Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/28/2008: "Asielzoeker in hongerstaking op bajesboot in Dordrecht"

De Koerdische asielzoeker Muhammet Yazici is in hongerstaking op Dordtse bajesboot Bibby Kalmar. Hij zit nu ongeveer twee maanden op de Kalmar, maar was al eerder acht maanden lang in vreemdelingenbewaring.
Dordrecht38786 (32k image)
Bajesboot Dordrecht
Nadat hij de eerste keer vrijgelaten werd heeft hij zijn asielprocedure weer opgestart. Toen hij ging stempelen bij zijn AZC werd hij zomaar weer opgepakt. Als protest heeft hij twintig dagen niets gegeten totdat hij een maagbloeding kreeg.
Klik op meer.

Door tussenkomst van zijn advocate is hij tijdelijk gestopt met de hongerstaking, maar nu de IND hem geen duidelijkheid geeft, is hij vastbesloten om weer door te gaan met zijn hongerstaking tot de dood
omdat hij een terugkeer naar Turkije en een onmenselijke en onterechte detentie hier in Nederland niet kan doorstaan. Verder protesteert hij tegen de bejegening op de boot zelf. Ook heeft hij klachten over de medische dienst, die zeker niet elke dag langskomen om te kijken hoe het met hem is.

Zijn (tweede) hongerstaking duurt nu al 12 dagen (vanaf 14 mei 2008 dus).

Betuig je solidariteit, steun Muhammet Yazici met een kaartje! Hij spreekt en leest alleen Turks en Nederlands. Doe jij dat niet, dan is een kaartje met een beetje tekst of een tekening natuurlijk ook goed.

Mohamed zit op dit moment in de isolatiecel. Reden: ruzie met bewakers. Met geweld is hij door vijf/zes man in handboeien naar de isolatiecel gesleept.

De omstandigheden in een isolatiecel op de Kalmar:
* interieur: een matras, een dunne deken
* kleding: een scheurhemd, geen sokken, geen sandalen.
* het is er koud.
* er is geen radio.
* er valt geen direct licht in de cel, omdat er iets achter het glas is geplakt dat het daglicht tegenhoudt. Deze situatie creŽert desoriŽntatie, niet meer weten of het dag of nacht is.
* het kunstticht in de cel wordt van buitenaf bediend, je hebt keuze tussen vol licht en ?half licht?.

Verdere bijzonderheden over het verblijf op de Kalmar:
'Dagbesteding' op de afdeling: 1 uur luchten, in een kooi op de kade of op een klein binnenplaatsje met hoge muren tussen de muren van de boot in.

Recreatietijden zijn verschillend, soms een aantal uren per dag, soms in het geheel niet.

Mensen zitten met meerdere gevangenen in de cel.

Bezoek krijgt te maken met vergaande paranoÔde securityregels: je krijgt een bezoekerspas aan een rood key-cord, en die moet je ZICHTBAAR omdoen. De sleutel van het kluisje waar je je spullen in moet doen dient voordat je de boot opgaat te worden ingeleverd.

De gevangenen moeten een rode hes aan. Naast je bezoek zitten is verboden. Bewakers komen pal naast je zitten en kunnen dus fijn alles meeluisteren. Privacy is 0,0.

De overgrote meerderheid van de bewaking is vrouw.

De Bibby Kalmar is gecharterd door het minsterie van justitie tot januari 2011...

Betuig je solidariteit, steun Muhammet Yazici met een kaartje! Hij spreekt en leest alleen Turks en Koerdisch. Doe jij dat niet, dan is een kaartje met een beetje tekst of een tekening natuurlijk ook goed. Muhammet spreekt, leest, noch schrijft Nederlands.

Muhammet Yazici
Kerkeplaat 23
3313 LC Dordrecht


Powered by Greymatter