Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/04/2008: "Den Haag wil De Vloek ontruimen voor botenstalling"

Vrijplaats De Vloek in de Scheveningse haven moet op 17 januari voor de Haagse rechtbank verschijnen om zich te verdedigen tegen een bizarre ontruimingseis van de gemeente Den Haag, namelijk een botenstalling.
devloekblijft[1] (29k image)
De Vloek zit al meer dan vijf jaar aan de Hellingweg in de Scheveningse haven en heeft zich ontwikkeld tot één van de grootste sociaal-culturele vrijplaatsen van Nederland.
Klik op meer.

In het voormalige bedrijfspand zitten veel kunstenaars en ondernemers met ateliers en werkruimtes, er zijn oefenruimtes voor bands en toneelgroepen, er is een goedlopend veganistisch eetcafé (Water & Brood), een drukbezochte muziek-, film-, en theaterzaal (de Piraat), er is woonruimte, ruimte voor een jeugdzeilschool etc.

Inmiddels zijn er 15 betaaldekrachten werkzaam, zijn er tientallen vrijwilligers actief, komen er wekelijks honderden bezoekers en is veel geld en energie geinvesteerd in verbouwingen en onderhoud. Dit alles dreigt te verdwijnen doordat de gemeente een tijdelijk huurcontract heeft afgesloten met de Stichting Topzeilen Scheveningen, die het pand wil gebruiken voor de winterstalling van boten.

De oprichters van de Stichting Topzeilen zijn echter twee vastgoedbedrijven die hiermee hun vastgoedpositie in de haven verder willen versterken. Het gaat om Fortis Vastgoed Ontwikkeling N.V. en Malherbe de Juvigny Vastgoed B.V. die grote vastgoedbelangen hebben in de haven met o.a. het Nautisch Centrum en met een plan voor het gehele Norfolkterrein.

Het is idioot dat de gemeente het belang van De Vloek als culturelebroedplaats niet respecteert. De Vloek heeft al snel na de kraak van het pand de toezegging van de gemeente gekregen dat men kan blijven zo lang het pand niet gesloopt wordt. Dat het pand nu tijdelijk verhuurd gaat worden (max. 5 jaar) is een grove schending van die afspraak.

In het overleg met de gemeente hebben de gebruikers van De Vloek zelfs aangegeven open te staan voor samenwerking met initiatieven op het gebied van de watersport. Het overleg met de gemeente is echter eenzijdig door de gemeente opgezegd. Er is gesproken over alternatieve huisvesting, maar ook dat is door de gemeente ingetrokken.

Opnieuw blijkt dat het Broedplaatsbeleid van de gemeente in de praktijk niets voorstelt. Het college van BW heeft de mond vol van de Creatieve Stad en zegt broedplaatsen te willen stimuleren, maar in de praktijk wordt de alternatieve culturele scene van Den Haag voortdurend de voet dwars gezet en op straat gegooid.

De conclusie dat de gemeente een botenstalling belangrijker vindt dan eenbruisende culturele vrijplaats is snel getrokken. De geheime agenda van verantwoordelijk wethouder Norder (PvdA) is echter nog stuitender. De belangen van grote projectontwikkelaars als Fortis en Malherbe staan bij hem voorop. Duidelijk is dat de Scheveningse haven op slinkse wijze wordt verkwanseld aan het grote geld en dat broodnodige sociale en culturele initiatieven aan de kant worden gezet.

Wat de Vloek betreft gaan we dit niet pikken. We roepen iedereen op om ons te steunen in de komende strijd.

Zaterdag 12 januari: Piratendemonstratie voor behoud van de Vloek en alle andere Haagse broedplaatsen, aanvang 15.00 uur vanaf het Kerkplein bij de Grote Kerk.

Donderdag 17 januari: Kort geding in het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60 te Den Haag. Aanvang 10.00 uur.

Actiegroep De Vloek Blijft
Hellingweg 127
2583 DZ Scheveningen

Email: vloek@xs4all.nl

2 Reacties


Er kan ook een online petitie getekend worden.

http://www.petitiononline.com/piraten/

zei: piraat op 05/01/2008 om: 12:58u

Bron: http://www.indymedia.nl/nl/2008/01/49628.shtml
Martin - 16.01.2008 17:02

PERSBERICHT
Den Haag, 16 januari 2008

Gemeente vlucht voor de Vloek

Kort geding van de baan

De gemeente Den Haag heeft op het laatste nippertje het kort geding tegen de Vloek ingetrokken. Morgenochtend om 9.30 uur zouden de Vloek en de gemeente voor de Haagse rechtbank de degens kruisen over de toekomst van de culturele vrijplaats in de Scheveningse haven.

De gemeente zegt in een persverklaring eerst helderheid over de exacte juridische status van de Vloek te willen. Tevens wil de gemeente ons meer tijd geven om na te denken over een alternatieve locatie.

De Vloek is verheugd dat het kort geding is afgeblazen. De ijzersterke juridische positie, de massale steun die de Vloek de afgelopen weken heeft mogen ontvangen en de geweldige piratendemonstratie van afgelopen zaterdag hebben ongetwijfeld de druk opgevoerd en bijgedragen aan de omslag van de gemeente.

De Vloek roept de gemeente op om een goede discussie te voeren over de toekomst van de Vloek en andere broedplaatsen in de stad. We hopen dat de gemeente lering trekt uit de gang van zaken en werkelijk serieus aan de slag gaat met de bestaande broedplaatsen in de stad. Bestaande broedplaatsen mogen niet langer als obstakels voor stedelijke ontwikkeling worden gezien, maar juist als waardevolle initiatieven die een plek verdienen in de toekomstige invulling van de stad.

De Vloek staat open voor constructief overleg met de gemeente. Voorwaarde is wel dat de gemeente zich niet langer laat leiden door de belangen van projectontwikkelaars, maar uitgaat van het publieke belang van zowel broedplaatsen als watersportorganisaties. De Scheveningse haven is groot genoeg om iedereen een plek te bieden en er werkelijk een bruisend en gevarieerd gebied van te maken.

Om met de woorden van wethouder Marnix Norder uit de Nota van Uitgangspunten Scheveningen-kust te eindigen:

“Scheveningen Haven is een interessant gebied voor cultuur. Het is een omgeving waarin de creatieve sector zich van nature thuis voelt, als hij tenminste niet teveel wordt ‘aangeharkt’ de komende tijd.”

E viva e viva
El Lokal Pirata!!!

En natuurlijk iedereen onwijs bedankt die ons heeft gesteund de afgelopen weken. Zonder jullie hadden we het niet gered.

Actiegroep de Vloek Blijft
Hellingweg 127
2583 DZ Scheveningen

http://www.devrije.nl/emoticons/oke.gif
E-Mail: vloek@xs4all.nl
Website: http://squat.net/vloek
oke

zei: sjaak M. op 16/01/2008 om: 19:52u


Powered by Greymatter