Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/03/2008: "Boekpresentatie van anarchiste over Stoa"

Donderdag 24 april om 20.00 uur wordt in de Rooie Rrat in Utrecht het boek Stoïsche notities van Rymke Wiersma (bekend van Atalanta, Buiten de Orde en De AS - om maar wat te noemen) gepresenteerd.

160px-Marc_Aurele (12k image)
Keizer Marcus Aurelius, die eerder Stoïsche notities schreef (Meditationes), een heimelijke favoriet van uw verslaggever - gelukkig houdt u dit voor u

Klik op meer

Programma boekpresentatie:
20:00 uur: Interview met Rymke Wiersma door Remko van Broekhoven
20:20 uur: discussie
20:35 uur: pauze
20:50 uur: lezing door Weia Reinboud
21:10 uur: discussie
21:25 uur: kort vraaggesprek tussen Weia Reinboud en Rymke Wiersma
21:35 uur: presentatie van het boek 'Sto´sche Notities'
22:00 uur: afsluiting avond

Stoïsche notities

De filosofie van de Griekse Oudheid vormt voor velen nog steeds een bron van inspiratie en kan dat zeker ook zijn voor linkse denkers en wereldverbeteraars. Niet voor niets schreef Marx zijn skriptie over de atomisten en wijdde de anarchist Kropotkin vele bladzijden aan Zeno, de eerste stoïcijn.
Het persoonlijke is politiek, en dat was ook in de Oudheid al zo. Linkse denkers hebben altijd veel aandacht besteed aan economie, maatschappelijke processen en structuren. Feministen maakten duidelijk dat ook taakverdeling, samenlevingsvormen, opvoeding, rolpatronen, hoe we ons voelen en hoe we uit en thuis met elkaar omgaan, politiek zijn.

Over persoonlijk geluk en wereldverbeteren en hoe die twee elkaar kunnen versterken in plaats van in de weg zitten gaat het boek Stoïsche Notities waaraan ik vele jaren met plezier gewerkt heb en dat op deze avond in De Rooie Rat gepresenteerd wordt. In het gesprek met Remko zal ik proberen een glimp te laten zien van wat ik zo inspirerend vind aan atomisten, cynici, skeptici en vooral stoïcijnen. De wereld onder ogen zien en niet nalaten te streven naar verbetering. Alles durven te betwijfelen zonder de wereld in de steek te laten. (Rymke Wiersma)

Over skepticisme en de productiviteit van het het denken

Van 1983 tot 1989 waren we aan het schrijven aan Hoe komen kringen in het water en Het beste voor de aarde en al schrijvend kwamen we steeds meer in skeptisch vaarwater. Dat was geen opzet, opzet was juist om onze ideeën op hun stevigst op te schrijven. We stieten echter op alle problemen die vastzitten aan begrippen als 'kennis', 'waarheid' en 'werkelijkheid', problemen waar al hele bibliotheken over volgeschreven zijn. Dat is allemaal heel interessant, maar opmerkelijk is dat de uiterste consequentie, kiezen voor een vorm van skepticisme, zelden naar voren wordt gebracht. Wij hebben het in 'Kringen' ook nog net niet hardop gezegd, aleen in de bijlage heb ik het woord 'modellisme' ingevoerd. En dat is feitelijk een vorm van skepticisme.

Ik ben een boek aan het schrijven, het is zelfs al bijna af, om dat modellisme steviger neer te zetten. Skepticisme heeft nogal een slechte naam, terwijl toch in de gangbare filosofie door de eeuwen heen skepticime steeds dichter benaderd werd door telkens weer stukjes van het idee 'waarheid' af te knagen. Knaag nog een klein stukje verder en je zit volgens mij in een vorm van skepticisme die veel voordelen heeft: het denken wordt er productiever van en discussies zouden er gezelliger en vruchtbaarder van kunnen worden. De meeste mensen zijn al skeptisch over de ideeën van alle andersdenkenden, nu alleen nog ook over de eigen ideeën. (Weia Reinboud)

Rymke Wiersma en Weia Reinboud schreven verschillende boeken, waaronder Hoe komen kringen in het water - aardige filosofie (1989), Het beste voor de aarde - het moeilijkste kinderboek van altijd (1989), Tijd voor de anarchie (1991) en Een en een is zelden twee - over de vermeende tegenstelling tussen eigenbelang en algemeen belang (1993). Zij vormen de drijvende krachten achter uitgeverij Atalanta, waar ook de op deze avond besproken boeken zullen verschijnen.

Remko van Broekhoven is als politicoloog verbonden aan de School voor Journalistiek. Van hem verscheen een jaar geleden bij uitgeverij Boom het boek Staat van Tederheid - tussen beest en supermens.

Datum: Donderdag 24 april 2008
Tijd: 20:00 uur - 22:00 uur
Lokatie: Boekhandel De Rooie Rat, Oudegracht 65, Utrecht
(dicht bij het centraalstation)
Entree: gratis
Het boek 'Sto´sche Notities' zal te koop zijn voor 17,50 euro.

2 Reacties


Hee, grappig Prul, dat jij ook een 'zwak' voor Marcus A. hebt. Ik zal het geheim houden. Maar zijn boek heet voor zover ik weet in geen enkele vertaling 'Stoische Notities' (dan zou ik die titel niet hebben durven gebruiken) maar wel 'Persoonlijke notities'. Letterlijke vertaling van zijn titel is 'Aan zichzelf'. Een soort dagboek dus.

zei: Rymke op 03/04/2008 om: 22:45u

Het was ook slechts een dichterlijke vrijheid van mijn kant. Meditationes, overwegingen dus, de meest gangbare aanduiding, is ook maar een achteraf gegeven naam voor dagboeken die helemaal niet voor publicatie bedoeld waren...

zei: Prul op 03/04/2008 om: 23:40u


Powered by Greymatter