Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/01/2008: "Open brief aan A. F. Th. van der Heijden‏"

Dat schrijver A. F. Th. van der Heijden‏ zijn voornemen om een boek te schrijven over Louis Sévèke bepaald niet onder stoelen en banken steekt, zit niet iedereen lekker.
Heijden005 (19k image)
Dichter Der Peter die in de jaren tachtig deel uitmaakte van de vermaarde Venloose hardcoreband Pandemonium schreef een Open Brief over de schaamteloosheid waarmee AFTh zichzelf promoot.
Klik op meer voor de Brief.

Venlo, 27-3-2008

Beste Adri,

Jouw voornemen een roman te wijden aan ‘de zaak Louis Sévèke’, en vooral de zorgvuldig geplaatste publiciteit van de laatste tijd in aanloop naar de publicatie, heeft mij - moet ik bekennen – een zeer onbehagelijk gevoel gegeven. De manier waarop jij deze ‘zaak’ naar jou toe trekt, - natuurlijk erop gericht om het boek te promoten met een, mag ik wel zeggen, vrij doorzichtige en valse bescheidenheid - noodzaakt mij tegengas te geven.

Het optreden bij Pauw en Witteman van 7 maart j.l. was voor mij de druppel Adri; wat een schertsvertoning. Alsof jij niet weet dat als jij je laat rondleiden door twee journalisten in Nijmegen, dat de volgende dag in de krant staat en de verdere pers gelijk bij jou aan de telefoon hangt. Wat een gespeelde onschuld ten koste van de persoon waar het eigenlijk allemaal om gaat!

Natuurlijk is het een spel van jou en je uitgever (het boek moet natuurlijk een succes worden), maar om telkens weer de naam van Louis te horen die ver boven jou uitsteekt, zelfs nu nog, dat steekt. En als dit al wrevel bij mij opwekt terwijl ik al jaren geleden uit de kraak en actiewereld ben gestapt, dan moet er toch veel meer dwars zitten bij personen die dichter bij Louis stonden, denk ik dan. Maar het is aan hen daar ruchtbaarheid aan te geven of niet.

De fascinatie voor deze bizarre zaak – de gemeenschappelijke achtergrond van beiden en Marcel’s motieven, schijnbaar komende uit het niets na zoveel jaren - die snap ik wel. Ik deel het zelfs met je en kan mij ook gedeeltelijk verplaatsen in Marcel’s ontwikkeling in deze. Maar de manier waarop jij als buitenstaander hiermee omgaat, getuigt van een wel erg arrogante opstelling, ook al probeer je het zo bescheiden mogelijk aan het publiek te verkopen. Dat je durft te beweren het boek te schrijven opdat dit niet vergeten mag worden; aan me hoela Adri! Zoveel morele autoriteit dicht ik jou helemaal niet toe.

Je boek zal straks zeker met lovende recensies worden overladen, en op de nodige long- en shortlist terecht komen; daar ben ik nu al van overtuigd. Ik vraag mij alleen af wat Louis zijn gedachtegoed, waarvoor hij jarenlang zijn nek heeft uitgestoken, daarmee opschiet. Een roman blijft een roman; wat voor intellectueel verhaal je er ook aan ophangt. De rauwe feiten alleen al zijn absurd genoeg, laat staan dat ze ook nog eens naar de hand worden gezet van een schrijver. Het blijft namelijk uiteindelijk wel hangen bij het grote publiek; die nieuw gecreëerde en gedeformeerde werkelijkheid. Want hoe groter het succes en de PR machine erachter, hoe meer dat publiek het straks ook als een gebeurtenis zal zien. Ook in latere tijden.

Ik zou goed nadenken hoe dit boek in te vullen Adri, misschien heb je dat zelfs al gedaan. En nee, ben maar niet bang; dit is geen oproep tot censuur of poging daartoe. Ik zal niet meedoen aan de hedendaagse hype. Dit gaat zich om de erfenis van Louis die nog steeds concreet en alom tegenwoordig is, nu meer dan ooit, en waarvan hij één van de weinige was die durfde dat structureel aan te kaarten: de smerige wereld van de geheime diensten. Ik zou zeggen: duik daar eens in. Steek je nek zelf eens uit. Louis - en waar hij voor stond - verdient beter.

Der Peter

www.obras-del-alma.com

2 Reacties


de redenering van Der Peter past heel goed bij de traditie van de Nederlandse Universiteiten. Die gaan er namelijk vanuit dat je:
Marxist moet zijn om een boek over marxisme te kunnen schrijven
Moslim moet zijn om onderzoek te doen naar islam
Vrouw moet zijn om het feminisme te kunnen bestuderen
Afrikaan moet zijn om een goede Cultureel Antropoloog te worden.
Nu moeten we deze redeneer trand doorzetten en zeggen:
Kraker zijn om een boek over krakers te schrijven (Adri is trouwens krakers, maar dat geheel terzijde)
Anarchist zij om over anarchisme te mogen schrijven.
Werkeloos om over werken te mogen nadenken
Je moet ook een dier zijn om voor dierenrechten te mogen opkomen.

zei: keesjemaduraatje op 02/04/2008 om: 19:06u

Zo is het ook vooral aan de antisemiet om anitisemitische opmerkingen te maken.
Aan de bolsjewiek om bolsjewistisch uit de hoek te komen.
En geinig om als geinponem op te treden.

De wereld is overzichtelijk genoeg.

zei: Eimo Koetje Jr. op 03/04/2008 om: 13:09u


Powered by Greymatter