Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/10/2007: "De tien grootste schenders van de rechten van inheemse volken"

Speciaal in verband met 10 december, de door de Verenigde Naties uitgeroepen Dag van de Mensenrechten, heeft Survival International een lijst gepubliceerd met de tien landen die in het afgelopen jaar de grootste schenders van de rechten van inheemse volken waren.
PERU-Cashinahua-DH-02_news (13k image)
Meisje behorende tot de Cashinahua indianen
Deze landen zijn: IndonesiŽ, AustraliŽ, Canada, de Verenigde Staten van Amerika, Nieuw Zeeland, Botswana, BraziliŽ, Peru, Paraguay en MaleisiŽ.
Klik op meer.

Inheemse volken in West Papua zijn het slachtoffer van extreem geweld door het leger van IndonesiŽ, waaronder moord, onrechtmatige arrestaties, verkrachting en marteling, terwijl hun voorouderlijke gronden worden geŽxploiteerd door de Indonesische overheid en buitenlandse multinationals.

In Botswana werden in 2002 de Bosjesmannen door de overheid uit het Centrale Kalahri-reservaat verdreven. De overheid weerhoudt de Bosjesmannen er nog steeds van terug te keren naar hun gronden, terwijl het Hoge Gerechtshof van Botswana in 2006 had besloten dat de deportatie onrechtmatig was.

In BraziliŽ zetten veehouders die grondgebied van de Guarani-indianen bezetten, huursoldaten in om de Indianen te verdrijven. In het afgelopen jaar zijn twee stamleiders van de Guarani vermoord en twee Guarani-vrouwen zijn verkracht tijdens ruzies over het grondgebied. Minimaal 26 Guarani hebben uit wanhoop zelfmoord gepleegd.

Peru is het thuisland van ongeveer 15 indianenstammen die behoren tot de laatste geÔsoleerd levende stammen ter wereld. Al deze 15 stammen worden met uitsterven bedreigd nu de overheid hun grondgebied ter beschikking stelt aan oliefirma's en nu steeds meer illegale houtkap plaatsvindt in de bossen. Onlangs ontkende de president van Peru het bestaan van deze stammen.

De Ayoreo-Totobiegosode in Paraguay zijn de laatste geÔsoleerd levende indianenstam ten zuiden van het Amazonebekken. Maar invloedrijke houtkapmaatschappijen vernietigen hun bossen in een zeer hoog tempo. Het lukt de overheid niet de Indianen te beschermen.

In MaleisiŽ is het land van de stammen op Sarawak door de overheid opgeŽist zodat er nu houtkap plaats kan vinden, er dammen aangelegd kunnen worden en er palmolieplantages neergezet kunnen worden. De overheid heeft gezegd dat de nomadische Penan pas rechten hebben op een stuk land, als ze er voor vast blijven wonen en beginnen met landbouw.

Ondanks het feit dat het om zogenaamde liberale democratieŽn gaat, waren AustraliŽ, Canada, Nieuw Zeeland en de VS de enige landen die tegen de Verklaring van de Rechten van Inheemse Volken van de VN stemden. Dit jaar is deze verklaring met 143 stemmen voor door de VN aangenomen.


Powered by Greymatter