Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/12/2008: "Haagse piraten demonstreren voor behoud van De Vloek"

Zo’n 300 mensen namen vanmiddag in het centrum van Den Haag deel aan de demonstratie voor het behoud van het kraakpand De Vloek in Scheveningen dat moet wijken voor de opslag van boten (hoe onbenullig kan een reden voor ontruiming zijn).
VloekVerzamelenGroteKerk (38k image)
De demonstratie verzamelt zich bij de Grote Kerk
De demonstratie vond deels plaats in piratenstijl met kleine zwarte doodskopvlaggetjes die verstrekt werden en een in piratenpak gestoken woordvoerder Peter Bos die liet weten dat het pand niet wenst te wijken voor het grootkapitaal in de stad.
Klik op meer.

De kroeg van het aan zee gelegen De Vloek heet immers Lok@l Pirata en bij aanvang van de demonstratie bij de Grote Kerk heette Bos dan ook alle piraten van de stad van harte welkom en wees er in een uitstekende speech op dat alle wezenlijke veranderingen afkomstig zijn van mensen die afwijkend durven te denken en te handelen.
VloekPeterBosSpreektDeMeuteToe (35k image)
Peter Bos hield een uitstekend verhaal

Hij hekelde opnieuw het broedplaatsenbeleid van de gemeente Den Haag dat vooral met de mond wordt beleden. De Vloek dreigt het zoveelste initiatief te worden dat moet wijken voor economische belangen van het (groot)kapitaal.
Vloekdemonstrante (15k image)
'Laat dat wat bloeit leven'

Zijn toespraak is hier te zien.

De stichting Topzeilen claimt de ruimte van De Vloek voor haar zeilboten. Achter deze stichting gaat echter de bank Fortis en projectontwikkelaar Malherbe schuil die bezig zijn hun belang in de Scheveningse haven te vergroten. Deze gaat in meerdere opzichten namelijk op de schop. De legale maffia slaat dus haar slag in een een-tweetje met de gemeente.

De gemeente heeft een kort geding tegen De Vloek aangespannen, terwijl het pand nota bene beschikt over een gebruikersovereenkomst met diezelfde gemeente waarin staat dat slechts geweken moet worden voor nieuwbouwplannen waar in het geheel nog geen sprake van is.

Inderdaad u begrijpt hier ook niets van? Dat is Haagse gemeentepolitiek!

De demonstratie waarin jong en oud vertegenwoordigd waren, vertrok onder begeleiding van een aanzienlijke politiemacht (per fiets, motor en paard) naar de plek van het voormalige kraakpand het Brullend Breekijzer aan de Lutherse Burgwal waar oud-kraker Harry die daar een praatje moest houden, schitterde door afwezigheid. Oud-gediende Peter Bos bood ook hier uitkomst en wist te melden dat vanaf 1979 vanuit dit pand waar ook het kraakspreekuur was gevestigd, tientallen panden zijn gekraakt waaronder de Blauwe Aanslag.
VloekDemonstratieOpNaarBrullendBreekijzer (38k image)
Op weg naar het voormalige Brullend Breekijzer

Beelden van het vertrek van de demonstratie zie je hier.

Daarop moest de demonstratie rechtsomkeer maken wat de nodige hilariteit tot gevolg had. Opeens vormde de achterhoede namelijk de kop. Na enige herschikking werd via de Prinsengracht opgetrokken naar het Buitenom waar tot 2003 de Blauwe Aanslag was gevestigd. Ter hoogte van de Lange beestenmark ontstond enige commotie. Langsscheurende ME-bussen sloten de straat af aangezien een twintigtal neo-nazi’s de demonstratie waarin ook tal van kinderen meeliepen, dreigde aan te vallen. Later zouden ze (17 personen) worden gearresteerd.
VloekMEBussenNabijNazis (34k image)
ME-bussen op het Hoge Zand nabij de nazi's

Bij de Blauwe Aanslag werd andermaal halt gehouden voor een toespraak nadat de luidruchtige punkband die op de meegevoerde wagen van Theaterstraat speelde, voorlopig even klaar was met het produceren van een ouderwetse hoeveelheid decibellen. Op de plek van de Aanslag resteert nog steeds een grote vlakte aangezien de luxe appartementen en herenhuizen aan de straatstenen niet te slijten zijn!
VloekDeBandBijDeAanslag (13k image)
De band op de wagen van Theaterstraat

De jongeren die zich onderscheidden door het fanatiek scanderen van leuzen, staken passend (kinder)vuurwerk af wat een kleurig schouwspel en een hoop stank opleverde. (Fakkels mochten van de politie niet meegedragen worden!)

Daarop trok de demonstratie via de Bierkades op naar het Spui waar een slotmanifestatie plaatsvond. Daar traden zowel rappers als de band Power is Poison op.

De Vloek kan terugkijken op een leuke en geslaagde demonstratie waarin duidelijk is geworden dat ze kan rekenen op steun in de stad. De online petitie voor het behoud van het project is binnen enkele dagen inmiddels door 1400 mensen ondertekend.

Overigens zijn de krakers best bereid om zonodig die boten een plekje te geven in de immense grote hal van het pand als dat zo nodig moet. Ook de jeugdzeilschool heeft er voor dit doel enkele cabines in gebruik…

1 Reactie


Brekend nieuws over de Vloek
Martin - 16.01.2008 15:22

Het kort geding tegen de Vloek is door de gemeente ingetrokken.

Op het laatste nippertje heeft de gemeente Den Haag het kort geding tegen de Vloek ingetrokken. De rechtszitting zou morgen om 9.30 uur plaatsvinden. De Vloek komt z.s.m. met een persverklaring. Hieronder het persbericht van de gemeente.

###

Gemeente houdt vast aan andere locatie voor De Vloek

Het kort geding tegen de gebruikers van de culturele broedplaats De Vloek
is voorlopig van de baan. De gemeente Den Haag wil eerst helderheid over
de exacte juridische status van de gebruikers.
De gemeente roept de gebruikers ondertussen nogmaals op gebruik te maken
van een alternatieve locatie en wil hier iets meer tijd voor geven. Al
eerder is een andere locatie aangeboden maar die is geweigerd door de
gebruikers van De Vloek.

De gemeente Den Haag vindt het van belang dat broedplaatsen in de stad een
plek kunnen vinden en wil daar ook ruimte voor beschikbaar stellen.
“Culturele broedplaatsen zijn nodig in de stad maar het betekent niet
automatisch dat je altijd zelf je locatie kan kiezen”; aldus wethouder
Norder (Bouwen & Wonen).
De gemeente wil de huidige locatie van De Vloek verhuren aan de stichting
Topzeilen Scheveningen, die het wil gebruiken als logistieke uitvalsbasis
voor de watersport, waaronder botenopslag. De functie past in het beleid
om Scheveningen als watersportcentrum meer op de kaart te zetten.

###

E-Mail: vloek@xs4all.nl

Bron: http://www.indymedia.nl/nl/2008/01/49628.shtml

++++++++++++++++++++++++++++

Kort geding tegen Vloek van Scheveningen van de baan

Den Haag - Het kort geding dat de gemeente Den Haag voor donderdag had aangespannen tegen de gebruikers van de culturele broedplaats De Vloek van Scheveningen is voorlopig van de baan. De gemeente stelt dat ze eerst duidelijkheid wil hebben over de juridische status van de gebruikers. Ook roept ze hen op nogmaals gebruik te maken van een alternatieve locatie voor de broedplaats, die zou moeten wijken voor een botenopslag van de stichting Topzeilen Scheveningen.

Volgens een verklaring van de gemeente is het afblazen van het kort geding ook bedoeld om de krakers meer tijd te geven. Deze weigerden eerder een alternatieve locatie. De gemeente heeft volgens een woordvoerster op dit moment geen alternatief meer voorhanden, omdat locaties die zij eerder op het oog had inmiddels een andere bestemming hebben.

De Vloek van Scheveningen is een krakersgemeenschap en culturele broedplaats. Het centrum aan de Hellingweg omvat een veganistisch eetcafé, een muziek- en theaterzaal met bar De Piraat en woonruimte. Ook is er ruimte voor (jeugd-)zeilers.

Volgens Peter Bos van De Vloek heeft de gemeente het kort geding afgeblazen omdat ze het op dit moment niet aandurft uit angst in de rechtzaal bakzeil te halen.
De Vloek zou in het geding sterk staan omdat de gemeentelijke dienst stedelijke ontwikkeling in 2003 in een schriftelijke verklaring aan de krakers toestemming heeft verleend voor de vestiging van een culturele broedplaats. Raadslid Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) heeft een kopie van die overeenkomst. Wijsmuller heeft schriftelijke vragen over de omslag van het gemeentebestuur en wil opheldering over het beoogde gebruik door stichting Topzeilen Scheveningen. D66, GroenLinks en SP hebben de vragen mede ondertekend.

Wethouder Norder wil Scheveningen op de kaart zetten als watersportcentrum. Norder stelt: 'Culturele broedplaatsen zijn nodig in de stad maar het betekent niet automatisch dat je altijd zelf je locatie kunt kiezen'. Dit kan overigens niet voor de Hellingweg gelden, met de vestiging daar heeft de gemeente in 2003 zelf ingestemd.

Info TV Thuis 16-01-2008

----------

zei: sjaak M. op 16/01/2008 om: 17:12u


Powered by Greymatter