Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/21/2008: "Een impulsieve handeling van... een overtuigd anarchist?"

Overtuigd anarchist, zo noemt Marcel T. zich bij de terechtzitting vanwege de moord op Louis Sévèke. Uit het verslag, ontleend aan nu.nl, kunnen we concluderen dat hij wel met moordplannen rondliep, en hiervoor een dubbelloops geweer had aangeschaft, maar dat de moord zelf impulsief uitgevoerd is: plotseling zag hij Louis Sévèke op straat lopen. Toen greep hij zijn kans.

bloemenvanwelderen (60k image)

De bittere retorische vraag is: "iets doen tegen het kapitalistisch systeem", doe je dat door banken te beroven en mensen op wie je kwaad bent neer te schieten?

Klik op meer

De 39-jarige verdachte van de moord op Louis Sévèke heeft zich altijd een overtuigd anarchist gevoeld. Hij vond dat er iets moest gebeuren tegen het kapitalistisch systeem.

Daarom was het juist voor hem zo erg dat hij werd beschuldigd als infiltrant van de politie in de linkse actiewereld. Dat beschrijft de Rotterdamse Marcel T. in zijn autobiografieën "Bedankt en tot ziens" en "Het leven van een buitenstaander."

De politie vond deze twee boekwerken bij doorzoekingen van door de man gehuurde loodsen in Rotterdam en Antwerpen. Door de vondst van deze manuscripten, een door Sévèke mede ondertekende brief en een e-mailadres met een schuilnaam legde de politie verband tussen de gezochte bankovervaller en de mogelijke moordenaar van Sévèke.


"Het verraad heeft mij kapotgemaakt. Er gebeurden steeds meer vreemde dingen. Ik werd zwartgemaakt. Het was een regelrechte haatcampagne", schrijft T..

Hij ziet mensen "uit de linksige hoek" als de schuldigen en voelt zich door hen achtervolgd. Hij koesterde jarenlang wraakplannen.


Volgens T. speelde Sévèke een sleutelrol. "Hij was een van de belangrijkste personen die de beschuldiging van infiltratie hadden georganiseerd. En hij had me belazerd met geld", zo verklaarde T. donderdag in de rechtszaal.

T. bereidde het moordplan concreet vanaf de zomer voor, nadat zijn vriendin de relatie had verbroken. Eerder had hij al een dubbelloops jachtgeweer aangeschaft.De Rotterdammer reisde in de zomer naar Nijmegen om oude bekenden te zoeken. Voor de rechtbank gaf hij toe dat die reis een voorbereiding voor de "ultieme wraak" was.

Vanuit een internetcafé legde hij onder de schuilnaam Edmund Dantes via de e-mail contact met Sévèke om achter zijn woonadres te komen. De politie heeft later maandenlang naar deze Edmund Dantes gezocht.


Op 15 november nam de verdachte, die toen in Antwerpen woonde, een hotelkamer in Tilburg. Hij was van plan de volgende dag een bankoverval in Leiden te plegen. De dinsdag gebruikte hij om nog eens in Nijmegen rond te kijken. Hij nam een sporttas mee met daarin het jachtgeweer en tien stuks extra zware munitie.

Toen hij 's avonds in de omgeving van krakersbolwerk De Grote Broek in Nijmegen rondzwierf, kwam hij Sévèke opeens tegen. Achteraf is gebleken dat deze na een vergadering lopend onderweg was naar huis

"Ik dacht: daar heb je hem, wat toevallig. Toen besloot ik achter hem aan te lopen", aldus de verdachte. Een paar straten verder besloot de man zijn plan maar direct uit te voeren. Hij pakte zijn jachtgeweer, riep Sévèke en schoot.


Terwijl nabestaanden van Sévèke hun tranen niet konden bedwingen, nam de rechtbank tot in detail de laatste seconden van het leven van Sévèke door. Volgens een getuige schreeuwde het slachtoffer luid na het eerste schot, zakte hij door zijn knieën en viel op straat. De verdachte kwam dichterbij en schoot nog een keer. Daarna was het opeens helemaal stil, aldus de getuige.


De Rotterdammer liep weg en zei tegen twee passanten: "Er is daar geschoten. Bel de politie." De volgende dag pleegde hij zijn overval, omdat hij zich dat nu eenmaal had voorgenomen, zo verklaarde hij donderdag.


Tijdens de zitting bleek ook dat de ouders van Marcel T. zich bij de politie meldden toen zij op televisie zagen dat hun zoon werd gezocht voor een bankoverval in Leiden. De ouders herkenden T. op beelden van een bewakingscamera.

5 Reacties


O'ja en héél toevallig had ik mijn jachtgeweer bij mij. Ik was eigenlijk op zoek naar loslopende beren!
idioot

zei: Bolus op 21/02/2008 om: 19:08u

Wat wordt het dit keer ?
Weer " ASPERGE " of toch
" SCHIZO " ??? Of volledig toerekeningsvatbaar ?
Mijn verzoek is om T.
(waar staat die T. voor ?) te overhoren;
wat weet hij van Anrchisme ? Vraag een:
wie was Bakoenin (Makkelijk beginnen )
Hoelang heeft hij gedurende zijn leven in
de kerkers van de Tsaar
door gebracht (al moeilijker want je moet ook kunnen rekenen. )
Kortom iedereen kan zich Anarchist noemen zonder
ook maar iet s te weten over geschiedenis van en theorie enzv.
Het trieste van dit alles is dat opnieuw
het beeld bevestigd wordt van de Anarchist
als bommen gooiende GEK
terwijl er toch ook heel vredelievende Anarchisten
zijn. Ik bedenk dat " HET ANARCHISME VAN DE DAAD " nauwelijks nog bestaat. In Griekenland
nog soms. De moord op
Seveke was geen Anarchistische aanslag !
Zegt het voort

zei: Raymond op 22/02/2008 om: 13:40u

Nog wat : Mohammed B.
scheen zich voor zijn
verdediging te bedienen
van READERS DIGEST !!!!
Ideetje voor T. Misschien ?

zei: Raymond op 22/02/2008 om: 13:43u

inderdaad er zijn meer geweldlose anarchisten.
dan radicale....
ik ben geen anarchist maar voel me wel aangesproken tot de ideeen...en geweldloos..dit zet de leer in een kwaad daglicht....pim v dorst

zei: pim op 24/02/2008 om: 14:26u

Raymond: Het is natuurlijk onzin om te veronderstellen dat alleen een anarchistisch-theoreticus een anarchist kan zijn. Er zijn namelijk een heleboel mensen die uit eigen kennis , vaardigheden, ervaringen, opvattingen (zoals solidariteit) en toegepaste praktijk anarchist zijn (geworden). Iets dat je eigenlijk ook zo'n beetje bespeurt bij alle "grote namen".
Dat de moord op Seveke geen anarchistische moord is ben ik met je eens. Ik wil echter best geloven dat dhr. T een anarchist is, ook al verwerp ik zijn daad.

zei: Tristan op 24/02/2008 om: 14:39u


Powered by Greymatter