Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/29/2008: "Toets uzelf: hoe anarchistisch bent u?"

Voor de regenachtige middag - in de vakantie of zomaar (het is nu toevallig regenachtig als ik dit schrijf waar ik ben, maar zoiets is een zinloze mededeling op het internet).

pcgraphpng (3k image)

Klik op meer

Een cyberkameraad stuurde mij de test, en ik kwam uit waar u boven de stip kunt waarnemen: goed links in het derde kwadrant, dus anti-autoritair (libertair) en economisch gesproken links. Zucht van verlichting.

De toets is in het Engels, en er zitten addertjes in het gras. Als ik ze van tevoren ga vermelden mist u misschien de kans uzelf echt te toetsen.

Het aardige van de toets is dat hij de links/rechts-dimensie aanvult met autoritair/niet-autoritair, en daarmee het anarchisme het volle pond geeft (en het rechtse anarchisme, libertarianism - belangrijk in de VS - gevormd door het vierde kwadrant). De PvdA en New Labour zitten op dit kompas in het eerste kwadrant: rechts en autoritair. Een realistische, eigentijdse politieke analyse.

5 Reacties


aardige test, en ik zat goed, volgens mij..wink

zei: ez op 02/06/2008 om: 20:17u

Bij De Vrije houden ze wel van een grapje blijkbaar. Doe het zelf tests vind je ook in
een blad als Psychologie
LIBELLE, VIVA en vast ook
in het gratis blaadje van een van de supermarkt
bedrijven die zo goed zijn in giftig voedsel verkopen en " personeel
" uitbuiten. Ja hoor je bent goed gekeurd je voldoet aan een norm.
Tot dat je FASCIST word
genoemd. Bij deze dan:
Prul je bent een Fascist;
bewijs het tegendeel maar.

zei: Ray op 04/06/2008 om: 12:39u

Spijt mij Ray, maar het bewijs staat nu juist boven afgebeeld.

zei: Prul op 05/06/2008 om: 13:37u

Rare test, stelling 1 alleen al:

"If economic globalisation is inevitable, it should primarily serve humanity rather than the interests of trans-national corporations".

Wat nou als je libertariėr bent en denkt dat de belangen van TNC's ook de belangen van 'humanity' (whatever that may be) zijn? Wat moet je dan invullen?

zei: lurp op 07/06/2008 om: 13:05u

Ben je het eens met de premisse (If etc.)? Zo ja, en je denkt dat tnc's de mensheid dienen, dan is het antwoord dus: nee. Klinkt paradoxaal, maar is logisch.

Ja, de toets zit vol met dit soort valkuilen. Ik wou ze niet noemen, maar een ervan was over het belastingheffen ten ongunste van rijken. Je hoeft niet eens libertariër te zijn om hier twijfels over te hebben. Tegen de staat is tegen de staat - ook als deze rijken treft. Een gewetensonderzoek.

Libertariërs komen normalerwijze in het vierde kwadrant terecht.

zei: Prul op 08/06/2008 om: 14:23u


Powered by Greymatter