Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/28/2008: "Vonnis tegen Jeff Luers verlaagd"

Jeff Luers, oorspronkelijk tot bijna 23 jaar gevangenisstraf veroordeeld, verwacht nu eind volgend jaar thuis te zijn. Het Hof van Beroep in Lane County, Oregon, verklaarde zijn veroordeling illegaal en nu heeft de rechter deze verlaagd tot tien jaar - nog steeds knap veel voor het in brand steken van drie vrachtwagens, evengoed.

Jeff11 (120k image)

Klik op meer

Juni 2001 is de toen 23-jarige Jeffrey "Free" Luers gearresteerd voor brandstichting in drie vrachtwagens bij een autodealer in Eugene, Oregon. Hij had de bedoeling de aandacht te vestigen op de opwarming van de aarde en de bijdrage van grachtengordeltractors en vrachtwagens hierin. Hoewel er niemand letsel heeft opgelopen door zijn actie, de schade aan de karren 28.000 dollar bedroeg en de wagens doorverkocht konden worden, gaf rechter Velure hem het draconische vonnis van 22 jaar en acht maanden.

Luers heeft zowel lokaal als mondiaal steun gekregen als politiek gevangene. In brede kring gelooft men dat Luers dit drastische vonnis heeft gekregen vanwege het politieke karakter van zijn actie. De Mensenrechtencommissie van Eugene en Amnesty International spraken hun steun aan hem uit omdat zij het vonnis politiek gemotiveerd achtten. Tijdens zijn proces werden verklaringen afgelegd door de politie en de officier van justitie die er op wezen dat Luers' politieke opvattingen terechtstonden en niet alleen zijn daden. Zijn verdediging bewees met sukses dat er geknoeid was met bewijs, dat agenten gelogen hadden en dat de officier van justitie met bewijs gemanipuleerd had om een huiszoekingsbevel los te krijgen.

Luers kreeg een vonnis dat een boodschap moest uitdragen aan milieu- en sociale-activisten dat zelfs een zuiver symbolische actie tegen particulier eigendom zwaarder gestraft kon worden dan heel wat misdaden tegen mensen. Voor zijn veroordeling was Luers een gerespecteerd buurtactivist in Eugene, Oregon, betrokken bij de verdediging van bossen en bij het bereiden van gratis voedsel voor de daklozen van de stad. Hij is actief gebleven tot in de gevangennis toe, met het schrijven van artikelen en maandelkijkse bulletins aan de groeiende schare van degenen die hem steunen. Met een datum van vrijlating in zicht ziet de toekomst er voor Luers goed uit en hij verheugt zich op tijd die hij kan besteden bij zijn familie en vrienden.

Jeffrey Luers verklaarde naar aanleiding van de strafvermindering: “Ik heb het gevoel dat er een zwaar gewicht van mijn schouders en die van mijn dierbaren is afgenomen. Hoewel ik geloof dat het nieuwe vonnis meer mijn activisme en politieke opvattingen weerspiegelt dan mijn eigenlijke misdaad, verheug ik mij op de datum waarop ik vrijgelaten zal worden, die nu veel dichterbij lijkt. Ik ben trots op wat ik heb bereikt terwijl ik in de gevangenis zat, waarbij ik over oceanen en grenzen heen het bewustzijn ten aanzien van de aardopwarming en de strijd tegen sociale onrechtvardigheid vergroot heb. Ik dank mijn familie, vrienden en de duizenden helpers en medeactivisten uit de gehele wereld die mij bijgestaan hebben vanaf het begin. En ik dank speciaal mijn advocaten en vrienden Lauren Regan, Misha Dunlap en Shawn Wiley, omdat zij nooit opgegeven hebben te strijden tegen het vonnis van meer dan 22 jaar. Ik ben blij dat dit verblijf bijna voorbij is en dat ik spoedig thuis zal komen."

1 Reactie


Aardopwarming ? Luers is niet lekker. We staan juist aan het begin van een nieuwe ijstijd:
http://www.kennislink.nl/web/show?id=190313

zei: Peter de Jong op 22/03/2008 om: 08:00u


Powered by Greymatter