Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/27/2008: "IWW-zanger Utah Phillips overleden"

Utah Phillips, Amerikaanse folkzanger met een repertoire dat voornamelijk uit anarchistische politieke liederen bestaat, en met een directe band met de oorspronkelijke revolutionaire vakbeweging IWW (en hun legendarische bard Joe Hill) is overleden.
UtahPhillips02 (21k image)
Utah Phillips
David Rovics vertelt in een herinneringstekst over de man, diens werk, en hoe het ook van hem een 'wobbly singer' maakte die naar het voorbeeld van de jaren '20 met een bord naast zich dat uitleg gaf over de teksten: "deze liederen gaan over de grote algemene staking in Seattle van 1919".
Klik op meer.

"Utah verhalen horen vertellen van de stakingen en de strijd om vrijheid van meningsuiting, hilarische dagelijkse vertelingen van het leven in de hobo-wildernis en houthakkerskampen, zingend over de menselijkheid van historische figuren als Big Bill Haywood, Joe Hill of Elizabeth Gurley Flynn, betekende dat een tijdperk tot leven gebracht werd dat op dat moment (eind jaren '80, vert.) alleen nog op papier leek te bestaan. Maar bij Utah kreeg je niet het gevoel dat iemand verhaaltjes stond te vertellen uit een voorbije periode - het was meer alsof hij een brug naar die periode vormde."

In het persoonlijke leven was Utah wat hij op het podium was, merkt Rovics op. Tijdens een groepsontbijt na een radio-show: "Utah was het meest aan het woord, en ik was blij verrast te merken dat zijn gebruik van geheimzinnige hobo-termen en voortdurende verwijzingen naar obscure historische personages uit de twintigste eeuwse Amerikaanse anarchistische geschiedenis, iets was wat hij buiten het podium net zo goed deed als erop".


Bijdrage van Kees Stad

Edit: Webmaster DeVrije

Hier de links zoals gevraagd:

Utah cd's
blog Utah = zet even tussen (http://) en (.com) het woord utahphillips.blogspot in je browser dan kom je op het blog. Ik zoek de fout nog wel uit!

3 Reacties


Hier zingt Utah Phillips The world turned upside down, over de Diggers - wellicht de eerste anarchisten uit de geschiedenis die zo mogen heten. Het complete stuk van David Rovics hier in het Engels.

zei: Prul op 28/05/2008 om: 12:42u

hmmm... waarom lukt het jou wel om links in het commentaar op te nemen (bij mij krijg ik dan een foutmelding). In ieder geval had in het bericht ook een link naar Rovics oorspronkelijke verhaal gemoeten, en naar de website van Utah en diens blog, maar dat lukt dus (nog) niet.

zei: kees op 28/05/2008 om: 08:00u

Geen idee, kameraad... Soms spookt het op het internet.

Maar als je vergeefs naar de site van Utah trachtte te linken, tob niet langer.

Het blogspot wordt net zo behandeld als het s-woord. Curieus.

zei: Prul op 29/05/2008 om: 13:06u


Powered by Greymatter