Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/31/2008: "Starten in solidariteit: Zťlf betaald werk creŽren"

Voor het vinden van een betaalde baan dien je gemeentelijke instanties te bezoeken die onderdeel uitmaken van het kapitalistische systeem.
FranzSeiwertSolidarity (8k image)
Franz Seiwert Solidarity
Dit proces gaat veelal gepaard met strenge regels, resulterend in dwang en sancties.
Klik op meer.


Als je tot lid van een zwakke groep uitgeroepen bent, is er nog maar ťťn kans op verbetering van je positie, namelijk door te gaan ondernemen. Er zijn inmiddels projecten die ook van de kunstmatig gecreŽerde nood een deugd proberen te maken, zoals project Eigen Werk in Amsterdam, een initiatief van o.a. het CWI en DWI. Daarmee wordt leeftijdsdiscriminatie gelegitimeerd en geaccepteerd.

Project Eigen Werk verwacht dat je voor eenmanszaak kiest. Volgens gegevens van de Kamer van de Koophandel blijkt een groot deel van de starters binnen vijf jaar failliet te gaan. Waarom zou je gezien de grote kans op mislukking er voor kiezen in je eentje alle risico te dragen, zoals leningen aan te gaan enz. Waarom zou je starten volgens de regels gedicteerd door het kapitalistische model?

Dat kapitalistische model doet gigantische schade aan mens milieu en dier; het kan niet vaak genoeg herhaald worden. Dat model is ook moreel failliet. Je kan ook starten op een andere basis, namelijk op basis van onderlinge solidariteit. Dat betekent de risico's samen dragen, producten en diensten leveren tegen kostprijs, milieu-, mens- en diervriendelijk. De vorm is dan een collectief of syndicaat.

Mijn interesse ligt met name in de rijkdom van het libertair-socialisme, anarcho-communisme. Hoe deze opvattingen te vertalen naar de situatie van Nederland anno 2008? Er is ervaring mee opgedaan met in het Spaanse Barcelona in de jaren '30 van de vorige eeuw. Het moet toch mogelijk moet zijn om buiten de geijkte paden om jezelf van werk en inkomen te voorzien, in samenwerking met gelijkgestemden die solidair zijn met elkaar. Te denken valt bijvoorbeeld aan het opzetten van een alternatieve niet-commerciŽle zwarte markt in een gekraakt kantoorpand.

Hierbij roep ik op tot een openbare bijeenkomst voor mensen die gezamenlijk ideeŽn willen bespreken op het gebied van alternatieve zelfwerkzaamheden waarmee in eigen onderhoud kan worden voorzien, zonder bijstandsinkomen. Het verzoek is of je eventuele ideeŽn hieromtrent op papier wilt uitwerken, alsmede voorstellen aangaande programma-onderdelen voor een oriŽnterende brainstormsessie. Geef antwoorden op vragen als: - wat voor werk zou jij willen verrichten? Ė Hoe wil je aan de eerste workshop invulling geven? Ė waar zou de workshop plaats kunnen vinden?

Geef je op voor de workshop 'Starten in solidariteit', waarin alle aspecten van werkgelegenheid scheppen volgens libertair socialistische principes binnen een vijandige kapitalistische omgeving aan bod komen. In die workshop moet concreet gewerkt worden aan het scheppen van eigen werk en inkomen door te starten in solidariteit. Een praktisch alternatief voor het (cursus) aanbod van de KvK, project Eigenwerk e.d.

Reacties naar email: solidarity.start@yahoo.com of bel met Raymond Ton, tel 06 18020664.


Powered by Greymatter