Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/10/2008: "Circus niet gediend van dierenactie"

Een actie van dierenrechtenactivisten bij Circus Renz Berlin, die op vijftig meter afstand van de Pinksterlanddagen in Appelscha haar tenten heeft opgeslagen, was bijna uitgelopen op een massale vechtpartij. De festivalorganisatie had zich echter lelijk verkeken op het aanwezige volk bij het anarchistische festival en blies al snel de aftocht.
circusrenz
Klik op meer...

Een kleine tien dierenrechtenactivisten trokken aan het eind van zaterdagmiddag over de weg van de Pinksterlanddagen naar het circus om flyers uit te delen aan bezoekers van het circus, dat dieren in hun acts gebruikt. Ook hadden ze een spandoek bij zich. Hiermee wilden ze duidelijk maken dat zij niet accepteren dat een circus dieren gebruikt, omdat dieren hieronder teveel te lijden hebben.

De aanwezige clown en de spreekstalmeester waren echter niet gediend van dit tegengeluid en gingen in de aanval door een activist te belagen en het spandoek uit zijn handen te trekken. Hierop ontstond een klein opstootje.

De ongeveer driehonderd aanwezige anarchisten op het terrein van camping Tot Vrijheidsbezinning, waar de Pinksterlanddagen gehouden worden, kregen hier echter al snel lucht van en een grote groep aanwezigen toog naar het circus om te kijken wat er aan de hand was en om eventueel de dierenrechtenactivisten bij te staan. Ook de politie kwam toegesneld. Na overleg tussen de dierenrechtenactivisten en de politie werd van beide zijden besloten dat de flyeractie gewoon doorgang moest kunnen vinden, waarop een kleine honderd man al scanderend flyers uitdeelden aan het voorbijlopend publiek, dat verder zonder enige belemmeringen werd doorgelaten.

De actie van vandaag was overigens niet aangekondigd. Voor morgen heeft de actiegroep Respect voor Dieren een flyeractie bij de circustent aangekondigd bij de burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf, waar Appelscha onder valt. Die actie is door de gemeente niet verboden.

2 Reacties


Persbericht Respect voor Dieren:

Circus Renz Berlin valt activisten aan

Vandaag, zaterdag 10 mei, deelde actiegroep Respect voor Dieren flyers uit tegen het gebruik van dieren in het circus. Circus Renz Berlin buit dieren uit voor vertier en financieel gewin. Zo worden onder andere olifanten, paarden, honden en kamelen van plaats naar plaats vervoerd, waar ze hun geweldadig aangeleerde kunstjes moeten vertonen. Het circus ontneemt de dieren alle vrijheid om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen.
Vanmiddag werd het publiek middels flyers voorgelicht over het dierenleed in circussen. De vreedzame actie werd echter ruw verstoord door het circuspersoneel. Spreekstalmeester en politieagent Jan Hoekstra (korps Groningen) griste het spandoek weg en hitste zijn collega's op tot aanvallen. Clown Anton W. viel de activisten met een knuppel aan. Lavinia Renz heeft een activiste in het gezicht geslagen. Het toppunt was dat iemand van het circus met een heftruck op de activisten inreed.
Zolang dieren worden misbruikt in het circus, en zolang er geld wordt verdiend over de ruggen van onschuldige en weerloze dieren, zal Respect voor Dieren actie blijven voeren. Er zal niet worden geweken voor laf geweld van dierenbeulen. De actie werd dan ook een kwartier later met meer mensen voortgezet.
Activisten van Respect voor Dieren zetten zich regelmatig in om dit circusleed aan de kaak te stellen. De boodschap van de actiegroep is duidelijk: Alle dieren de tent uit.

Update 19 oktober 2015
Anton W. heeft De Vrije verzocht zijn naam uit dit persbericht te verwijderen. In een mailbericht stelt hij: "Ik was deze bewuste dag, 10 mei 2008, inderdaad in Appelscha bij het circus aanwezig. Ik had inderdaad iets van een stok in mijn hand (absoluut geen knuppel!) maar heb daar niemand mee bedreigd noch aangevallen. Ik werkte destijds als freelance artiest voor Circus Renz Berlin, buiten de discussie of dieren wel of niet in een circus thuis horen heb ik als freelance artiest niks met deze dieren noch het circus te maken. Zo ook niet met het agressieve gedrag van mijn toenmalige ex-collega's."
Op grond van zijn verzoek is zijn volledige achternaam uit het bovenstaande persbericht verwijderd.

zei: Arend op 11/05/2008 om: 21:16u

Bericht op de site van de Leeuwarder Courant:
http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article3477713.ece

zei: Arend op 13/05/2008 om: 19:12u


Powered by Greymatter