Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/31/2008: "Tentoonstelling rond dienstweigeraars uit Hitler-Duitsland"

Van 17 februari t/m eind maart a.s. is er in het museum ‘De Bewogen Jaren’ in Hooge Mierde een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto’s en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland.
AntiKriegsMuseum01 (20k image)
Het eerste Duitse anti-oorlogsmuseum van de door de nazi's vermoorde Ernst Friedrich
De opening van de tentoonstelling met de titel 'Onderdrukking en bevrijding' zal plaatsvinden op zondag 17 februari.
Klik op meer.

Dan houdt Dr. Piet PJM Schram, emeritus hoogleraar van de TU Eindhoven een korte inleiding.

De conservator van het Antikriegsmuseum in Berlijn-Brandenburg begon in 1989 – samen met een twintigtal medewerkers – een speurtocht naar de vergeten geschiedenis van deze Duitsers. Een verhaal over jonge mannen - meestal in Polen en Wit-Rusland - die het niet met hun geweten in overeenstemming konden brengen om executies van onschuldige burgers uit te voeren. Deze principiële houding moesten zij met de dood bekopen.

Uit vergeelde familiealbums kwamen foto’s en (laatste) brieven tevoorschijn, waaruit een beklemmende tentoonstelling werd samengesteld. Geschiedenissen, die in het ene geval getuigden van een intense geestelijke worsteling en in het andere geval van een bijna naïeve eenvoud.

Soms was het lastig om het materiaal in handen te krijgen. De familie wilde er dan niet aan herinnerd worden, dat een van hen als dienstweigeraar terechtgesteld was.

Tijdens de tentoonstelling is een brochure (0.50 euro) met de uit het Duits vertaalde, vaak ontroerende teksten van de tentoonstelling beschikbaar. De teksten zijn genummerd, zodat ze gemakkelijk in de brochure zijn terug te vinden.

Tevens ligt dan het boek ‘Duitse Deserteurs tijdens de Tweede Wereldoorlog’ van de hand van Norbert Haase ter inzage.

De expositie wordt uitgebracht door het Museum voor Vrede & Geweldloosheid, dat nauwe banden met het Antikriegsmuseum onderhoudt Een van de vele ‘peace museums’ die er in de wereld te vinden zijn en waarvan het onderlinge netwerk in 1998 door de VN als een NGO werd erkend.

De opening van de tentoonstelling zal plaatsvinden op zondag 17 februari om 13.00 uur. Dan houdt Dr. Piet PJM Schram, emeritus hoogleraar van de TU Eindhoven een korte inleiding. Bezichtiging is mogelijk tijdens de gebruikelijke openingsuren.

Adres: Museum De Bewogen Jaren, Floreffestraat 1, Hooge Mierde, Tel. 013-509 3133 (b.g.g. 013-509 1776 John Meulenbroeks)

1 Reactie


Ernst Friedrich, de oprichter van het Anti-Kriegsmuseum is niet door de nazi's vermoord, zoals in het foto-onderschrift staat vermeld, maar wist in 1933 Duitsland te ontvluchten en naar Zweden te ontkomen. Hij zette zijn anti-oorlogsactiviteiten de rest van zijn leven voort. Hij overleed in 1967. Zie http://www.vredesmuseum.nl/biograf/akm.html

zei: Martin Smit op 01/02/2008 om: 12:22u


Powered by Greymatter