Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/07/2008: "De wonderbouw der wereld nader verklaard"

Sandra Roelofs, de echtgenote van de zogenaamd herkozen president van Georgië, waarschuwt voor chaos en - ha! - anarchie. Dat wil de oppositie. Die is het niet eens met de overwinning van haar echtgenoot.

Rose_Revolution_in_Georgia (52k image)

Pardon?

Klik op meer

It looks like déjà vu all over again.
Alleen was de president in 2003 de voormalige minister van buitenlandse zaken van de Sowjet-Unie, Sjevardnadze, en niet een gladjanus met goede connecties in Washington. Dus moest er een pro-westerse opstand gearrangeerd worden, met mensen die met rozen zwaaiden in de winter - zogenaamd om hun geweldloze bedoelingen te illustreren -, werd het parlement fijntjes geweldloos bestormd en Sjevardnadze eruit geslagen, waarna Saakasjvili met 96% van de stemmen de herhaalde verkiezingen won. Overtuigend. Pro-westers.
Het probleem anno 2008 is dat de belangrijkste tegenkandidaat de steun van Rupert Murdoch heeft en dus moeilijk voor pro-oosters kan worden uitgemaakt, ook al komt Murdoch uit Australië wat toch knap oostelijk ligt. De truc die in 2003 is uitgehaald kan overgedaan worden, alleen is het de vraag of de CIA er veel geld voor over heeft. Wat zeuren jullie nou, Michaël is net met meer dan vijftig procent herkozen (toch een knappe vermindering in aanhang, als je het vergelijkt met 2003).

En de vraag is, wat betekent pro-westers nu eigenlijk precies dezer dagen waarin de koude oorlog toch voorbij was? "We" zijn toch in oorlog met de islam, niet met de Sowjet-Unie (die sinds Kerst 1991 niet meer bestaat)? Vermoedelijk moeten de Georgiërs nog even flink kennis maken met waterkanonnen, knuppels en vreedzame rozenrevolutiekogels als het niet anders kan, om te weten wat het betekent om pro-westers te mogen zijn.

In Kenia - Bush stond meteen klaar om de zittende president te feliciteren met zijn aangevochten verkiezingsoverwinning - hoeft niet met gezwam over pro-westers geleurd te worden, daar kan altijd de kaart gespeeld worden van wat plotseling eeuwenoude onoverbrugbare tegenstellingen tussen stammen worden genoemd. Wonderlijk genoeg hadden degenen die ons deze verhalen vertellen dit pas door toen boze mensen in Kenia de straat opgingen omdat zij de uitslag van de verkiezingen niet vertrouwden. Binnen de kortste keren moet er voedselhulp naar Kenia, want de oogst was toch al mislukt. Pardon?. En: nogmaals pardon?

Maar het mooie is dat onze allerchristelijkste overheid die zalvende woorden en verontrusting uitspreekt over Kenia en zo'n mooi vaderlands gevoel koestert over de First Lady (ja zo wordt zij genoemd) van Georgië het niet heeft over dit belangrijke exportproduct: rozen gekweekt onder de zweep van witte Nederlandse kwekers, die deze rozen onmiddellijk weer exporteren.
Naar demonstranten in Georgië bijvoorbeeld, die er mee zwaaien om te uiten hoe vredelievend ze zijn. Als ze maar geen chaos of anarchie schoppen. Als de CIA de rozen maar betaalt.
Wat zit de wereld toch degelijk in elkaar als geld verdienen ten koste van anderen het hoogste streven is.


Powered by Greymatter