Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 





 

 

02/22/2008: "Antifascistische demonstratie tegen NSV in Gent"

Onder het motto "Ik wil jou voor Vlaanderen" gaat de extreem rechtse studentenvereniging NSV op donderdag 6 maart betogen door de straten van Gent.
Gent50119 (23k image)
Deze vereniging is de kweekvijver voor het Vlaams Belang en tevens onderdeel van het Vlaamse netwerk van neo nazi's. Vanuit Nederland vertrekt er een bus naar deze demonstratie.
Klik op meer.

Voorpost Vlaanderen is als ordedienst ingeschakeld. Allerhande fascistische groeperingen zullen waarschijnlijk present zijn op de deze jaarlijkse betoging. Deze betoging gaat steevast gepaard met onlusten en relletjes wat ervoor zorgt dat ook de politie in z'n volle glorie aanwezig zal zijn.

Om deze oproep te ondersteunen rijdt er een bus vanuit Nederland naar Gent. De bus vertrekt vanuit Nijmegen en zal stoppen in Den Bosch en Breda. Opgeven voor deze bus is mogelijk door te mailen naar afa@afanederland.org met als onderwerp "bus Gent". Vermeld in de mail je naam, telefoonnummer en de plek waar je op wilt stappen.

De antifascisten verzamelen zich om 19.00 uur aan het ZUID te GENT.

Meer informatie over het NSV vind je in deze scriptie.

1 Reactie


naar aanleiding van de betoging schreef het anarchistisch kollektief, dat aktief is aan de universiteit gent de volgende tekst:

Waarom het Anarchistisch Kollektief Gent oproept tot actie tegen NSV.

Op donderdag 6 maart organiseert de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV) zijn jaarlijkse betoging door een studentenstad. Samen met andere extreem rechtse groeperingen (Voorpost, NJSV, KVHV, nazi skinheads,…) zullen deze fascisten marcheren door de straten van onze stad om er hun hatelijke, racistische en autoritaire boodschap te verkondigen. Dit kunnen we niet geruisloos laten passeren.
NSV is niet zomaar een studentenvereniging. Achter de studentikoze façade die ze graag optrekken schuilt een racistische club met een extreem gewelddadig verleden. Bovendien is NSV een kweekvijver voor de partijleiding van het Vlaams Belang gebleken. In de lange lijst van VB-ers die vroeger actief waren bij NSV merken we o.a. Frank Vanhecke, Filip Dewinter, Marijke Dillen, Koen Dillen, Bruno Valkeniers en Rob Verreyken op.
Vanaf de oprichting van NSV in 1976 tot nu is er één rode draad: geweld. Dat geweld gaat van samenwerking met de (inmiddels ontbonden) nazistische privé-militie VMO bij diens meest gewelddadige acties tot het kort en klein slaan van cafés, linkse bibliotheken en jeugdhuizen en aanvallen op migranten, vakbondsmilitanten, anti-apartheidsactivisten, holebi's, linkse studenten, Franstaligen,... Ook de lijst van fascistische uitspraken door NSV-ers is haast eindeloos. Om maar enkele voorbeelden te noemen: in 1997 had de toenmalige Gentse NSV-Praeses Dieter Van Parijs het in het NSV-blad “Verbondsberichten” over “inferieure negers” en Thierry Vanroy, voorzitter van NSV-Hasselt, vertelde het volgende: “Eens de democratie in chaos ineenstuikt, hoop ik dat er een ijzeren fascistische hand is om het over te nemen.” Er zijn ook links naar pro-apartheids groepen. Verder nam NSV deel aan herdenkingen van collaborateurs uit WOII, flirt het met fascistische ideeën zoals solidarisme en zitten er verwijzingen naar het nazisme in hun symboliek.
Dit jaar heeft NSV voor de zoveelste keer een aanvraag ingediend om door de UGent erkend te worden. Om dit te bereiken proberen ze enerzijds zich een zo aanvaardbaar mogelijk imago aan te meten terwijl ze anderzijds linkse verenigingen (en vooral het AK) zoveel mogelijk trachten te criminaliseren. Volgens NSV zijn wij allemaal 'drugs spuitende, gewelddadige krakers'. Bovendien is het ons opgevallen dat het voorbije jaar het aantal fascisten (o.a. Gerolf Annemans, Filip Dewinter en Bruno Valkeniers) dat, al dan niet in monoloog-vorm, aan de universiteit is komen spreken enorm gestegen is. Wij vrezen dat dit met NSV aan de universiteit enkel nog erger zal worden en vinden dat hier door de universiteit maar zeker ook door de studenten te laks op wordt gereageerd. Volgens ons is fascisme geen mening maar een misdaad en een aanslag op de vrijheid! Onder het mom van vrije meningsuiting apathisch toekijken is volgens ons geen optie.
Elk jaar is er een tegenbetoging die traditioneel georganiseerd (en geclaimd) wordt door blokbuster. Omdat wij niet geloven dat een anti-fascistische betoging door de organisatie van één bepaalde politieke partij kan worden opgeëist hebben wij besloten op te roepen tot een anarchistisch blok in deze betoging. Dit doen we om te laten zien dat de anti-fascistische krachten niet enkel uit communisten bestaan (zoals men ons wel eens wil laten geloven) maar vooral ook om de libertaire krachten te bundelen en de fascisten ook daadwerkelijk te stoppen, of hen toch het leven zo zuur mogelijk te maken. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren en we hopen dan ook dat de betoging geen beperkende werking heeft: iedereen is vrij zelf dingen binnen of buiten de betoging te organiseren en kan de actiemiddelen die hem/haar het beste lijken gebruiken.

NSV staat met haar fascistische ideologie en haar geweld tegen minderheden lijnrecht tegenover alles waar het AK voor staat. Wij blijven ijveren voor vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit, hier en nu. Wij zullen onze universiteit en onze straten niet laten besmeuren door fascistische laarzen en autoritaire nachtmerries! Uit respect voor alle slachtoffers van het fascisme en uit zelfverdediging roepen wij op tot actie tegen de NSV-mars door Gent.
Tot dan en no pasaran!

zei: jagua op 23/02/2008 om: 15:23u


Powered by Greymatter