Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/27/2008: "Protesten tegen Wereld Economisch Forum in Zwitserland"

In verschillende Zwitserse steden is op zaterdag 26 januari gedemonstreerd tegen de bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF) dat jaarlijks in Davos wordt gehouden.
WEF56795 (18k image)
Spandoek van anarchisten in Bern aan de kop van de demonstratie
Behalve in Davos zelf gingen mensen de straat op in Basel en Bern waar de grootste demonstratie plaatsvond met zo'n 1000 deelnemers. In Zurich werd op vrijdag actie gevoerd.
Klik op meer.

Net als voorgaande jaren kregen de acties tegen het Wereld Economisch Forum (WEF) ook dit maal met repressie van de kant van politie en autoriteiten te maken. Vorig weekend werd een demontratie in Bern al verboden waarbij meer dan 200 mensen werden gearresteerd.

Zaterdag arresteerde de oproerpolitie in Basel een aantal actievoerders voordat van een eigenlijke demonstratie sprake was. Voor de actie was per sms opgeroepen. Beelden van dit optreden vind je hier. Onder de 60 gearresteerden zouden zich nogal wat minderjarigen bevinden.

Ook de demonstratie in Zurich die op vrijdag 25 januari werd gehouden (en aanvankelijk als twee demosntraties startte), kreeg met irritant politie-optreden te maken. Hier werd getracht de 200 demonstranten in te sluiten en heerste er een constante dreiging te worden opgepakt. Ook reden er twee waterkanonnen rond. Er is met 'gummischroot' op de demonstranten geschoten, aldus een bericht op de Zwitserse Indymedia. desondanks was de demonstratie luidruchtig en strijdbaar, al kon door het politie-optreden de demonstratie niet geheel volgens plan gelopen worden. Er werden 48 personen gearresteerd die allen tegen middernacht weer werden vrijgelaten.

De grootste demonstratie was in Bern waaraan zo'n 1000 mensen (volgens de politie 500) deelnamen. de actie was georganiseerd door «Bündnis für globalen Widerstand», waarin organisaties als Antifa Bern, de Bewegung für den Sozialismus, de Revolutionären Aufbau Schweiz en secties van de Partei der Arbeit (PdA) samenwerken.

Sprekers kritiseerden de aanwezigheid van Tony Blair en Henry Kissinger op het WEF. Beiden werden als oorlogdrijvers neergezet. Uiteraard werden dook de arrestaties van vorige week zwaar bekritiseerd.

Tien (volgens de politie) tot vijftien (volgens de organisatie) mensen werden gearresteerd, ondermeer van wege het bezit van messen en spuitbussen. Zij werden allen na drie uur weer op vrije voeten gesteld. Desondanks verliep de demonstraties verder zonder problemen, zo zeer dat de politiewoordvoerder de organisatoren van de demonstratie complimenteerde.

Beelden van de Zwitserse TV over Bern vind je hier.

In Davos zelf organiseerden de Groenen een bonte demonstratieve tocht waaraan zo'n 100 mensen deelnamen. Ook hier eiste men de afschaffing van het WEF en een meer rechtvaardige wereld. de jonge Groenen staken zaterdagavond zo'n 200 fakkels aan en riepen multinationals op hun sociale en ecologische verantwoordelijkheid te nemen.

1 Reactie


Heerlijk om te zien dat
Anarchisme tegenwoordig meer is dan een discussie
clubje.

zei: Raymond op 30/01/2008 om: 15:29u


Powered by Greymatter