Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/19/2008: "Radio maken in een zonovergoten dorp"

Meer dan alle jaren tevoren was het dit jaar gelukt om een succesvolle radiouitzending te maken vanaf de Pinksterlanddagen in Appelscha. Binnenkort zijn de uitzendingen na te beluisteren op internet.

Klik op meer

Ik geef het toe, ik ben niet de snelste met het regelen van mensen. Ik was dan ook blij dat degene die ik de dag tevoren belde om te vragen of hij mee wilde, ook mee ging. En dus togen we vrijdagmiddag met een auto vol radiospullen naar Appelscha om weer een weekend anarchistische radio te maken. Dit jaar waren we weer goed voorzien van een computer vol muziek, maar hoewel ik van de School voor Journalistiek een professioneel verslaggeverssetje voor radio had geleend, was ik natuurlijk weer handig genoeg om die thuis te laten liggen. We besloten daarom om alle interviewgasten in onze studio uit te nodigen.

Die studio kon mooi buiten staan. Want hoewel we een caravan van iemand mochten gebruiken, bleek het dusdanig mooi weer dat we een deel van de zendapparatuur in en op de caravan zetten, maar de daadwerkelijke studio in het gras voor de caravan. Even uittesten en klaar: Radio Appelscha 105.4FM was een feit.

De volgende dag was het veel te warm om een t-shirt te dragen, en dus toog ik in alleen een korte broek over het terrein op zoek naar slachtoff... euh, studiogasten. Ook enkele andere radiofanaten maakten verslagjes, iemand had ook een opnamesetje mee dat ik zelf ook mee had willen nemen, dus we hadden toch nog enkele verslagjes ter plaatse. Iets wat me voorgaande jaren telkens niet lukte, lukte me dit jaar wel: de kinderworkshop interviewen voor mijn microfoon trekken. De luisteraars thuis hebben live kunnen meegenieten van de kindertjes die grote mensen interviewen over hoe ze denken over vleesconsumptie en dieren in het circus.

Dat laatste sloot mooi aan op de acties van Respect voor Dieren. Diezelfde dag kwam namelijk het bericht dat medewerkers van het circus Renz Berlin, dat het presteerde vijftig meter verderop hun tenten op te slaan, de dierenvrienden aanvielen. Heet nieuws en dan ben ik vanuit mijn professie altijd geneigd er meteen op af te gaan, zo snel mogelijk! Mooi bedacht, maar Peter, dan moet je niet proberen over een zandpaadje waarover zo'n honderd anarchisten lopen die op hetzelfde nieuws afkomen voorbij te scheuren met een bestelbusje. Die had ik dus net zo goed bij de camping kunnen laten staan. Ach, weet ik weer voor de volgende keer. Gelukkig had ik van thuis wel nog een setje portofoons meegenomen, waarmee ik live vanaf de demonstratie (twee kilometer verderop!) verslag kon doen voor de radio. In de studio werd de andere portofoon gewoon voor de microfoon van de uitzending gehouden en zo kon men op de camping en thuis live meeluisteren wat er gebeurde. Een kleinigheidje, maar voor mij het hoogtepunt van het weekend.

Ook zondag was er weer aanleiding om van deze 'live-link' gebruik te maken, toen Respect voor Dieren opnieuw ging demonstreren bij de ingang van het circus. Dit keer echter zonder ongeregeldheden. De interessante interviews waren daarom vooral in de studio, zoals met Ron, die vertelde over de informatiekrant die rondom Kamp Zeist uitgedeeld is. Of Arie, die vertelde over het 75-jarig bestaan van de Pinksterlanddagen en over de opkomst en de uitnodigingen die verstuurd zijn aan Appelschase mensen die gratis een kijkje mochten komen nemen. Maar dat kun je ook zelf gaan luisteren. Nu nog niet, want nu wordt er nog druk gewerkt aan het in stukjes knippen van de uitzending. Maar als dat klaar is, kun je de interviews, verslagjes en concerten hier nog eens nabeluisteren. Tot volgend jaar!


Powered by Greymatter