Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/11/2008: "Demonstratie tegen de NAVO-veiligheidsconferentie in München rustig verlopen"

In München hebben zaterdag 9 oktober zo’n 7000 mensen gedemonstreerd tegen de jaarlijkse veiligheidsconferentie van de NAVO in de hoofdstad van Beieren.
MunchenIMG_5124 (23k image)
Gezamenlijk de veiligheid van de heersenden aanvallen
In tegenstelling tot voorgaande jaren hield de politie zich afzijdig van provocaties en het gebruik van buitensporig geweld.
Klik op meer.

Naast 3700 politiemensen waren 110 bewapende soldaten van het Duitse leger op de been om het "Bayerischen Hof" waar de conferentie van politici, wapenlobbyisten, diplomaten en militairen plaatsvond, van de buitenwereld af te grendelen.

Terwijl op de 44-ste conferentie vooral de oorlog in Afghanistan centraal stond, was het protest georganiseerd onder het motto ‘Wij stellen ons teweer tegen oorlog’. Claus Scheer van het actieverbond tegen de NAVO-conferentie stelde dat ‘het Duitse leger samen met de Navo-troepen steeds meer wegzakt in het moeras van deze oorlog’.

Gewoontegetrouw bestond de demonstratie ook dit maal uit een aantal blokken waaronder een zwart-rode van de anarcho-syndikalisten van de FAU.

De demonstratie verliep in tegenstelling tot voorgaande jaren bijzonder rustig. De politie onthield zich van provocerend ingrijpen door willekeurig demonstranten te arresteren en het gebruik van excessief geweld daarbij. Ook na afloop van de demonstratie bleven dergelijke acties uit.

Hoewel Bild-München had aangekondigd dat de Duitse politie tasers (elektrisch schiettuig) zou inzetten, bleek dit niet het geval te zijn. Ook de Duitse politie zelf maakte stemming door te beweren dat honderden ‘gewaltbereite’ autonomen naar München zouden afreizen.

De politie deelde mee 17 mensen te hebben gearresteerd vanwege kleine vergrijpen, de organisatoren hielden het op twintig activisten.

Ook op vrijdag 8 februari vond er al een manifestatie tegen de NAVO plaats. Onder het motto “Tegen de oorlogsbijeenkomst van de NAVO” verzamelden zich ’s middags tenmiinste 300 mensen op het Mariaplein in München. De Duits-Iraanse publicist noemde Bush een oorlogsdrijver en bestempelde het huidige Afghaanse regime als corrupt. Sarah Seesslen van het plaatselijke anti-racisme en anti-oorlogscomité stelde dat de wapenlobby op de NAVO-conferentie ‘bij kaviaar en Hummers de volgende oorlogsinzet’ aan het beramen zouden zijn.


Powered by Greymatter