Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/20/2007: "Actie tegen massale sloop woningen in New Orleans"

In New Orleans hebben activisten zich gisteren vastgeketend aan bulldozers om de sloop van 1000 woningen te voorkomen.
large_Cooper_Protest_ (30k image)\
Jamie "Bork" Loughner in een lock-on
Onder hen bevond zich de anarchiste Jamie "Bork" Loughner al vanaf het begin van de alternatieve hulpverlening actief in de stad. Ze bekommert zich thans om betaalbare huisvesting en de daklozen in de stad.
Klik op meer.

De stad New Orleans startte deze week tegen de zin van de bewoners in met de grootschalige sloop van het B.W. Coopercomplex dat vlakbij de Superdome is gelegen waar velen naar toe vluchtten toen de orkaan Katrina te keer ging in de stad. De sloop van drie andere grote wooncomplexen in de stad staat vandaag op de agenda van de gemeenteraad .

In totaal ging het om 4500 woningen die zogenaamd vanwege schade zouden moeten worden gesloopt. In werkelijkheid zijn de meeste woningen wel degelijk op te knappen, maar wordt voor sloop gekozen om tot duurdere herbouw over te kunnen gaan. Daarmee kan meer verdiend worden en kan de veelal arme zwarte bevolking worden geweerd om plaats te maken voor beter gesitueerde middengroepen. De behoefte aan betaalbare woonruimte is onverminderd in de zwaar getroffen stad.

“Wij weigeren te vertrekken tot het stadsbestuur stopt met deze verkeerde, illegale en immorele plan om goede huisvesting te vernietigen”, aldus Jamie “Bork” Laughner, die sprak namens de actiegroep Mayday NOLA die met andere organisaties oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid om de sloopplannen te stoppen.

De actie legde de sloop de gehele dag stil. Drie activisten waaronder Loughner werden gearresteerd. Zij werd beschuldigd van het in bezit hebben van een vals onderdeel van een explosief, terrorisering, verzet tegen de politie en 'criminal trespass'. Het zwaar aanzetten van de beschuldiging zou tot doel hebben om de verdachten ook vandaag vast te kunnen houden zodat ze zich niet kunnen roeren tijdens de zitting van de gemeenteraad.

De actiebereidheid om zich tegen deze plannen te weer te stellen zou ongekend zijn voor de stad. Ook elders in de VS roept de sloop protesten op. In de New York Times noemde architectuur-criticus Nicolas Ouroussoff de sloop ‘een van de grootste misdaden in de stadsplanning van de VS’.


Powered by Greymatter