Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/31/2008: "De jaren van de reevooluutsie"

De voorraad zal niet lang strekken: uw dienstwillige dienaar liep vanmiddag op de Oudegracht in Utrecht zekere boekwinkel binnen (ja, die) en vond een partijtje exemplaren van dit blad van toen het op A3-formaat in schrijfmachineletter voor een gulden gedrukt en wel te koop was. De kooplieden vroegen vijftig eurocent per exemplaar. Acht verschillende Vrijes. Een vondst om opgewonden van te raken.

devrije3 (13k image)

Klik op meer

anarchisme voorziet een maaschappelijke orde die tegengesteld is aan de huidige en waarin macht en gezag zulen zijn vervangen door vrijheid en vrijwillige overeenkomst
als eerste stap in deze richting wekken wij op om de bestaande maatschappij voortdurend uiterst krities te bezien

Geen hoofdletter, geen interpunctie, deze spelling. Verder kunnen we nog steeds met dit motto uit de jaren 1966-68, waaruit de acht exemplaren stammen, instemmen. Redactie: Hans Jar (Ramaer), Jan Bervoets, Thom Holterman, Wim de Lobel. Nog steeds bekende namen van als schrijvers actieven. Niet meer: Arthur Mendes-Georges die in juni 1968 de balans van de Franse meirevolte opmaakt. Hij is in 2000 overleden.
Wat kan ik er nog meer van zeggen? Ik ga verder zwelgen in dit nabije en toch ook zo verre verleden.
Ook aanwezig: vele verschillende exemplaren van de theoretische bladen De AS en Perspectief, het laatste bestaat helaas niet meer, ook alles voor demokratiese prijzen. Hier de achterzijde van De Vrije uit die tijd, ook nog steeds actueel. Pardon hoor, dat ik mij even laat meeslepen...

devrije4 (16k image)

1 Reactie


Hier in mijn boekenkast liggen ook nog enkele exemplaren van De Vrije en de Vrije Socialist. Werden vorig jaar november binnengebracht hier bij de weggeef.
Puik blaadje met veel theorie. Wellicht iets minder voor de doeners onder ons.

zei: Tristan op 02/02/2008 om: 21:42u


Powered by Greymatter