Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/20/2008: "Benefietavond in Amsterdam voor anarchistische gevangene"

Op zaterdag 9 februari 2008 vindt een benefietavond plaats voor de Portugese libertair gevangene, Antonio Ferreira de Jesus, in de MKZ, Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam.
antonioferreira (12k image)
Antonio Ferreira de Jesus
Vanaf 18.00 uur is er eten en om 19.30 uur zal een spreker uit Lissabon vertellen over Antonio's jarenlange strijd tegen gevangenissen, alsmede over de anarchistische beweging in Portugal met historische en meer recente filmbeelden.
Klik op meer.

Antonio Ferreira de Jesus, nu 67 jaar oud, komt uit een arme familie. Zich niet neerleggend bij de sociale onrechtvaardigheid zette hij zijn rebellie om in praktijk en werd voor de eerste keer gearresteerd toen hij 17 was. Daarna werd hij nog driemaal gearresteerd, door de fascistische staat (tot 1974) en door de huidige democratische staat. Hij gebruikte de tijd om te lezen, te studeren, en werd zich scherper bewust van de wereld waarin hij leefde. Antonio is een libertair en een autodidact.

Van de misdrijven waarvan hij werd beschuldigd en waarvoor hij werd veroordeeld, vallen vooral de onteigeningen van de heersende klasse en een brandaanslag op instelling “Prisión Escola de Leiria”, waar hij in zijn jeugd jaren opgesloten zat, op. Ook werd hij veroordeeld voor de moord op een fabrieksbewaker, in zelfverdediging, en voor brandstichting van die fabriek. De laatste veroordeling, zonder bewijzen, na een bizar proces vol met onregelmatigheden en overtredingen van de rechtsgaranties, had te maken met de ontvoering van een heroïnetrafikant en gewapende overvallen.

Sinds 2005 werd Antonio Ferreira de Jesus tweemaal overgeplaatst. De eerste overplaatsing gebeurde nadat hij deelgenomen had aan een staking van de gevangenen van Vale de Judeus, naar aanleiding van enkele architectonische “hervormingen” die ze deden in alle vleugels, en die de levensomstandigheden van de gevangenen alleen maar verergerden. Om de staking te breken werd een aantal gevangenen overgeplaatst naar andere penitentiaire centra; Antonio werd overgebracht naar Paços de Ferreira, nabij Porto, in het noorden van Portugal, nog verder van de mensen die hem ondersteunen, want die leven bijna allen in het zuiden van het land.

Hij deed een nieuwe aanvraag om overgeplaatst te worden naar het penitentiair centrum “Pinheiro da Cruz”. Die aanvraag heeft hij al eerder gedaan, maar nooit werd die toegestaan. En voor de eerste maal werd een hoorzitting voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling vastgelegd, terwijl Antonio daar al sinds meer dan twee jaar recht op heeft!

Antonio heeft het altijd moeilijk gehad een advocaat te vinden, maar op dat moment had hij er één, en kort nadien werd hij eindelijk overgeplaatst naar Pinheiro da Cruz. Het antwoord op zijn vraag naar voorwaardelijke invrijheidstelling was echter negatief.

Korte tijd geleden heeft hij om ‘permissie’ gevraagd (toelating om buiten de gevangenis te gaan voor enkele, maximum acht, dagen) en opnieuw was het antwoord negatief. Het is onduidelijk wat de motieven van de rechter en de penitentiaire diensten waren om de aanvraag te verwerpen, wel duidelijk is dat deze behandeling ongewoon is. Gevangenen die een bepaalde tijd in de gevangenis van Pinheiro da Cruz verblijven, krijgen ‘permissie’, en worden al snel in voorwaardelijke vrijheid gesteld.

Ondertussen werden hem nog twee maal toestemming geweigerd en wacht hij op het antwoord van de rechter op zijn vraag om voorwaardelijke vrijheid. Theoretisch zouden ze hem moeten hebben gehoord vanaf 24 juli 2007, maar hij wacht nog steeds om gehoord te worden door de rechter.

Wat hij wel ontving was een brief van de rechtbank, zonder de officiële ondertekening, waarin hem wordt meegedeeld dat het tijdstip waarop hij de helft van zijn straf heeft uitgezeten werd veranderd naar mei 2008! (Volgens de advocaat is het illegaal om het tijdstip van de halve straftijd te veranderen. Wanneer iemand een gevangenisstraf krijgt, wordt onmiddellijk ook bepaald voor hoeveel jaar, en automatisch staat dan ook de helft daarvan en de uiteindelijke datum van in vrijheidstelling vast). Als deze beslissing van de rechter niet wordt ingetrokken, zou dit betekenen dat Antonio veroordeeld werd tot 28 jaar gevangenisstraf; wat absoluut illegaal is in Portugal; de maximum gevangenisstraf is 25 jaar.
In werkelijkheid gaat het om een oneindige veroordeling, wat het systeem tracht te verbergen. Het is zo evident; als men zijn proces analyseert, het vergelijkt met de praktijk van de processen van de andere gevangenen, blijkt dat Antonio vier jaar geleden al vrij kon zijn!

Het is al lang dat Antonio persoonlijk en politiek wordt vervolgd. Er zijn geen redenen om hem de permissies te weigeren, dus worden ze verzonnen. En hetzelfde wat betreft de voorwaardelijke invrijheidstelling.

Als iemand die nooit naliet zijn rechten en opinies op te eisen, die zich nooit de mond liet snoeren en steeds een strijdbare houding aanhield in de gevangenis, kreeg Antonio een heel discriminatoire behandeling van de kant van heel het ”justitie”apparaat. Het is daarom dat hij nu al meer dan 43 jaar in de gevangenis zit en het is daarom dat hij door de algemene Directie van de Gevangenisdiensten als één van de meest “gevaarlijke” gevangenen van Portugal wordt beschouwd.

Onversaagd klaagde hij schendingen van de mensenrechten en corruptie van de gevangenisbewakers aan, tot en met getuigen op de rechtbank in een zaak van een moord op een gevangene door de bewakers. Zijn verblijf in de gevangenis vormde een ernstig risico voor zijn leven, want al lange tijd kreeg hij doodsbedreigingen en onderging hij verschrikkelijke straffen.

Daarom, en omdat we tegen alle gevangenissen zijn, organiseert het collectief ter ondersteuning van Antonio Ferreira een internationale campagne voor de vrijheid van Antonio. En het eerste wat moet gebeuren is het aanklagen van zijn situatie. De informatie zo wijd mogelijk verspreiden...Alle vertalingen en publicaties van deze en andere teksten over Antonio zijn welkom!

Neem contact met ons op om recent nieuws te ontvangen of om ideeën uit te wisselen: antonioferreira@no-log.org

Als je Antonio wil schrijven, hem dingen wil opsturen (boeken, tijdschriften, schrijfmateriaal, eten, kleren of wat je ook denkt dat nuttig kan zijn), of hem wil bezoeken, geven we hier zijn adres mee:

António Ferreira de Jesus
E.P. Pinheiro da Cruz
7570 Grândola
Portugal

Vrijheid voor Antonio Ferreira!!


Powered by Greymatter