Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/04/2008: "Gemept want voor het socialisme"

Een achterstallig bericht dat mijn aandacht trok, en dat in alle couranten hetzelfde was - zijnde afkomstig van het Algemeen Nederlands Persbureau (dat inmiddels allang niet meer Algemeen is en zelfs niet Nederlands, en tja, persbureau?).

Het bijbehorende beeld krijgt u als u op Meer heeft gekliktHet ging donderdag ,,even mis'' bij een 1 mei-demonstratie in Rotterdam. De politie kreeg het aan de stok met demonstranten die opriepen tot het socialisme. Dat liet een woordvoerder van de politie weten.

De demonstratie begon voor het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. In een stoet vertrokken de demonstranten richting het Schouwburgplein. Ter hoogte van de West-Kruiskade en 1e Middellandstraat ontstond een vechtpartij. De politie arresteerde daarbij een persoon. Omstanders waren het hier niet mee eens. ,,Ze gooiden wat dingen naar de politie, sloegen met stoelpoten en de politie moest ingrijpen en hun wapenstok gebruiken om orde en rust terug te krijgen'', aldus de zegsman.
De mobiele eenheid werd niet ingezet. Wel zette de politie extra personeel in: waren eerst twintig politiemensen bij de demonstratie aanwezig, al snel werden dat er vijftig.

De stoet ging verder naar het Schouwburgplein waar de politie nog drie arrestaties verrichtte. Rond half zes was de rust teruggekeerd. De vier aangehouden personen werden opgepakt voor openlijke geweldpleging en opruiing. Zij zitten nog vast.
De Dag van de Arbeid op 1 mei is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging.

- De laatste zin bij wijze van historische toelichting. Klasse hoor! En merk op: de politie moest ingrijpen. Volkomen begrijpelijk, orde en rust gaan voor alles. Een demonstrant aan het woord laten of een uitleg om wat voor demonstratie het ging is niet nodig. Dit ANP-bericht heb ik geplukt van de site van het Algemeen Dagblad, dat de plaats inneemt van het tot Rotterdams sufferdje vervallen sociaal-democratisch vlaggeschip Het Vrije volk, de laatste jaren voortvegeterend onder de naam Rotterdams Dagblad en nu dus AD-bijlage.

manifest1mei (13k image)

Wat leert ons de bijbehorende foto? Dat het om een demonstratie ging waar Manifest werd gecolporteerd - het blad van de herstigte communisten, de NCPN. We kunnen constateren dat de herstigte communisten er bij waren. Hebben ze de demonstratie ook georganiseerd, helemaal alleen? De vaandels links op de foto roepen enige twijfel op. Maar van wie zijn ze?

Het blijkt dat er een nogal brede 1-mei-optocht is georganiseerd, en dat de oorspronkelijke vechtpartij is uitgelokt door Grijze Wolven, die op geslaagde wijze Koerdische demonstranten provoceerden.
Uit het Indymediaverhaal kunnen we vernemen dat een van de leuzen "1 mei vrij!" was. Laat hier dit jaar nu eens op opmerkelijke manier in voorzien zijn...
Zonder Indymedia zou ik waarschijnlijk doodgelopen zijn op het speuren naar de verdere achtergrond van wat er gebeurd is - tenminste, bij het maken van een bureaustukkie zoals dit in de journalistiek heet. Of er anarchisten meededen bij de organisatie van deze demonstratie is onbekend (maar ook onwaarschijnlijk).


Powered by Greymatter