Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/19/2007: "Ge´soleerde indianenstam in Peru bedreigd"

Een wanhopige noodkreet klinkt nu aan het adres van de belangrijkste mensenrechtenorganisatie in Latijns-Amerika om een ge´soleerd levende indianenstam te redden die gevangen zitten in het oerwoud dat van alle kanten wordt bedreigd.
Peruisolatedriverbank (18k image)
Indianenvrouw vanuit de lucht gefotografeerd
De Cacataibos zijn de laatste ge´soleerd levende indianenstam in het centrale regenwoud van Peru. Ze worden echter omringd door kolonisten die het oerwoud willen ontginnen en talloze, al dan niet illegale, houtkappers die steeds dichterbij komen.
Klik op meer.

Een Canadese oliefirma, Petrolifera, treft nu de voorbereidingen om het laatste leefgebied van deze indianenstam binnen te dringen. De buitenwereld is op de hoogte van het bestaan van deze ge´soleerd levende stam vanwege een groep van 700 Cacataibos die in het begin van de 20e eeuw van de rest werd gescheiden en in contact kwam met de buitenwereld.

De bedreigingen voor de ge´soleerd levende Cacataibos begonnen in 1940 toen de overheid begon met het aanleggen van een autoweg dwars door hun leefgebied heen. Het doel van deze weg was het afgelegen Amazonegebied te verbinden met de Peruaanse hoofdstad Lima. Door de aanleg van de weg werd de indianenstam echter in tweeŰn gesplitst.

Men denkt dat de twee groepen geen mogelijkheid hebben gezien om sinds hun scheiding weer met elkaar in contact te komen. De situatie voor de Cacataibos verslechterde nogmaals toen een klein dorp in hun leefgebied werd gesticht. De landbouwers uit het dorp vernietigen het oerwoud en daarmee het grondgebied van de Cacataibos.

Survival noemt de Cacataibos de meest bedreigde indianenstam van Zuid-Amerika. Ook andere ge´soleerde indianenstammen worden bedreigd door kolonisten, houtkappers en oliefirmaĺs, maar deze stammen hebben de mogelijkheid dieper het oerwoud in te vluchten. Omdat de Cacataibos aan alle kanten omsingeld zijn, hebben zij die mogelijkheid niet.

Omdat de bedreigingen voor de Cacataibos nu zo groot zijn, is hun situatie in de vorm van een noodkreet onder de aandacht gebracht van de Inter-American Commission on Human Rights. Men hoopt nu dat deze organisatie contact opneemt met de overheid van Peru en een verzoek in zal dienen om olie-exploraties op de leefgebieden van de Cacataibos uit te stellen.

De noodkreet komt van de Federacion Nativa de Comunidades Cacataibo, de lokale organisatie die zich inzet voor inheemse volken, de Peruaanse ngo ĹInstituto del Bien Com˙nĺ en de Amerikaanse ĹCentre for International Environmental Lawĺ.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, heeft vandaag gezegd: ĹDe wanhopige situatie waarin de ge´soleerde Cacataibos zich bevinden, is een tragisch voorbeeld van de situatie van alle ge´soleerd levende indianenstammen in Peru. Ze worden letterlijk van alle kanten bedreigd en contact met de deze stam is nu bijna niet meer te voorkomen. De overheid van Peru moet nu iets doen voordat de ge´soleerd levende Cacataibos van de aardbodem worden geveegd.ĺ

Survival International is een mensenrechtenbeweging die zich inzet voor inheemse volksstammen wereldwijd. Het contact in ons land loopt via Nellie Werner.


Powered by Greymatter