Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/17/2008: "Een foto die boekdelen spreekt"

Afgezien van het feit dat het eerste woord Engels is, dus niet Albanees laat staan Servisch, valt meteen op bij deze lettering waar de nieuwste Europese staat voor staat. Things go better with Ko-kosova! En ja, heroïnesmokkel en wie weet ook cokesmokkel is een lokale specialiteit.

freekosova (8k image)

Klik op meer

Dat de VS klaar staan om onafhankelijk Kosova te erkennen is logisch. Het was nog onder de echtgenoot van degene die ten koste van alles president zal worden op het einde van het jaar (tenzij McCain toch wint) dat deze onafhankelijkheid losgebombardeerd werd. Servië had de opmerkelijke eer als eerst en enig "wit" land gebombardeerd te worden na 1945 door de heldhaftige luchtmachten van de Noordatlantische Verdragsorganisatie.

Er wordt over gespeculeerd dat het zelf bevorderen en honoreren van separatisme een precedent schept. Rusland zal niet moeilijk doen over Transdnestrië, Zuid-Ossetië en Abchazië, en wellicht al evenmin over Artzach (Nagorny-Karabach). Maar de Internationale Gemeenschap zetelt nu eenmaal in Washington, en misschien in Brussel, en nergens anders.
Het is ook niet opmerkelijk dat van de EU-leden Slowakije, Roemenië en Cyprus niet meedoen met het Leve Kosovo-koor. Slowakije en Roemenië hebben omvangrijke Hongaarse minderheden binnen hun ook maar willekeurig getrokken grenzen, Grieks-Cyprus vreest dat Turks-Cyprus meer erkenning zal krijgen.

Maar kan men in Leeuwarden, Ajaccio, Iruña, Aosta en noem maar op handenwrijvend aan de slag om zich zelfs zonder bommentapijt namens de NAVO onafhankelijk te verklaren? Een illusie.

Het valt niet goed in te zien waar de belangen van Washington en Brussel bij een onafhankelijk Kosovo/-a eigenlijk liggen, tenzij het om heroïnedoorvoer uit dat andere bomtapijtenprotectoraat, Afghanistan, gaat.
[Later ingevoegd
Omdat het nooit breed wordt uitgemeten in de staatsmedia, en ik ons eigen archief ook niet dagelijks raadpleeg, was ik alweer vergeten dat de VS in dit nieuwe heilstaatje hun eigen Europese Guantánamo hebben. Vandaar die stars and stripes!? Zie ook hier.]

Behalve de Colombiaanse provincie Panamá weet ik ook verder geen voorbeeld uit de geschiedenis van Europees-Noordamerikaans kolonialisme waarin een onafhankelijkheidsverklaring tegelijk kolonisering inhoudt. O ja, de zogenaamde republieken Texas en Hawaii - en men zwaait dan ook met de stars and stripes in Kosovo vandaag, 17 februari 2008. Maar ik zie het nog geen Noordamerikaanse staat worden, een voorrecht dat Sicilië ook niet te beurt is gevallen, dat andere Europese land-zonder-staat dat zo zo zijn speciale contacten met Noord-Amerika heeft. Misschien zal dat de belangrijkste volger van dit precedent blijken in deze tijd waarin het verschil tussen bandiet en bestuurder steeds meer vervaagt...

2 Reacties


Het anarchisme is voor federalisme. Dat betekent een maatschappijorganisatie op zo laag mogelijke basis. Dus geen Spanje, maar Catalonië, Baskenland, Extrmadura etc. En hieronder valt ook het recht van Albanezen Tsjetsjenen, Osseten etc. etc. op zelfbeschikking. Waar we tegen zijn is dat dit weer door staatvorming en centraal machtsgeweld geschiedt. De federale opbouw is van onderaf en bestaat uit landen-zonder-staten.
Wij willen toch immers dat de staat wordt afgeschaft?

zei: Jan Bervoets op 18/02/2008 om: 12:12u

Zelfbeschikkingsrecht, kleine eenheden, zeker, tot uw dienst. Een autonoom Valdaosta: helemaal voor (zijn ze er daar zelf eigenlijk voor?). Ik voelde het dilemma knarsen toen ik het bovenstaande schreef, want "wij" waren toch voor regionalisme etq...?

Maar een door VS en EU op frauduleuze gronden bijelkaargebombardeerde schurkenstaat (we horen nooit meer over die gruwelijke genocide van 1999 - zie hiervoor ook: Iraakse massavernietigingswapens) is niet welkom. Het is net als met die zogenaamd geweldloze neprevoluties in Oekraïne en Georgië - "ze" zijn er met onze thema's vandoor...

zei: Prul op 18/02/2008 om: 13:08u


Powered by Greymatter