Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/07/2008: "Martyn Everett opnieuw naar Nederland voor lezingen over kunst en anarchisme"

De Engelse historicus en freelance-journalist Martyn Everett komt deze maand opnieuw naar Nederland om voor het Genootschap Engeland - Nederland lezingen te houden over “Kunst en de Anarchisten”.
MartynEverett (9k image)
Martyn tijdens zijn eerder dit jaar in Den Haag gehouden lezing
Ditmaal treedt hij ook op voor de Anarchistische Groep Amsterdam (AGA).
Klik op meer.

In de lezingen verkent hij de relatie tussen leden van de artistieke avant-garde en de anarchistische beweging sinds de vriendschap tussen de kunstenaar Gustav Courbet en de anarchist Pierre-Joseph Proudhon.

Met zo'n 80 tot 100 afbeeldingen wordt in de lezing het beeld of beter de beelden van het anarchisme geïllustreerd. Het betreft hier posters, en illustraties uit tijdschriften en boeken gemaakt door kunstenaars afkomstig uit verschillende stromingen van post-impressionisme tot het surrealisme.

Daarnaast worden anarchistische gedachten over de sociale rol van kunst verklaard alsmede de aantrekkingskracht die het anarchisme heeft op avant-garde kunstenaars in vele landen.

Ondermeer van de volgende kunstenaars wordt het werk besproken: Gustav Courbet, Theophile Steinlen, Maximilien Luce, Camille Pissarro, Juan Gris, Kees Van Dongen, Frans Seiwert, Gerd Arntz, Constant, George Grosz, Pablo Picasso and Enrico Baj.

Martyn Everett werkte vele jaren als bibliothecaris in een Victorian Studies Centre. Ook schrijft hij al vele jaren voor de Engelse anarchistische pers (Freedom, The Raven). Voorts publiceerde hij: A Short History of Political Violence in England, The Buildings of Saffron Walden (2004), Saffron Walden: A Pictorial History (1998), War and Revolution: the Hungarian Anarchist Movement in World War I and the Budapest Commune, 1919. (2006), Saffron Walden and the English Civil War (1994, revised edition 2007).

In januari van dit jaar was Martyn in Nederland voor een eerste reeks lezingen. In Den Haag hadden we een ontmoeting met de uiterst sympathieke Engelsman, die uiterst boeiend verteller bleek.

Dit maal treedt hij op voor het Genootschap Nederland-Engeland in:

Deventer op woensdag 16 April om 20.00 uur in De Horst, Kerkstraat 5
Hengelo op donderdag 17 april in de Centrale Bibliotheek, Beursstraat 34
Zeist op vrijdag 18 april om 20.00 uur in de Noorderlicht kerk, Bergweg 92B

Voor deze bijeenkomsten kan een kleine toegangsprijs gelden voor niet-leden van het Genooschap.

Op zaterdag 19 april treedt Martyn op voor de Anarchistische Groep Amsterdam om 19.30 uur (?) en wel in de Bollox waar de anarchistische bibliotheek ook is gevestigd (Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam). Hiervoor geldt geen toegangsprijs.

In deze lezing gaat hij in op vijf verschillende wijzen waarop anarchisten tegen kunst aankijken en de spanning die deze zienswijzen met zich meebrengen. het gaat om: "gallery and easel art"; dada or anti-art'; art as a form of propaganda in the social struggle; education through art; folk art as a form of community resistance. Martyn benadrukt dat het niet zal gaan om een formele lezing maar veeleer is bedoeld om een introductie tot discussie te geven.


Powered by Greymatter