Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/06/2008: "Mag het nou eens afgelopen zijn met die Olympische Spelen?"

Sport verbroedert (verzustert?) - en we gaan toch niet dwarszitten, wel? Een groep demonstranten in Londen verstoort de idylle en rukt de toorts uit handen van BBC-presentatrice Konnie Huq, die nu vooral angstig kijkt (wat ik haar niet toewens, maar ze had zich er niet voor moeten lenen). Twintig smerissen storten zich op degene die haar de toorts afhandig heeft gemaakt. Er wordt hier gvd verbroederd, begrepen?

konniehuq1 (13k image)

Klik op meer

Gelukkig maken de beelden duidelijk dat de demonstranten in meerderheid Chinees of Tibetaans zijn. Ik zal u eerlijk bekennen - ik heb het met Darfoer ook - dat ik een automatische tegenzin heb tegen het salonengagement van liberals ten aanzien van deze Zaken met een hoofdletter. Wat Soedan betreft, omdat je ze nooit gehoord hebt over de oorlog tegen het zwarte zuiden, die tientallen jaren heeft geduurd, of tegen de Nuba, nu nog. Ze weten niet eens waarover ik het heb. Als ze meezwetsen in wat ze zelf een islamdiscussie noemen, zegt de naam Mahmoud Mohamed Taha hun dan wat? Pardon hoor, dat ik mij zo laat meeslepen over het Volkskrant-VPRO-publiek.

En in China wordt dagelijks gedemonstreerd, gestaakt, in het hele land - een ultrakapitalistisch land gedomineerd door een communistische partij - we kunnen het ook fascistisch noemen. In feite is het f-woord allang van toepassing op China. Er is veel meer aan de hand dan onderdrukking in Tibet. Die is erg, maar is zij erger dan bijvoorbeeld de onderdrukking van de Oeigoeren, die het in de salons niet goed zullen doen omdat ze moslims zijn? Of in het algemeen de arbeiders v/m in China die nu zo'n beetje alles maken wat de consumptiemaatschappij in Europa en Noord-Amerika gaande houdt, voor een schijntje en zonder rechten? Mensen die daar buiten China tegen protesteren worden als antiglobalistische warhoofden afgedaan door de Red-Tibet-menigte.

Goed, bijna alles wat de sponsors adverteren in verband met de Olympische Spelen wordt dus door rechteloze arbeiders gemaakt in het land waar de spelen dit jaar gehouden worden. Dat het een kijkfestijn voor reclame en opgepompt nationalisme is en in het geheel niets meer met verbroederende sport te maken heeft (als dat al ooit het geval is geweest) zou toch moeten betekenen dat het afgelopen moet zijn met dit gedoe en dat mensen met het hart op de juiste plaats in het algemeen tegen deze opvoering protesteren, waar hij ook gehouden wordt? Afgezien van Berlijn 1936, Mexico Moordstad 1968, de schande van de voortgezette spelen in München 1972, enzovoort enzovoort, tot en met Peking dit jaar.

londonlympic (20k image)

Tweeduizend smerissen op de been om het sprookje van de verbroederende sport in Londen op te houden. Dertig arrestanten inmiddels.

grafica (24k image)
Een helaas door de compressie wat vervormde reeks affiches over de slachting onder demonstrerende studenten in Mexico, 1968


Powered by Greymatter