Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/14/2008: "Geslaagde Pinksterlanddagen in zonovergoten Appelscha"

Met 500 bezoekers, prachtig weer, een prima stemming en over het algemeen goed bezochte bijeenkomsten mag de jubileumeditie van de jaarlijkse Pinksterlanddagen in Appelscha uiterst geslaagd worden genoemd.
PL08Entree (46k image)
Entree van de Pinksterlanddagen 2008
Het was dit jaar 75 jaar geleden dat het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ werd aangekocht waar de dagen sindsdien plaatsvinden. Tal van groepen en organisaties verleenden hun medewerking aan de grootste anarchistische manifestatie die ons land kent.
Klik op meer.

Hoewel Pinksteren dit jaar erg vroeg viel en gevreesd werd voor frisse temperaturen, bleek het in geen 25 jaar zo warm te zijn geweest. Toch hadden de zomerse temperaturen (zelfs de jaarlijkse regenbui ontbrak) geen negatieve invloed op de bereidheid van de bezoekers om mee aan te pakken het kamp op te bouwen en draaiende te houden alsmede deel te nemen aan het programma.

Het programma zat opnieuw overvol. Het politieke program draaide tegelijkertijd in zowel de grote zaal van het terrein, de tent en de gymzaal van de buren, de zorginstelling Zeuvenakkers. De ‘kleinere’ bijeenkomsten trokken enkele tientallen deelnemers, de ‘grotere’ vijftig of meer.
PL08Kamperenbijdeboer (33k image)
Dit jaar opnieuw kamperen bij de boer

Een bijzondere gast dit jaar was de oud-campagneleider van Martin Luther King, Harky Klinefelter. Hij is thans dominee in de nabije omgeving van Appelscha en stond stil staat bij de moord op de voorvechter van rechten voor de zwarte bevolking in de VS nu veertig jaar geleden. Zijn optreden die inging op geweldloze actiestrategieën was mede het gevolg van de lezing die de Amerikaan Peter Gelderloos vorig jaar hield. Die benadrukte juist het dogmatische karakter van geweldloze directe actie en maakte indruk met zijn genuanceerde opvattingen hieromtrent.

Een aantal bijeenkomsten omtrent economie en arbeid mochten zich eveneens in een aanzienlijke belangstelling verheugen. Rond het thema arbeid vond een geslaagde sessie plaats waarin mensen hun persoonlijke opvattingen uitwisselden over hoe zij hun inkomen verwerven. Een tweede sessie met enkele organisaties die zich op dit terrein begeven, kwam minder uit de verf. De organisatie Solidair liet zonder opgaaf van redenen zelfs verstek gaan.

Groen Front! was andermaal met een flink programma prominent aanwezig op de landdagen. De groep is een goed voorbeeld van hoe een kleine groep toch succesvol aan de weg kan timmeren. Dat geldt in toenemende mate ook voor enkele dierenrechtenorganisaties, zoals Respect voor Dieren. De groep voerde enkele malen folderacties bij circus Renz Berlin dat op het nabijgelegen terrein van de ‘kamelenmarkt’ haar tenten had opgeslagen. Op zaterdagavond kregen enkele van de vijftien folderaars van de groep klappen van het circuspersoneel waartoe ook Jan Hoekstra, politieman te Groningen behoort. Deze verklaarde schijnheilig tegenover de pers dat de actievoerders het terrein op probeerden te komen. Onwaarschijnlijk gezien het geringe aantal waarmee Respect voor Dieren aanwezig was en de reputatie van het circus dat al eerder liet blijken niet vies te zijn van fysiek geweld.

Nadat de actievoerders alarm op het terrein hadden geslagen, kwamen ruim 100 deelnemers aan de Pinksterlanddagen aangesneld om nog net te kunnen zien dat diverse circuslui rondliepen met knuppels en stront gooiden naar de actievoerders.
PL08Circus (35k image)


De politie, die op voorhand contact had gezocht met de organisatie van de Pinksterlanddagen nadat Respect voor Dieren de actie had aangemeld, zag zich zelfs genoodzaakt de circuslui uit te leggen dat een folderactie tot het democratisch demonstratierecht behoort! Zie de berichten op De Vrije, Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant.

Ook tal van andere groepen hielden bijeenkomsten zoals het antimilitaristische Ontwapen!. De twee historische lezingen op de zondagmorgen trekken gewoontegetrouw zo’n 50-60 mensen. Voor het eerst is er een lezing opgenomen en wel die van Arie Hazekamp. Zijn verhaal over 75 jaar Pinksterlanddagen valt hier te downloaden.

Het afzeggen van Keith Mann van het Engelse Animal Liberation Front wegens persoonlijke omstandigheden was een tegenvaller voor de organisatie. De sympathieke dierenbevrijder die een vuistdik boek getiteld ‘From Dusk till Dawn’ schreef over zijn ervaringen, heeft echter toegezegd volgend jaar alsnog van de partij te zijn. Onderzoeksbureau Jansen en Janssen ontbrak voor de tweede maal op de dagen. Een plotselinge uitnodiging uit het Zuid-Amerikaanse Lima bleek helaas aantrekkelijker dan de trip naar het noorden des lands.

Het cultureel programma kende een aantal hoogtepunten zoals het theaterstuk ‘Sophia’s Kraak’ waarmee de organisatie dan eindelijk weer eens een theaterstuk op het programma had staan. Muziek was er uiteraard weer in ruime mate. Vooral de bands Stuurbaard bakkebaard en het Russische La Minor op zondagavond maakten indruk. Ook het buitenspektakel met vuur en vlammen, olievaten waarop gedrumd werd en andere Dogtroepachtige fratsen trok de nodige aandacht.

Het kinderprogramma werd andermaal op voortreffelijke wijze verzorgd door de Kinderpretgroep van het Amsterdamse OCCI. Naast het inventieve Krakopoly, een variant op monopoly, trad dit jaar het poppentheater op van Wim Noordegraaf, bekend van de VPRO als radiomaker. Hij bleek zelf in het verleden een trouw bezoeker van de PL te zijn geweest wat zijn optreden ook voor de volwassen bezoeker uiterst vermakelijk maakte (“Ik stuur je naar circus Renz!”).

Ook de radiomakers waren opnieuw van de partij waarbij Vrije-medewerker Peter Barton zich flink roerde als verslaggever en interviewer. Alle uitzendingen (zowel via FM als internet) zullen spoedig via deze site van Puscii te beluisteren zijn.
PL08Radio (32k image)
De radio

De mobiele internetwerkplaats gesitueerd in een vrachtwagen was eveneens weer van de partij en dat gold uiteraard ook voor Rampenplan dat voor het 25-ste jaar op de PL aanwezig was en voor prima warme maaltijden zorgde.
PL08Internetwerkplaats2 (23k image)
De internetvrachtwagen

Het jubileum werd luister bijgezet door een brochure over 75 jaar Pinksterlanddagen dat gratis verkrijgbaar was, een set van vier ansichtkaarten waarop foto’s staan afgedrukt over vroegere landdagen en een speciaal vervaardigd logo dat de bezoekers tegen een gering bedrag op hun shirt konden laten drukken bij Sillyscreens.

De bewoners van Appelscha kregen een uitnodiging voor de landdagen in de bus vergezeld van een flyer. Op vertoon van de uitnodiging had men gratis toegang. Verschillende dorpelingen maakten van deze gelegenheid gebruik.

Van de pers gaven alleen de media uit het noorden blijk van enige belangstelling. Zowel het Dagblad van het Noorden als Omroep Friesland maakten videoreportages die respectievelijk hier en hier te zien zijn. De Leeuwarder Courant publiceerde afgelopen dinsdag een flink artikel over de dagen dat echter nog niet online staat.

10 Reacties


Veniging Solidair had zich wel degelijk afgemeld voor de discussie over arbeid. Door ziekte van beide inleiders, is er vrijdagochtend al een bericht gestuurd naar de organisatoren van de workshop, dit bericht is niet meer bij hen terechtgekomen. Het was dus zeker geen onwil om niet te komen, eerder onmacht. We vinden het ook jammer dat we er niet bij konden zijn, de stellingen voor de workshop gaven voor ons genoeg aanknooppunten voor een leuke discussie.
Misschien volgend jaar beter.

groeten

Andre
Vereniging Solidair

zei: Andre op 15/05/2008 om: 09:29u

Het waren inderdaad weer mooie dagen. Prima georganiseerd en een groot aanbod. Niet minder interessant, schat ik, dan 75 jaar geleden! Ik heb net de reader pas gelezen en gezien hoeveel interessants ik (naast mijn eigen activiteiten) gemist heb!
Is het niet mogelijk voor de organisatie om voortaan de dagen vlak voor de PL en tijdens de PL per e-mail bereikbaar te zijn? Zo moeilijk moet dat niet zijn, en er is vast wel iemand te vinden die de mailtjes wil checken en beantwoorden.

zei: rjimke op 15/05/2008 om: 19:31u

Voor iemand die zoals ik
in geen enkele anarchistische scene funktioneer kwam mn. het zondag programma wat ik heb meegemaakt in het geheel niet over als
georganiseerd door anarchisten; het was vrijblijvend geroep meer niet zonder vervolg zonder gevolgen. Als iemand die helemaal blanco zou zijn wbt. kennis van het Anarchisme dat programma
gevolgd had dan had zijn of haar commentaar kunnen zijn geweest: " het is net zo leeg als een CDA of PvdA bijeenkomst; het lijkt allemaal op elkaar."
Groeten Ray.

zei: Ray op 15/05/2008 om: 21:18u

Er is jammer genoeg (nog)geen reactie gekomen op mijn kleine evaluatie van de Pinksterlanddagen. Bij deze nog een aanvulling op die reactie; het open
karakter van de dagen is bijzonder en verbazend.
Er is vast wel eens gesproken over aanmelding vooraf met naam adres en dergelijke
om de kans op bezoek met verkeerde
bedoelingen te verkleinen. Bij mijn bezoek aan een PvdA congres in de tijd van Melkert en Kok was me hoewel ik lid was van de PvdA toegang tot de stemming verboden; ik kwam er natuurlijk toch
binnen en ja hoor daar zaten de BoBo's. Ik ben maar weggegaan want wat had ik er te zoeken ?
Wat had ik uberhaupitair bij de PvdA te zoeken ?
Het leek me goed om het eens " van binnen uit"
mee te maken. Nooit lidm.schap betaald natuurlijk. En inderdaad: bij de PvdA ben je als eenvoudig lid
/lul alleen maar "klapvee". Ik was er snel weer weg. Groetjes.

zei: Ray op 16/05/2008 om: 15:32u

Wat bedoel je nou Ray met je opmerking 'niet door anarchisten georganiseerd? Dat het geen teringzooi was of dat je een specifiek anarchistisch karakter mistte? En wat bedoel je daar dan precies mee.
En inderdaad de Pinksterlanddagen zijn zo open als wat. Is dat niet heel anarchistisch dan? Je geeft zelf al aan dat dit bij de PvdA niet het geval is. Maar bij anarchisten is dan ook geen roem, eer, geld, macht en status te behalen.

zei: Arend op 16/05/2008 om: 22:12u

Precies; hoe organiseer je werk / schep je werk
op links anarchistische grondslag; het word je mogelijk ook duidelijker wat ik bedoel als je mijn oproep leest geplaatst op deze site
in dat kader en nu in het archief op deze site.
De oproep was overgenomen
van Ravage digitaal en
was wat geredigeerd door Ravage digitaal maar kwam
wel nog over een met mijn bedoelingen; ook op Ravage digitaal bij de oudere berichten / oproepen kan je het nog vinden. Jammer genoeg
heeft vrijwel niemand op
de oproepen gereageerd.
De problemen rond werk
maar ook rond geweld(loosheid) zijn voor mij bepaald niet abstract ik zou bijna zeggen jammer genoeg niet.
Een grote behoefte heb ik aan feed back / hulp
bij het scheppen van mijn eigen werk en dat van anderen natuurlijk.
Mn. dat laatste was te zeer afwezig volgens een van de " Flexmens "
aanwezigen tijdens het thema Arbeid. Ik moest me wel aangesproken voelen en heb er ook ter
plekke op gereageerd.
Niet met succes; de Flexmens activist sprak me na afloop niet aan voor verdere gedachten
wisseling. Hij vindt mij
en andere toen aanwezigen maar een egoist heb ik de indruk.
Dat is niet de feed back waar ik wat mee kan.
Ray.

zei: Ray op 17/05/2008 om: 19:10u

Excuses voor mijn soms kromme Nederlands; het moet natuurlijk meervoud zijn " egoisten "in voorgaande reactie.
Egoisten mn. de genodigden die over hun eigen bedrijfje vertelde.
Ik benijd die mensen en ben trots op hun nav. wat ze vertelde; ze kunnen zich redden blijven staande
en doen dat op een manier waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen. Ik zal proberen
verder te communiceren met betreffende Flexmens
activist vooral ook omdat ik zijn kritiek
wel herken wbt. het thema Arbeid niet genoeg
" politiek " was te annecdotisch, maar wel inspirerend zoals al geschreven door mij.

zei: Ray op 17/05/2008 om: 19:25u

Ik weet dat ik veel ruimte gebruik met mijn commentaar maar Arend het zal je opgevallen zijn dat er kleuters en babies moeders aanwezig waren; die moeten vooral blijven alleen al omdat ze aan een goede sfeer bijdragen maar wat als
er een noodsituatie ontstaat door figuren die
onaangekondigd aanwezig zijn op het terrein ?
Dan worden die kindjes onder de voet gelopen;
maar dat zal de organisatie vast wel overwogen hebben. Ik was vandaag bij de presentatie van UBUNTU
LINUX HARDY en in dat kader verschillende lezingen oa. door Brenno de Winter over privacy /
Small Sister ; de man is zijn familie deels kwijt geraakt (vergast ongetwijfeld ) door registratie
van geloofsovertuiging
door Bevolkingsregisters.
De transparante mens is en feit en tsja waarom zou je dan nog overzicht willen houden wie er zo al rondstruint op het
camping terrrein ??

zei: Ray op 17/05/2008 om: 20:46u

Update : niemand antwoord op mijn mails in
het kader van het thema
arbeid, dus ook niet de aktivisten van Flexmens.
met mijn e mail adres lijkt alles in orde.
Mijn conclusie is dat ze
ik kan geen namen noemen op het " eeuwige " Internet de motivatie missen om ECHT wat te doen. Het ontbreekt in het algemeen aan VISIE
om structureel veranderingen te bewerkstelligen en dat heeft volgens mij veel te maken inderdaad met de tijdgeest die IK gericht is dus de maakbare mens en niet de maakbare maatschappij.
Ook in de links radicale
anarcho scene lijkt het me uiteindelijk " red je zelf maar " enkele goeie
zielen " daar gelaten
die tegen de stroom in met hun goede werken bezig blijven. Verder nog nieuws zal je zeggen.
Ik heb niks tegen mensen
die alleen uit berekening
kraak wonen dus niet politiek zijn. Hoewel..
soms steekt dat als ik zie dat mensen die niks anders hebben en kunnen dan kraken " vergeten "worden en de slimmerikken de zelf redzamen er met de kraak
woningen van door gaan
en de overige " alternatieve " voorzieningen beheren
broedplaatsen, cafe's
enzv. Er word DIY gevraagd
door kraakspreek uren en
terecht want LEVE DE REVOLUTIE ! Ja geen grap.
Maar als je geen " contacten "hebt gewantrouwd wordt niet zo zelfredzaam bent geen scherpe ellebogen zwaar
getraumatiseerd snel ge intimideerd dan vind je geen dak ook niet via kraken. Graag wat begrip voor de vriendelijke
(tamelijk) argelozen
die naar de marge gedrongen worden.
(Ps. waarom word ik gedwongen iedere keer
DOMINEE / DOMELA te moeten typen ??? als ik wil posten ???) Psps
ook Arend / DeVrije
beantwoord mijn mail niet .

zei: Ray op 26/05/2008 om: 11:39u

Ray, je bent voortdurend off- topic zoals het heet, dus dan is het niet zo gek als je geen reactie krijgt.
Het intikken van de captcha is tegen spamaanvallen - en daarvoor gebruiken we een element van de dubbele naam van de grondlegger van het Nederlandse anarchisme, stichter van dit blad, dit jaar 110 jaar geleden: Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Us Ferlosser, zoals de Friese arbeidersklasse hem noemde/noemt...

zei: Prul op 29/05/2008 om: 13:42u


Powered by Greymatter