Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/28/2008: "Nieuwe uitgaven bij uitgeverij Dolle Hond"

Bij Uitgeverij de Dolle Hond verschenen dit weekend twee nieuwe titels.
DH33 (19k image)
Werken is Misdaad, door Herman J. Schuurman, verschijnt nu met een uitvoerig artikel over de herkomst van deze klassieke anarchistische tekst. Klassenstrijd begint in de schoolbanken, door een solidaire bejaarde, handelt over het scholierenprotest in de herft van 2007.
Klik op meer.

De eerste titel verscheen reeds eerder bij de Dolle Hond, maar
verschijnt nu in een nieuwe uitvoering en wordt vergezeld door een
uitvoerig artikel over de herkomst van deze klassieke anarchistische tekst.

Werken is Misdaad, door Herman J. Schuurman, verscheen reeds eerder bij de Dolle Hond maar wordt nu gevolgd door 'De Mokergroep, Hoe de opstandige jeugd in de roerige jaren twintig de libertaire beweging in beroering bracht, door Els van Daele.

Reeksnummer: DH32, Zonder ISBN, 2008, 72 pag., € 7,50

Herman J. Schuurman (1897-1991) is één van de oprichters van de groep radikale jongeren rond het blad De Moker. Opruiend blad voor jonge arbeiders (eind 1923-1928). De zeer vrij georganiseerde Mokergroep verenigde zo'n vijfhonderd jonge proletariërs, verspreid in kleine groepjes,vooral in het Westen en Noorden van het land, die het Nederlandse proletariaat en met name de libertaire arbeidersbeweging te gezapig vonden en een por wilden geven in de richting van de revolutie
die zij in Rusland en Duitsland hadden zien ontstaan, en die, hoewel verraden door respectievelijk de bolsjewieken en de sociaal-democratie, nog zo dichtbij was.

Werken is misdaad kan als hun programma worden beschouwd Terwijl zij deelnamen aan iedere strijd tegen het hier heersende kapitalisme en militarisme, richtten zij hun kritiek ook op vertegenwoordigende lichamen als partijen en vakbonden, die zij eerder als een rem dan als een stimulans beschouwden. De geschiedenis heeft hen geen ongelijk gegeven.

Klassenstrijd begint in de schoolbanken, door een solidaire bejaarde.
Reeks nummer: DH33, Zonder ISBN, 2008, 36 pag. € 2.10

Herfst van 2007: te midden van alom heersende, deprimerende gelatenheid komt de schoolplichtige jeugd ons plotseling verblijden met een golf van spontane stakingen en opstootjes die in de kortste keren doordringt tot in de kleinste uithoek van het land. Verwonderlijk was deze uitbarsting niet, de omstandigheden in de scholen zijn niet benijdenswaardiger dan die in de rest van de maatschappij.

Net als in de wereld der “volwassenen” wordt er dan ook veel gespijbeld, ziek gemeld, gestolen,
gesaboteerd, en ook wel geziekt en gevochten, maar zelden wordt er samengespannen zoals die laatste weken van november. Laat ze niet vergeten worden.

Uitgaven van de Uitgeverij De Dolle Hond zijn doorgaans verkrijgbaar bij boekhandel het Fort van Sjakoo aan de Jodenbreestraat 24 te Amsterdam, http://www.sjakoo.nl, info@sjakoo.nl.

Uitgeverij de Dolle Hond
p/a Bollox
1ste Schinkelstraat 14-16
1075 TX Amsterdam
dollehon@dds.nl
http://www.dollehon.dds.nl


Powered by Greymatter