Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/22/2008: "Bananenmonarchie Belgie overleeft opnieuw staatsgreep"

Gelukkig zijn er altijd nog stukjes België om ons blij te maken tussen de ellende van het dagelijks nieuws...

bucquoybanaan (22k image)
Klik op meer

Persbureau Belga meldt:

Filmmaker Jan Bucquoy is 21 mei de neutrale zone van het koninklijk paleis in Brussel binnengedrongen. Samen met twee kompanen klom hij over de omheining van het paleis, waarna agenten de indringers onmiddellijk oppakten. Bucquoy, die zijn pseudostaatsgreep al voor de vierde keer uitvoerde, kondigt voor volgend jaar een grotere actie aan.

Bucquoy had de politie vooraf op de hoogte gebracht van zijn actie. Zo kwam het dat agenten hem en zijn handlangers stonden op te wachten toen ze voet zetten in de voortuin van het paleis. Toch slaagde Bucquoy er nog in een anarchistische en een communistische vlag te planten in de paleistuin om zijn eis om van het paleis een sociale woning te maken, kracht bij te zetten.

"De vlag die ik vorig jaar gebruikte, roodzwart met een banaan, werd destijds in beslag genomen. Nu heb ik gewoon twee vlaggen uit De Dolle Mol meegenomen", lacht Bucquoy. De Dolle Mol is een legendarisch café in het centrum van Brussel dat in 2006 gekraakt werd door Bucquoy.

Deze namiddag bevond Bucquoy zich op het politiekantoor aan de achterkant van het paleis. "Waarschijnlijk wachten ze hier de beslissing van de procureur af om ons eventueel te laten gaan", aldus Bucquoy.

De anarchist-cineast, die vindt dat macht, werk, huisvesting en erfenissen moeten worden toegewezen met een loterijsysteem, kondigt aan dat hij zijn pseudostaatsgreep op 21 mei 2009 opnieuw onderneemt. "Volgend jaar willen we iets spectaculairs doen, met zeppelins of tanks of zo", zegt Bucquoy. "2009 is een electoraal jaar en we willen tonen dat we wel degelijk de wereld willen veranderen. Zo hebben we eraan gedacht Electrabel te hernationaliseren."

Een onderdeel van de volgende actie, aldus Bucquoy, zou daarom het afsnijden van de stroom bij Electrabel kunnen zijn. "Maar hopelijk zijn we dan met meer mensen om actie te voeren."

- Tot zover het bericht over de jaarlijkse staatsgreep van de cineast van La vie appeltjesachtig des Belges 1 (ik wacht nog steeds vingertrommelend op deel 2, maar vrees het ergste...; in het Vrije-archief mag de film trouwens gewoon bij zijn naam genoemd worden.)
De Dolle Mol gekraakt? Hoezo? Ai, ik ben al wat jaren niet in Brussel geweest en heb dus blijkbaar wat gemist. Het beroemde café is in 2002 gesloten en in 2006 inderdaad door Bucquoy gekraakt. Tot twee keer toe. En ook tot twee keer toe ontruimd.

Wij van De Vrije bekennen schuld: we hebben het gemist. Bij dezen dan.

molbrussel (190k image)

(Mijn vaste café in Brussel, Het rijk der zinnen, schuin tegenover de Ancienne Belgique, is ook al jaren weg. Nooit meer "Wat zal het wezen jongeman?" aan de toog horen - u begrijpt, dat was de reden dat ik er graag kwam. Wat rest ons nog?).

1 Reactie


foto!
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF21052008_079

zei: jagua op 22/05/2008 om: 16:10u


Powered by Greymatter