Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/07/2008: "Nieuwe uitgeverij brengt Mokerstudie uit"

Op 1 mei heeft de nieuwe uitgeverij De Pook haar eerste brochure uitgebracht, een doctoraalscriptie over het Amsterdamse milieu rond het anarchistische blad De Moker (1924-1928).
mokerbrochuremedium[2] (29k image)
Uitgeverij De Pook stelt zich ten doel teksten over de geschiedenis en het heden van de radicale libertaire bewegingen te verspreiden.
Klik op meer.

Dat kunnen (her)uitgaven zijn van reeds eerder verschenen (of in eigen beheer) uitgebrachte teksten, dan wel vertalingen of originele teksten die nog nooit eerder uitgebracht zijn (in het Nederlands taalgebied). De eerste uitgave betreft van Fike van der Burght 'Die Moker- en Alarmgroepen bestonden niet om te bestaan als groep', Sociaalanarchistische jeugdbeweging in Nederland 1918-1928.

De Moker was een netwerk van los georganiseerde anarchistische jongeren, dat van 1923-1928 actief was in diverse delen van Nederland. Onder dezelfde naam kwam er een blad uit waaraan verschillende auteurs meewerkten. Enkele van de bekendere namen van medewerkers van De Moker waren: Herman Schuurman, Rinus van der Brink, Jacob Knap, en Jo de Haas.

De Mokergroepen kenmerkten zich als zeer radicale anarchisten met interesse voor het radencommunisten, fel antikapitalistisch, fervente tegenstanders van het vakverenigingswezen (ook dat van de anarcho-syndicalisten!), propagandisten van het neem-en-eet principe en van sabotage van arbeidsplekken en militaire objecten.

Fike van de Burght schreef in 1982 haar doctoraal scriptie over deze inspirerende groepen, maar deze werd nooit uitgegeven. De nadruk in haar scriptie ligt bij de activiteiten van de `leden’ in de Amsterdamse regio.

Uitgeverij de Pook wil met deze heruitgave de inhoud van deze interessante scriptie over deze radicale stroming binnen het Nederlandse anarchisme voor een breder publiek toegankelijk maken.

De distributie van deze brochure is in handen van boekhandel Het Fort van Sjakoo. Boekhandels en wederverkopers krijgen 30 % korting op de verkoopprijs. Minimum afname voor wederverkopers is 5 exemplaren. Tijdschriften kunnen een recensie exemplaar opvragen via info@sjakoo.nl.

Uitgeverij de Pook, Amsterdam, 2008Zonder ISBN, 56 pagina's, € 1.50 (excl. eventuele portokosten)

International bookshop Het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, 1011 NK Amsterdam, Netherlands
Tel +31-(0)20-6258979
http://www.sjakoo.nl
info@sjakoo.nl
Vat.nr. NL008696044B01

Noot van De Vrije: De Pook was de naam van het interne mededelingenblad van het Vrije Jeugd Verbond waar de groepen rond De Moker formeel deel van uitmaakten.


Powered by Greymatter