Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/02/2008: "Veelzijdig programma op jubileumeditie Pinksterlanddagen in Appelscha"

Een veelzijdig en overvol programma kenmerken de jarige Pinksterlanddagen die in Appelscha gaan plaatsvinden. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ werd aangekocht waar de dagen sindsdien plaatsvinden. Tal van groepen en organisaties verlenen hun medewerking aan de grootste anarchistische manifestatie die ons land kent.
februariposterklein1a (20k image)
Prominent aanwezig op het jaarlijks anarchistisch festival is dierenbevrijder Keith Mann. Mann die afgelopen jaar zijn ervaringen verwerkte in een vuistdik boekwerk over het Engelse Animal Liberation Front was afgelopen jaar reeds te gast op het anarchistisch terrein toen daar de Animal Rights Gathering werd gehouden. Deze bijeenkomst deed landelijk veel stof opwaaien vanwege het vermeende terroristische karakter er van, maar slechts werd ontsierd door intimiderend politieoptreden tegen de bezoekers van het kamp.
Klik op meer.

Een andere bijzondere gast betreft de oud-medewerker van Martin Luther King, Harky Klinefelter, die stil staat bij de moord op de voorvechter van rechten voor de zwarte bevolking in de VS nu veertig jaar gelden.

Dit jaar is er relatief veel aandacht voor sociaaleconomische ontwikkelingen. Ingegaan wordt op de privatiseringstendens alsmede op alternatieven voor loonarbeid. Ontwapen! organiseert een retrospectief rond antimilitarisme door de jaren heen dat immer een uitermate belangrijk strijdterrein van de anarchisten in Nederland is geweest.

Verschillende buitenparlementaire groepen en organisaties leveren een bijdrage aan de jubileumeditie van de Pinksterlanddagen. GroenFront! verzorgt meerdere programmaonderdelen waaronder een bijeenkomst over de vraag of klimaatneutraal leven mogelijk is. Tevens presenteert de groep haar nieuwe campagne ‘Krimpen of Verzuipen’. Onderzoeksbureau Janssen en Jansen gaat in op de vraag in hoeverre de huidige antiterrorisme wetgeving een bedreiging vormt voor de democratische rechten van actiegroepen. Het Meldpunt Identificatieplicht hekelt de controlestaat die het leven van haar burgers steeds nauwgezetter volgt. De Anti Fascistische Actie (AFA) organiseert een strategiediscussie over de vraag hoe extreemrechts effectief te bestrijden valt.

Het programma weerspiegelt de veelzijdigheid van de huidige anarchistische beweging, haar betrokkenheid bij de samenleving en de maatschappelijke problemen die momenteel spelen. Campagnes worden gepresenteerd, kennis en vaardigheden worden overgedragen, van voorzieningen kan (kosteloos) gebruik worden gemaakt. Ze laat zien dat organisatie van onderop mogelijk is, onafhankelijk van de overheid, politieke partijen en gevestigde (gesubsidieerde) maatschappelijke organisaties.

De historie van het anarchistische terrein en de Pinksterlanddagen staan beschreven in een brochure die kosteloos aan de bezoekers van de dagen ter beschikking wordt gesteld. Voor twee euro is een setje van vier ansichtkaarten te koop met foto’s uit het rijke verleden van de anarchistische Pinkstermobilisaties die op andere locaties in Nederland al vanaf 1924 worden gehouden. Wie een t-shirt meeneemt, kan tegen kostprijs een speciaal voor de gelegenheid gemaakt logo er op laten drukken. Een kleine tentoonstelling laat nooit eerder vertoonde pamfletten van de vooroorlogse Pinksterlanddagen zien.

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 9 mei juni tot en met maandag 12 mei vinden in het Friese Appelscha. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt al vanaf 1934 plaats op het eigen terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in dit voormalige veendorp dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.

Het cultureel program is gevuld met optredens van verschillende bands, zoals Stuurbaard Bakkebaard, La Minor (Rusland) het Duitse KAZS en De Straaljagers uit Groningen. Voorts is er het theaterstuk Sophia’s Kraak en wordt het jubileum luister bijgezet door een buitentheater spektakel. Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond op de zondagavond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen en de zaal steevast vol zit. Beide avonden worden besloten met huis DJ Mic Zoot tenzij bezoek volgt aan de filmnacht waar diverse rolprenten van Ken Loach vertoond zullen worden.
In samenwerking met filmhuis Pathei (Utrecht) wordt op vrijdagavond opnieuw een filmavond verzorgd Karlsson van het dak (verfilming van het gelijknamige boek van Astrid Lindgren uit 1955), de filmpremičre van Dagen van Revolt, een korte documentaire opgenomen enkele dagen voor de ontruiming en kap van de Schinveldse Bossen en 60 jaar Pinksterlanddagen (een compilatie uit het filmarchief van het terrein zelf) en de documentaire Sacco & Vanzetti, twee actieve anarchisten die op verdenking van moord in 1927 ten onrechte op de elektrische stoel zijn gezet.

De Pinksterlanddagen zijn dit jaar opnieuw via (internet)radio te beluisteren. Een samenwerkingsverband van verschillende vrije radiostations zullen live verslag doen van diverse bijeenkomsten op de dagen. Nieuw dit jaar is een perscentrum waar getracht wordt de verslaggeving van de verschillende programma-onderdelen meteen ter hand te nemen. De mobiele internetwerkplaats van Indymedia maakt publicatie op het net mogelijk.

Uiteraard verzorgt Rampenplan de warme hap en is er in de kantine (uitsluitend) biologische waar te koop waaronder brood, koffie/thee/sap. De uitgebreide boekenmarkt ontbreekt natuurlijk evenmin.

Dankzij de belangenloze medewerking van de meeste betrokkenen bedraagt de toegangsprijs van de Pinksterlanddagen slechts 12,50 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Het festival vindt plaats op het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte Café Hulst en volg de bordjes!) en met de auto via de N31.

Meer informatie is te vinden op www.pinksterlanddagen.nl , het mailadres is info@pinksterlanddagen.nl

2 Reacties


Keith Mann door persoonlijke omstandigheden verhinderd: http://www.animalrights.nl/node/360

zei: Arend op 07/05/2008 om: 16:13u

de bijdrage van Ontwapen!:
http://www.indymedia.nl/nl/2008/05/52212.shtml

zei: Arend op 07/05/2008 om: 21:02u


Powered by Greymatter