat de officieel uitgedragen ideologie van de algehele transparantie, alleen een dekmantel vormt voor bedriegerijen van zittende machthebbers en regeringen.

De maatschappij van de transparantie, heet het tegenwoordig. Er is echter nog nooit zoveel geheime politie op de been geweest, er zijn nog nooit zoveel bewakingscamera’s ingesteld, als heden. Nooit heeft de verplichting gegolden om brieven te bewaren. Binnenkort worden telefoongesprekken en e-mail verkeer een groot aantal maanden in bewaring gehouden ... Dat moet de transparantie dienen? Het doel kan alleen maar zijn: beheersing.

Ging het echt om transparantie, dan kon onmiddellijk duidelijk zijn hoeveel het Nederlandse koningshuis de belastingbetaler kost. Dat is een uitgavenkwestie, die via de begroting loopt. Kwestie van optellen van bedragen. Tenzij er ‘geheime’ en of dubieuze geldstromen zijn, wat moet worden aangenomen als er zo getalmd wordt om het parlement inzicht te geven in de geldstromen. Nog een erfenis van 'onze vriend’ Bernard te regelen?

‘Het woord transparantie: alleen de verschijning van dat woord in een zin, maakt deze nog ondoorzichtelijker dan zwarte kool’. Dit aforisme vindt men tussen gifzwarte tekens terug in het boek van Roland Cros. Het staat vol met dat soort korte teksten, kreten eigelijk, omkeringen en graffiti-achtige uitingen. Het is dan ook meer een, fraai verzorgd, kijk- dan leesboek.

CROS, Roland et Harpocrate, Paroles clandestines, uitgeverij Les Editions Libertaires, St.-George d’Oléron, prijs € 13.--


Powered by Greymatter