Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/15/2008: "Marcel T. is gek noch gestoord"

Vandaag werd bekend dat onderzoek van het Pieter Baan Centrum heeft uitgewezen dat Marcel T. die de moord op Louis Sévèke heeft bekend, volledig toerekeningsvatbaar was op het moment van zijn fatale daad.
MarcelT08 (29k image)
Ook zou hij niet lijden aan een vorm van autisme, het aspergersyndroom, zoals zijn advocaat eerder suggereerde. Volgende week donderdag en vrijdag moet hij voor de rechter verschijnen.
Klik op meer.

Louis Sévèke werd op 15 november 2005 met twee kogels van dichtbij doelbewust neergeschoten in het centrum van Nijmegen. Hij stond onder meer bekend om zijn strijd tegen onrechtmatig optreden van de politie en andere veiligheidsorganisaties.

Tijdens een eerdere zitting vorig jaar hield justitie de rechtbank voor dat wraak het motief was. Het Openbaar Ministerie baseerde zich hierbij onder meer op passages uit de door de politie buitgemaakte autobiografie van T., waarin hij schreef dat hij wraak wilde nemen op leden van de kraakbeweging in Nijmegen.

De verdachte staat ook terecht voor een reeks gewapende overvallen in 1999, op banken en grenswisselkantoren in Nijmegen, Breda en Leiden. Ook wordt hij vervolgd voor een aantal politiek gemotiveerde aanslagen en brandstichtingen in het midden van de jaren negentig.

T. zou medeverantwoordelijk zijn voor brandstichting bij olieconcern BP en de bank Crédit Lyonnais in 1994 en 1995. Ook is de verdachte volgens justitie betrokken geweest bij een mislukte aanslag op Crédit Lyonnais in 1995 en aanslagen op Banque Paribas en Basf in Arnhem in 1996.

Dat Marcel T. niet gek is realiseerde ik me afgelopen zomer toen ik per toeval een oude brochure van het Landelijk Anarchistisch Samenwerkingsverband (LAS) uit juni 1995 in handen kreeg. Daarin had hij met negen anderen gevolg gegeven aan een oproep van het LAS om bij te dragen aan een brochure over het anarchisme.

Voor alle duidelijkheid: Marcel T. maakte geen deel uit van het LAS. Hieronder volgt zijn bijdrage aan ‘Saamhorigheid in diversiteit’.

Het anarchisme als reëel alternatief

Anarchisme is in de eerste plaats je realiseren dat het kapitalisme een systeem is van onderdrukking, uitbuiting en vernietiging.

De kapitalistische economie is gebaseerd op privé-eigendom van de productiemiddelen (land, machines, fabrieken, grondstoffen) en die worden ingezet om maximale winst te creëren.

Deze uitgangspunten leiden automatisch tot vernietiging en vervuiling van natuur en milieu, werkloosheid en (relatieve) armoede in het Westen, en honger en armoede in de derde Wereld.

Bovendien ontstaat er een bevoorrechte elite van onder andere industriëlen en bankiers die met hun economische macht ook politieke macht afdwingen: we leven in een schijndemocratie waarin het volk de politici kiest die vervolgens als marionetten door de heersende klasse worden bespeeld.

Deze analyse zou een marxist ook niet misstaan maar anarchisten onderscheiden zich door een andere analyse. Deze houdt in dat wanneer economische of politieke macht geconcentreerd is bij een kleine groep dit automatisch leidt tot ongelijkheid en onderdrukking. De reden hiervoor is dat macht gebruikt wordt om zich te verrijken en vervolgens om die positie te handhaven. Dat is duidelijk geworden bij de verschillende socialistische en communistische ‘experimenten’.

Vanuit deze analyse van de staat en het kapitalisme kom je tot de principes van een anarchistische samenleving zonder uitbuiting en vernietiging:
1. productiemiddelen worden collectief bezit,
2. ze worden ingezet om te produceren naar behoefte,
3. dat gebeurt door planning en samenwerking,
4. de productie wordt zoveel mogelijk gedecentraliseerd.

Concreet betekent dit, dat een anarchistische samenleving is opgebouwd uit zelfvoorzienende gemeenschappen (eigen voedsel-, energievoorziening etc.) En deze economische onafhankelijkheid is de basis voor gelijkwaardige samenwerking tussen gemeenschappen onderling.

Zelfvoorziening is mogelijk als we onze energie winnen uit zon en wind (biomassa, windmolens, zonnecollectoren, biogas); onze behoefte aan grondstoffen beperken door hergebruik, reparatie; overschakelen op natuurlijke, aanwezige grondstoffen (biogas, bio-ethanol of koolzaadolie als brandstof bijvoorbeeld; etc.

Kortom anarchisme is een reëel alternatief! En wat we als anarchisten moeten doen is deze ideeën uitwerken en verspreiden onder het volk (in plaats van blaadjes volkalken over anarcha-sex in zelf-beheer en meer van die onzin).

11 Reacties


het komt nu wel heel erg dichtbij. Kraker, anarchist en bijdrage geleverd aan het LAS. Straks ga je nog vertellen dat hij in Appelscha gewoon naast ons kampeerde.

zei: keesjemaduraatje op 16/02/2008 om: 12:00u

Ik zal het je nog sterker vertellen: niet zo lang geleden kampeerde die Wildersfan keesjemadura nog gewoon naast ons op Appelscha...

zei: Kees op 16/02/2008 om: 11:19u

Ik ben het met bovenstaande tekst van marcel helemaal eens en realiseer me dan direct dat er iets fundamenteels ontbreekt aan zijn visie op het anarchisme. Want was er niet iets met het centraal stellen van het individu, een daarop gestoelde moraal en ethiek die bescherming van en solidariteit tussen individuen centraal stelt?

Hoe dan ook, ik hoop dat marcel de komende jaren bereid en in staat zal zijn om aan (schriftelijke) discussies over anarchistische ethiek deel te blijven nemen. Zijn anarchisme van de daad is een enorme uitdaging voor 'ons' denken over oa. misdaad en straf.

Wellicht dat Marcel ook ooit de klassieker van Dostojevski met dezelfde titel kan herlezen en met zijn eigen situatie vergelijken

zei: René op 16/02/2008 om: 14:30u

@Kees: ik zal het je nog sterker vertellen. Het is goed mogelijk dat ik dit jaar weer kom. Kunnen we gezellig bijpraten.

zei: keesjemaduraatje op 16/02/2008 om: 15:09u

"Gezellig bijpraten"? Ik dacht het niet, lijkt me sterk als je daar nog welkom bent trouwens. Heb je overigens dat bericht van je website gehaald waarin je mij (en vanwaar de obsessie eigenlijk) meent te ontwaren op een filmpje op de Dam bij die anti-islam-demo? Ik was daar helemaal niet...

zei: Kees op 16/02/2008 om: 23:54u

dan zie ik misschien inderdaad spoken.
Ik meende jou te herkennen.
citaat: "lijkt me sterk als je daar nog welkom bent trouwens"
Dat is de Gedankenpolizei in actie

zei: keesjemaduraatje op 17/02/2008 om: 01:12u

Als er nu éen systeem tot bittere armoede en totale willekeur en rechteloosheid leidt dan is het wel het anarchisme. Anarchisten zijn afschuwelijke mensenhaters. Zonder genade. IJdeltuiten, zijn het ook nog. 'Kijk mij eens stoer anarchist zitten wezen'. Tegelijkertijd zijn het laffaards. Ze durven zich alleen maar te keren tegen "het systeem" waarvan ze zeker weten dat het ze met geen vinger zal aanraken. Omdat ze zich door de rechtsstaat beschermd weten. Ik geloof niet dat een mens veel dieper kan zinken dan zichzelf 'anarchist' verklaren.

zei: roelf op 17/02/2008 om: 09:42u

Beste Roelf, welk geloof hang jij dan (wel) aan? En vertel eens wat je bronnen zijn voor je 'kennis' over anarchisten en het anarchisme?

zei: Kees op 17/02/2008 om: 11:25u

Gelukkig voor Roelf noemt Keesjemaduraatje zich (nog steeds) anarchist, dus dan weten we over wie hij het heeft.
big grin

@Andere Kees: ik zou zeggen, maak je niet druk over die lui.
Het hoort hier over de zaak-Marcel-T. te gaan.
Ik vraag mij af wat hij bedoelde met die gekalkte anarcha-sex in zelfbeheer, wat dus niet onder het volk verspreid moet worden... Zo goed, dat ik niet weet waar hij het over heeft (wat heb ik gemist boehoe?).

zei: Prul op 17/02/2008 om: 12:54u

Over de zaak Marcel T. gesproken, denk ik dat er twee mogelijke motieven zijn. De ene is, dat hij zich buitengesloten en beschuldigd heeft gevoeld en wraak heeft willen nemen. De vraag is dan even waarom hij dat pas 10 jaar later doet. Hij had in de tussentijd ook een gewoon burgerlijk leven kunnen gaan leiden.
De andere theorie is, dat hij helemaal niet buitensgesloten is, maar de bankovervallen en de aanslagen in opdracht van-, of samen met anderen heeft gepleegd.
De laatste theorie is bedreigender, zowel voor de "bestaande orde" als voor de activisten zelf.
Waarschijnlijk gaat het proces uitsluitsel geven.
Wat mij opvalt is, dat hier op deze site bijzonder mild over Marcel T. wordt gesproken en dat er iemand hem zelfs een boek wil opsturen. Hij heeft wel vermoedelijk een medestander en ex-collega vermoord.

zei: keesjemaduraatje op 17/02/2008 om: 13:06u

Ik ga er van uit dat T.
als nog gek wordt verklaard. T. scheen veel te lezen; elders op deze site stel ik voor T.
te testen op zijn kennis van Anarchisme geschiedenis, theorie
e.d. Best mogelijk dat hij er veel van afweet maar dan de praktijk.

zei: Raymond op 22/02/2008 om: 13:53u


Powered by Greymatter